Kezdőlap Mobil Mit tud a gyakorlatban a Samsung legjobbnak mondott telefonja?

Mit tud a gyakorlatban a Samsung legjobbnak mondott telefonja?

37 perce olvasva
Mit tud a gyakorlatban a Samsung legjobbnak mondott telefonja? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
272
image (14)


A Samsung körbenézett a fejlesztőlaborokban, és mindent amit készen talált, belepakolt ebbe a készülékbe. Firkáltunk a ceruzájával, fotóztunk a dupla kamerájával, számítógép helyett használtuk, de még meg is úsztattuk a Note8-at.

 

Augusztusban ott voltunk a hányatott sorsú Galaxy Note7 utódjának londoni bemutatóján, és az akkori rövid ismerkedést követően beszámoltunk a Galaxy Note8 fontosabb újdonságairól. Néhány napja pedig megérkezett szerkesztőségünkbe egy tesztkészülék, melynek révén végre azt is fel tudjuk mérni, mennyire jó eszköz a hétköznapi gyakorlatban a dél-koreai gyártó legnagyobb méretű és egyben messze legnagyobb tudású phabletje.

Ergonómia

Felesleges azon lovagolni, hogy a Note8 mennyire nagy, hiszen aki hasonló tudású mobilt szeretne szerényebb méretben, annak ott van az S8, illetve más gyártók hasonló kaliberű készülékei. A Note8 még az amúgy sem éppen kicsi S8+-nál is nagyobb körülbelül 10 százalékkal, vagyis megvásárlását tényleg csak azoknak ajánljuk, akik gyorsan képesek megbékélni egy gigantikus készülékkel.
A jobboldali bekapcsoló gombot sikerült jól eltalált helyre tenni, viszont az ellentétes oldalon lévő hangerőállító gombpár sajnos túlságosan felülre került, ahol nehéz elérni ezeket a kezelőszerveket. A mutatóujjunknak akkor is erősen nyújtózkodnia kell, ha a hátoldali ujjlenyomat-szenzort szeretnénk elérni. Pozitívum, hogy utóbbi szenzor az S8-asokhoz képest kicsit messzebbre került a kamerától, vagyis némileg kisebb az esély arra, hogy az ujjlenyomataink bepiszkítják az optikát.

© László Ferenc

Az asztalon heverő Note8-at logikusan nem lehet feloldani az ujjlenyomatunkkal. Ha pedig az íriszszkenneres vagy az arcfelismerős biometrikus azonosításra szavazunk, akkor némileg az arcunk felé kell dönteni a telefont – tehát mindenképpen fel kell emelnünk a mobilt, vagy nekünk kell odamozdulnunk fölé. Az ellenfény és a szemüveg ront a rendszer hatékonyságán, de még így is bőven használható marad a dolog, arra viszont nem árt vigyázni, hogy az arcfelismerőt egy jól sikerült fotóval könnyen át lehet verni.

Cerka

A jobb alsó sarokból benyomásra kipattanó ceruza a Note-sorozat igazi védjegye. Akár az inaktív telefon sötét képernyőjére is írogathatunk a 11 centis kütyüvel, és a jegyzeteket fixen odarögzíthetjük a kijelzőre. A megoldás kiválóan működik, és simán ki tudja váltani a tollal firkált, hagyományos cetlis bevásárlólistát.

© László Ferenc

A Note8-cal nemcsak az írás, hanem a rajzolgatás is nagy élmény, főleg a kreatív vénával megáldottaknak. Akinek nem erőssége a rajzolás, annak a korral haladva felnőtt színezőlapokat is kínál a Samsung. Az igazi újdonság azonban nem ez, hanem az úgynevezett “élő üzenet”. A telefon figyeli, hogy a cerkával hogyan írunk/rajzolunk meg egy ábrát, ezután pedig a folyamatról egy látványos animált GIF-et készít. Vagyis a Facebook -smerősünk láthatja, hogy pontosan miként rajzoltuk a neki szánt virágot vagy szívecskét. A többek közt digitális nagyítóként is használható ceruza fordítani is tud: elég a kívánt szó vagy szövegrészlet fölé tartani a pálcát, és egy kis buborékban már is megjelenik a Google segítségével lefordított szöveg.

Ezt láttad már?  Szeretné látni, kik törölték az ismerősei közül Facebookon? Itt van a lista róluk

Hasznos, hogy a telefon figyelmeztet a hiányzó ceruzára, amit esetleg véletlenül ott felejtettünk valahol. Alapáron öt tartalék ceruzahegyet is kapunk.

