Kezdőlap Tippek Ezt próbáld meg, ha döglődik a laptopod billentyűzete

Ezt próbáld meg, ha döglődik a laptopod billentyűzete

5 perce olvasva
Ezt próbáld meg, ha döglődik a laptopod billentyűzete bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
302


Kis szerencsével van még élet a halottnak hitt billentyűzetben.

Egy laptopnál ha baj van a billentyűzettel, nem lehet csak leemelni egy újat a bolt polcáról, és bedugni a régi helyett. A csere általában nehézkes vagy drága, ezért jobb, ha akad valamilyen más megoldás a problémára.

Átmeneti jelleggel természetesen megteszi egy külső billentyűzet. Így legalább tudjuk használni a gépet, illetve megoldást is találhatunk a kezdeti gondokra. De mivel notebookról beszélünk, egy külső billentyűzet használata hosszabb távon semmiképp sem praktikus.
Első körben azt kell megtudnunk, hogy hardveres vagy szoftveres problémával van-e dolgunk. Ehhez nagyszerű segítséget jelenthet valamelyik Linux disztribúció live verziója. Ennek az elindítása után bármilyen programot megnyithatunk, amiben írni lehet – ha működik a billentyűzet, akkor a Windowsban lesz a hiba, a hardver rendben van.

Szoftveres gyógyír

Ha a Windowson kívül nincs gond a gépeléssel, akkor valószínűleg egy rossz meghajtóprogram áll a háttérben. Ehhez egyszerűen le kell cserélni a drivert. Első lépésben indítsuk el a Windowst, majd keressük meg a Vezérlőpultot, abban pedig az Eszközkezelőt.

Az Eszközkezelőben nyissuk le a Billentyűzet részt, és nyomjunk duplán a belső billentyűzetre. Ha esetleg van külső is csatlakoztatva, akkor bizonyosodjunk meg, hogy a megfelelőre kattintottunk. Ha nem tudjuk melyik melyik, húzzuk ki a külsőt először.

A felugró párbeszédablakban irány az Illesztőprogram fül, és az Eltávolítás gomb alul. Ha megtörtént a driver törlése, akkor a billentyűzet biztosan nem működik, de aggodalomra semmi ok. Következhet a Windows újraindítása – a rendszer ekkor automatikusan újratelepíti a billentyűzet eredeti driverét, és remélhetőleg megoldódnak a problémák is.

mocskos laptop billentyűzet
Itt már komoly a gond

 

Hardveres hiba

Amennyiben csak néhány gomb mondta be az unalmast, akkor könnyen lehet, hogy porral és kosszal van tele a billentyűzet. Értelemszerűen ilyenkor jöhet a sűrített levegő és az alapos tisztítás, kikapcsolt állapotban. Fújjunk ki mindent a gombok alól, és ha az adott modellnél a gombok könnyen leszedhetőek, esetleg a billentyűzet egyszerűen kiszedhető, akkor még alaposabb lehet a tisztítás.

Sajnos ha egyáltalán nem reagál a billentyűzet, akkor jó eséllyel csak a csere jelent megoldást egy szakszervizben – a haladóknak pedig akár házilag is.

Nektek adta már meg magát a laptop billentyűzete? 

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Itt próbálkozz, ha téged is letiltott a Facebook

Te is egyszer csak arra eszméltél, hogy bezárultak Zuckerberg kapui és kint rekedtél? Muta…