Ennél látványosabban bemutatott technológia fejlesztés már régen volt. A Boeingnél fejlesztett új anyag fémből van, de nagyságrendekkel könnyebb a hungarocellnél is.

 

A mikrorács névre keresztelt szuperanyagról először 2011-ben volt szó, amikor egy kis mennyiségben már sikerült létrehoznia a Kaliforniai Egyetem, a Caltech, valamint a Boeing tulajdonában lévő HRL Labs tudósainak. A repülőgépgyártó vállalat most egy videót is közzétett a mikrorácsról.

boeing erős anyag
A fém belül rácsos szerkezetű, felépítése hasonló a csontok üreges hálózatához. Az anyag 99,99 százaléka levegő, a rácsháló lyukai nagyjából 100 mikrométer átmérővel rendelkeznek, a rácsfalak pedig mindössze 100 nanométer vékonyak. Mindennek köszönhető, hogy maga az anyag bár extrém erős, elképesztően könnyű: tízszer könnyebb még a hungarocellnél is.

A Boeing reményei szerint az anyagot a repüléstechnológiában és más nagysebességű járművek esetén is jól lehet majd használni. Már csak azért is, mert az anyag más előnyei mellett hatalmas rezgéscsillapító tulajdonsággal is bír: kifejlesztői állítása szerint ha jól beburkolunk vele egy tojást, majd a kis csomagot ledobjuk 25 emelet magasságból, akkor sem törik össze a tojás.

Ezt láttad már?  A fidget spinner vajon az űrben tovább pörög, mint a Földön?

forrás

Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Saját IP címed kiderítése, megnézése és annak adatai, helymeghatározása

Mindig is foglalkoztatott téged, hogy mi lehet a te saját egyedi IP címed? A mai világba m…