Kezdőlap Tesztek Notebook TESZT: Lenovo Ideapad Miix 310 – Minimalista hibrid

TESZT: Lenovo Ideapad Miix 310 – Minimalista hibrid

12 perce olvasva
TESZT: Lenovo Ideapad Miix 310 – Minimalista hibrid bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
245
TESZT: Lenovo Ideapad Miix 310 - Minimalista hibrid


Nem gamer, nem izom PC, de nem is szégyellnivaló géproncs: az új Miix 310 nem akar többnek látszani, mint ami – egy olcsó hibrid, ami kompromisszumokkal ugyan, de sok mindenre jó.

 

Legalább annyira hibás döntés az igényeinknél sokkal erősebb gépet vásárolni, mint valami túl olcsót és gyengét választani. Az Intel atomos gépek nem nevezhetők éppen csúcssebességű PC-knek, gamernek még kevésbé, sőt, jól ismert szűk keresztmetszeteik, hiányosságaik vannak, azonban az alapfeladatokra, általános felhasználásra még így is teljesen elegendőek. Éppen ezért a gyártók is előszeretettel készítenek ilyen gépeket, mert a kicsi és nem túl problémás SoC-k köré könnyedén lehet olcsó gépet építeni. A Miix-széria erre jó példa, amelynek a legújabb tagját, a 310-es modellt teszteltük.

Külső

A Miix-széria ahogy jött, rögtön sikeres is lett a hazai piacon, amiben oroszlánrésze volt a vonzó árnak. Ezért az elérhető árért cserébe kaptunk egy műanyag házba bújtatott hibridet, amit a Z3735-ös Intel Atom SoC hajtott 2 GB RAM-mal és 32 GB tárhellyel. Ez bizony elég harmatos teljesítményre képes, de a HD, IPS-kijelző, de legfőképp a hibrid kialakítás és a messze 100 ezer forint alatti ár miatt mégis sikeres lett. Ahogy az a 310 számozásából is látható, túl forradalmi újdonságokra nem kell számítani, de azért a nagyon gyenge pontokat javította a Lenovo.

Lenovo Ideapad Miix 310
A kijelzőméret maradt 10,1 colos, a felbontás 1280×800, illetve az IPS-panelt is megkapjuk közepes fényerő és fényes felület mellett. Az érintésérzékeny felület alapvetően fontos, hiszen ezúttal is hibridről beszélhetünk, amely tablet- és notebook-módban egyaránt használható. A külső borítás műanyag és nem olyan kellemes a tapintása, mintha alumínium házat kaptunk volna, a strapabírósága sem olyan, de a masszivitással azért nincsen gond – a gép nem recseg, nem hajlik. A gép a tablet-részbe, vagyis felülre került és szerencsésen nem tartalmaz aktív hűtést.

lenovo idepad

A káva kicsit vastag, de így tablet-módban a fogás könnyebb. A webkamera mellett egy 5 MPixeles érzékelő került a hátlapra is, ami szokatlan, és hát túl jó képminőséget ne is várjunk tőle, de bizonyos helyzetekben azért hasznos lehet.

A súlytól sem kell tartanunk. A komplett számítógép 1,1 kg-ot nyom, amihez 18,2 mm-es vastagság társul. A felső, tablet rész ebből 9,2 mm vastag és 580 grammos, ami egészen jó, bár a képernyő alja felé kissé elnehezedik.

lenovo_ideapad_miix_310

A tablet oldala szépen tűzdelt csatlakozókkal. A ki/bekapcsoló gomb alatt hangerőszabályzót találunk, valamint itt helyezték el a micro HDMI csatlakozót, egy micro USB portot, a töltő bemenetét, a mikrofont és az mSD-kártyahelyet is. A másik oldalra már csak a jack került, merthogy ez is hasznos és nem maradhat le (kombinált headset-csatlakozó). A HDMI-kimenet jó hír, így tévére, monitorra, kivetítőre egyszerűen küldhetünk jelet, azonban 2016-ban már ebben a kategóriában is fájó, hogy lemaradt az USB Type-C, sőt, USB 3.0-t sem kapunk.