Nem csak nagy, hosszú is

A 6,3 colos és igen hosszúkás kijelzőről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: a felbontás, a fényerő és a betekintési szög egyaránt kifogástalan. De nem is várnánk mást egy ilyen drága csúcsmobiltól, ez tehát jelen esetben nem extra, hanem inkább alap. Egy ilyen kvalitású kijelzőn nemcsak a netezés és a játék, hanem a munka is élménnyé tud válni, többek közt például az osztott képernyős üzemmód révén. A kijelző egy-egy felét elfoglaló alkalmazásokat ráadásul már egy előre definiált párosított formában, akár egyetlen gombnyomással elindíthatjuk.

© László Ferenc

A Note8 képét a produktivitás vagy akár a szórakoztatás érdekében a sokszorosára is fel lehet nagyítani. Mi konkrétan egy 40 colos és egy 65 colos tévét használtunk erre a célra, vagyis ezeken jelenítettük meg a telefon képét. Bár az egyszerű kijelzőkép-tükrözés is megoldható, a Samsung csúcsmobilja ennél sokkal többre képes.

Létezik ugyanis egy 35 ezer forintos kiegészítő, a DeX, amivel a Note8 egy lényegében teljes értékű számítógéppé avanzsálhat. A kis köralakú dokkolóba felülről becsúszik a telefon, hátul pedig a tévé, az áram, illetve a billentyűzet és egér csatlakoztatható rá. A beüzemelés gyerekjáték egyszerűségű, vezetékes és vezeték nélküli perifériákkal sem tapasztaltunk problémát.

A tévén vagy monitoron egy a hagyományos windowsos számítógépekéhez hasonló felhasználói felület fogad. A telefonon természetesen ilyenkor is Android rendszer fut, csak éppen a nagy kijelzőn egy arra optimalizált ablakos felületet jelenít meg. Az ablakok szabadon mozgathatók, átméretezhetők és alapvetően pillanatok alatt otthon tudjuk magunkat érezni a felületen. Működnek az olyan jól ismert billentyűkombinációk, mint például a Ctrl-C, Ctrl-V, Alt-F4 és Alt-Tab, és a nemrégiben 9×4 ikonosra növelt főmenüben ugyanazok az ikonok fogadnak, melyek a telefon főmenüjében is fellelhetők.

© László Ferenc

Használhatóság

Az S8-asokkal is kompatibilis DeX-re cikkünk írásakor még csak két tucatnyi alkalmazás van optimalizálva, de persze normál módon bármilyen applikáció futtatható ablakban, amit legfeljebb nem lehet átméretezni. A Microsoft komplett irodai csomagja elérhető a platformon, de a telefonnal ellentétben Office-előfizetés hiányában a külső kijelzőn csak megtekinteni lehet az állományainkat, szerkeszteni nem. Ennek vélhetően licencelési oka van, mindenesetre furcsa, hogy a Samsung nem oldotta meg valamilyen elegáns formában az ügyet, ha már egyszer egy ilyen drága mobilról van szó. Szerencsére az ingyenes Hancom Office komplett irodai arzenált kínál.

Ezt láttad már?  A Gmail SMS-sel Afrikában is lehet mobil e-mailezni

Böngészőből kettőt, egy Samsung- és egy Google-félét kapunk. Mi leginkább az utóbbit használtuk: a Chrome-mal sikeresen be tudtunk jelentkezni a HVG szerkesztőrendszerébe, és ott lényegében ugyanúgy tudtuk kezelni a cikkeket, mint egy windowsos számítógépen. Néhány játékot is kipróbáltunk, és szinte leesett az állunk, hogy egy úgymond apró mobil milyen látványos és folyamatos grafikát képes megjeleníteni egy hatalmas Full HD képmegjelenítőn.

© László Ferenc

A DeX-től körülbelül olyan felhasználói élményre lehet számítani, mint amilyet egy olcsóbb PC-től kapunk. Ami viszont egy telefontól nem rossz. A rendszer alapvetően gördülékenyen teszi a dolgát, de ha 8-10 alkalmazás egyszerre fut, akkor már lehetnek kisebb-nagyobb döccenők. Ilyenkor jól jön, hogy az azonos chipsettel szerelt S8-asoktól eltérően nem 4, hanem 6 GB RAM-ot kapunk, de talán még jobb lenne, ha a gyártó 8 GB RAM-ot pakolt volna a Note8-ba.

Képalkotás

A Note8 a Samsung első dupla hátsókamerás telefonja, és a világ első olyan mobilja, melynek mindkét hátoldali kamerája optikai képstabilizátort kapott. Bemozdulástól tehát sem a normál nagylátószög, sem a kétszeres optikai nagyítás mellett nem kell tartanunk. Az elsődleges kamera egyenesen az S8-ból érkezett, tehát aki csak ezt használja, lényegében semmi újdonságot nem kap. “Csak” az S8-asoktól megszokott szupergyors fókuszálást és kiváló képminőséget.

