Miközben manapság a vásárlók azon morfondíroznak, hogy másfél méteres, 4K-s felbontású TV-t vegyenek -e otthonra, vagy kivárják a kétméteres, 8K-s készülék megjelenését, érdemes megemlékezni arról, hogy a tévézés nem nyújtott mindig olyan élményt, mint napjainkban. Különösen igaz ez a technológia kezdeti éveire, azaz, a közel egy évszázaddal ezelőttre, amikor az első TV-készülékek megjelentek, illetve TV-adások megkezdődtek.

A szóban forgó berendezések képernyője ugyanis ekkor alig volt nagyobb, mint egy üdítős flaska alja, és az azokon megjelenő – egyébként persze monokróm, tehát egyszínű – kép is elképesztően rossz felbontású: mindössze 30 soros volt. Azt, hogy egy ilyen adás mégis milyen látvány nyújtott, a fenti videón most mindenki megtekintheti, egy az első TV-készülékek egyike, a Televisor replikájának köszönhetően. (A tényleges működés 1 perctől kezdve tekinthető meg.)
Érdemes figyelembe venni ugyanakkor, hogy bár számunkra egy ilyen berendezésen át nézhető TV-műsor gyakorlatilag teljesen élvezhetetlennek tűnik, eleink számára minden bizonnyal csodának számított már a puszta tény is, hogy képeket tudtak továbbítani akár nagy távolságokra is – amit ma már teljesen természetesnek tekintünk.

Ezt láttad már?  Igazán gyönyörű elektromos autót mutatott be a Jaguar

forrás

Szólj hozzá

Az E-mail címed nem publikus.Kötelező kitölteni *

Érdekesek lehetnek:

A fidget spinner vajon az űrben tovább pörög, mint a Földön?

Már alig van olyan, aki ne hallott volna a fidget spinnerről, amely akkora hepajt okozott …