A billentyűzet-dokkoló egy teljes kiosztású, magyar tasztatúra, amely szigetes elrendezésű, és sajnos bármennyire is reménykedtünk benne, nem háttérvilágításos. A gombok útja lenyomáskor rövid, a gombok mérete egészen kicsi, szokni kell, ha nem akarunk sokat félregépelni. A touchpad a gép méretéhez mérten ideális, sőt, egészen pontos, és bár hangos, azért a kattintások jól érezhetők.

ideapad

Szerencsére a dokkoló is kapott két USB 2.0 portot, amelyek ráadásul normál méretűek, így jelentősen leegyszerűsödik a külső perifériák csatlakoztatása. Sajnos tesztünk során a 750 GB-os külső USB 3.0 HDD-t nem tudja meghajtani egyik port sem, sőt, egy 128 GB-os USB kulcsot sem, ami nem jó hír. Aki ilyet is használna, annak tápegységgel megtámogatott USB-elosztóra lesz szüksége.

Belső

A Miix 300-ra már alaposan ráfért a modernizálás. A Miix 310 az új Atom központi egységet, egy Intel Atom x5-Z8350-es SoC-t kapott, amelyben egy Intel HD Graphics videovezérlő is található. Hogy ne legyen gond a több program egyidejű futtatásával, a rendszermemória 4 GB-ra hízott és ezzel együtt a gyárilag előtelepített Windows 10 Home is 64 bites lett, ami lehet, hogy elsőre nem hangzik túl nagy dolognak, mégis az. Egyre több hagyományos és modern app megköveteli a 64 bites Windows 10-et, így ezekkel már egészen biztosan nem lesz gondunk.

lenovo

A tárhely a SanDisktől érkezett és 64 GB kapacitású, ami igen jól hangzik, az azonban már kevésbé, hogy az adatkapcsolat továbbra is eMMC, ami megmagyarázza a nem túl jó mérési eredményeket. A rádiós részért egy Realtek Wi-Fi N vezérlő felel, amely Bluetooth 4.0 kapcsolatot is ad a Miix 310-hez. Itt azért már illett volna 802.11 ac szabványra váltani.

Kicsit erősebb belépő

100 ezer forint alatt minden notebook kompromisszumos. Míg a normál kialakítású olcsó laptopoknál a TN-kijelző, a kevés memória és a Windows hiánya az igazán fájó, addig a Miix 310-nél a gyenge számítási teljesítmény, a nagyon műanyag készülékház és az összenyomott, nem túl kényelmes billentyűzet. Ugyanakkor van erénye is a Miix 310-nek, mégpedig a hibrid kialakítás, az IPS-kijelző, az elegendően nagy tárhely, a 3 USB, a mHDMI, a vetélytársainál jobb üzemidő, a telepített, 64 bites Windows 10 és az alacsony, 90 ezer forintos ár. Ha jobban megnézzük a Miix 310-et, azért annyival nem marad le sebességben sem a többi, olcsó notebooktól, ráadásul sokan ezt meg is fogják neki bocsájtani elegáns külseje, kis mérete és súlya, ne de leginkább vonzóan alacsony, 90 ezer forintos ára miatt.

forrás

Lenovo Ideapad Miix 310 TESZT
Teljesítmény 7
Ár/Érték 9
Anyagminőség 7
Extra funkciók 6
Kinézet 8
Summary
Intel Atom x5-z8350 SoC, Intel HD Graphics, 4 GB RAM, 64 GB Flash tárhely, 10,1”, IPS, HD kijelző (1280×800), 5/2 MP kamerák, Wi-Fi n, BT 4.0, mSD kártyahely, 2× USB 2.0, 1×mUSB, 1× audio jack, 1×mHDMI, Windows 10 Home 64 bit, 246×173×9,2+9 mm, 580+520 g (tablet+billentyűzet dokkoló), 127,1/60,8 MB/s CDMark szekvenciális olvasás/írás, 99 cbs CineBench R15, 1494 pont PCMark8, 1486 KB/s WinRAR 5
7.4
Felhasználói szavazatok : 0 (0 szavazat(ok))
Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
  • Tesztlaborunkban a vérbeli gamer notebookok!

    Tesztlaborunkban a vérbeli gamer notebookok!

    Öt, valóban komolyan vehető gamer laptop érkezett tesztlaborunkba, melyeket azonnal egymás…
Mutass többet:  Notebook
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

TESZT: iPhone 13 Pro Max vs. Samsung Galaxy S21 Ultra – Ön melyik készülék győzelmére voksol?

Most egy sebességtesztben mérettették meg magukat a címben említett készülékek.   &nb…