© László Ferenc

A kiegészítő kamera már szerényebb fényerejű, ahogy az ilyenkor lenni szokott, és a villámgyors élességállítást biztosító Dual Pixel AF is kimaradt belőle. Ha zoomolunk, akkor automatikusan erre a kamerára vált a telefon, leszámítva azt az esetet, amikor már kevés a fény. Ilyenkor ugyanis a Note8 vezérlőszoftvere inkább az elsődleges kamera digitális zoomját preferálja. A zoomon kívül további extra az úgynevezett élőfókusz, melynek révén állítható fokozatban elmosható a fő téma mögött háttér, ráadásul az elmosás akár a fotó elkészülte után is állítható.

A haladó fotósok a fókuszálástól kezdve a fényérzékenységen keresztül egészen a zársebességig mindent manuálisan szabályozhatnak. A 4K videófelvevő remek minőségű, de nagysebességű felvétel fronton a Note8 bizony lemaradásban van. A Sony egy ideje már 960 képkocka/másodperces sebességet biztosít és a legújabb iPhone Full HD-ben 240 fps-t tud, ehhez képest a Note8 Full HD felbontás mellett csak szerény 60 fps-re képes.

Ezt láttad már?  TESZT: Intel Z170 vs Z270 - Meglepő fordulat!

Szelfizésben remek partner az elöl is autofókuszos Note8, melynek frontkamerája akár a DeX dokkolóban is használható videóhívásokhoz.

Egyebek

Az IP68-as vízállóság adott, és ki is próbáltuk, hogy a telefonra folyatott víz, illetve a teljes vízbe merülés sem tesz kárt a technikában. A cerka nyugvóhelyére ugyan befolyik némi víz, azonban tapasztalataink szerint ez az üreg gyorsan kiszárad.

© László Ferenc

tavalyi aksibotrányt követően immár rendkívül szigorú ellenőrzésen áteső akkumulátor ugyan néhány százalékkal szerényebb kapacitású, mint az elődben, illetve az S8+-ban lévő telep, de aggodalomra nincs ok. Tapasztalataink szerint a Note8 egy feltöltéssel körülbelül ugyanannyi ideig bírja, mint az S8+, vagyis az egynapos üzemidő, illetve az 5 óra körüli kijelzőidő még erős nyüstölés mellett is benne van a pakliban. A vezetékes gyorstöltő 0-ról 100-ra 1 óra 40 perc alatt tölti fel az akkumulátort, ami ezenkívül a két elterjedt vezeték nélküli töltési technológiát is támogatja.

Az 1 Gbit/s-os mobilnet, a mindenttudó wifi és az 5.0-ás Bluetooth mind-mind adott. A szimmetrikus USB-C aljzat 3.1-es szabványú, így több riválissal ellentétben a Note8 64 GB-os belső memóriájában tárolt fotók és videók gyorsan számítógépre másolhatók. A telefon kihangosítási hangereje korrekt, azonban a Samsungnak illett volna megoldani, hogy ilyenkor ne monó, hanem sztereó legyen a hangzás. Kárpótlásul minden Note8 mellett ott lapul egy 25-30 ezer forint értékű és kiváló hangminőségű AKG-headset.

Konklúzió

+: makulátlan minőség, gyönyörű kijelző, ceruza, gyors működés, profi kamera, bővíthető memória, fejlett vezetékes és wireless adatátvitel, vezetékes és vezeték nélküli gyorstöltés, DeX.

: kisebb ergonómiai bakik, 8 GB RAM indokolt lenne, a videófelvevő lehetne nagyobb tudású, nincs sztereó kihangosítás, egyeseknek hiányozhat az FM-rádió, a DeX-ért külön fizetni kell.

Csak örülni tudunk annak, hogy a Samsung nem ijedt meg a Note7-botránytól, és a lojális vásárlói kör nyomására inkább előre menekült. Az ily módon megalkotott Note8 a valaha készült legnagyobb tudású, elsősorban produktivitásra hangolt okostelefon. A ceruza minden korábbinál okosabb, a hardver minden fronton szupermodern, a kamera végre már itt is dupla kivitelű, a DeX-féle számítógépes funkciókról nem is beszélve.

A mindössze néhány ergonómiai problémával és kisebb hiányossággal küzdő Samsung Galaxy Note8 ára a tudásának megfelelően bőven átlag feletti. A 64 GB belsőmemóriás Note8 kártyafüggetlen listaára 335 ezer forint, igaz, a hasonló memóriás iPhone X még ennél is drágább, 380 ezer forintos lesz.

 

forrás

 

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Mobil
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Elképesztő sebességű (5G) mobilinternetet tesztelnek Magyarországon

Az Ericsson éves innovációs napján a Magyar Telekom számára kiemelte az elmúlt néhány év l…