Kezdőlap Tippek Az nem mentés, ha egy külső HDD-n tartod a fotóidat

Az nem mentés, ha egy külső HDD-n tartod a fotóidat

7 perce olvasva
Az nem mentés, ha egy külső HDD-n tartod a fotóidat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
289
Az nem mentés, ha egy külső HDD-n tartod a fotóidat


Legalább két eltérő helyen kell tárolni azt, amit tényleg szeretnénk, hogy megmaradjon.

Amikor a családi képek vagy az érzékeny, fontos dokumentumok tárolásáról van szó, az egyszerűen nem elég, ha ezeket egy megbízhatónak hitt vagy mondott külső merevlemezre másoljuk át. Az effajta fájlokból több másolatot is kell tartani, legalább két eltérő helyen – csak így lehet megbizonyosodni arról, hogy azok valóban megmaradnak. Míg vannak, akiknek mindez magától értetődőnek hangzik, addig meg kell jegyezni, hogy a mai napig rengetegen vesztik el a fontos fájljaikat és emlékeiket egy ilyen hiba miatt: bedöglött a külső HDD, amin minden rajta volt.

Ezért tilos

Miért nem szabad egyetlen helyen tárolni a fontos adatokat? Ahhoz, hogy mentésről beszéljünk, másolat(ok)ra van szükség az eredeti fájlról. Ez néhány Office-dokumentumnál nem olyan nehéz feladat, de amikor több gigabájtnyi van belőlük, akkor fárasztó azt figyelni, hogy vajon melyikről mikor készült mentés. A fotók és a videók még tovább rontják a helyzetet, hiszen egy laptop merevlemezén vagy SSD-jén szinte biztos, hogy eleve el sem férnek. Csábító ötlet mindent egy külső merevlemezre másolni, főleg, ha nincs elég hely az asztali gépen vagy a laptopon. Főleg akkor csábító, amikor valaki még nem került abba a kellemetlen helyzetbe, hogy a HDD megadta magát. Sajnos azonban az évekig hibátlanul működő merevlemez is beadhatja váratlanul a kulcsot – ilyenkor pedig égető, hogy legyen másolatunk arról, ami számít.
hdd
Ez is tönkremehet

Amennyiben a HDD bemondta az unalmast, szerencsésebb esetben a fájlok még menthetőek maradnak. A professzionális adatmentéssel foglalkozó szolgáltatások ha nem is olcsón, de visszaszerezhetnek valamennyit az adatokból – a számla végösszege viszont hatalmas is lehet.

A mentés

Aki külső merevlemezen szeretne mindent tárolni, az nyugodtan megteheti – viszont muszáj lenne, hogy annak a tartalmát egy másik külső merevlemezre is elmentse. Ilyenkor a fotókat és minden egyebet normál módon rá kell tenni az elsődleges külső meghajtóra, a másodikra pedig rendszeresen a másolatokat elhelyezni.

free filesync
FreeFileSync

Kis mennyiségű fájlnál ez nem gond, viszont egy komplett merevlemezre évek során felgyűjtött adathalmaznál már problémás. Szerencsére a nyílt forráskódú, ingyenesen használható FreeFileSync egy nagyszerű szinkronizálóprogram: beállítástól függően akár mindkét irányba képes szinkronizálni a frissítéseket, módosításokat és új fájlokat, gyorsan, egyszerűen és gond nélkül.

Természetesen az effajta szinkronizálás akkor is játszik, ha a PC-ről akarunk külső merevlemezre menteni. Egy nagy belső HDD és egy másik külső HDD még az eltérő helyek kérdését is megoldja.

Az online mentések világában kifejezetten a tartalmak távoli szervereken való archiválására szakosodott például a CrashPlan, a Carbonite vagy a Mozy. Ezeknél nagy előny, hogy már tényleg merőben eltérő földrajzi helyen is meglesznek az adataink. Ha csak a fotókban gondolkodunk, akkor jó megoldás lehet a Google Fotók, a Flickr, az iCloud, a OneDrive vagy éppen a Dropbox is.

 

Ti hová szoktátok menteni a fontos fájlokat? 

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …