Kezdőlap Tech Negyedére nyomja össze a képeket a Google

Negyedére nyomja össze a képeket a Google

5 perce olvasva
Negyedére nyomja össze a képeket a Google bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
70


Egyre sűrűbb az adatforgalom az interneten, és hiába csökken folyamatosan az adattárolás és az átvitel költsége, ha közben a felhasználói terhelés hatványozottan növekszik. Különösen nagy gondot okoznak a képek és a videók, így nem meglepő, hogy a Google Research kutatói ezen a fronton álltak elő egy újítással.

A tudósok megoldották, hogy a lehető legkisebb fájlmérettel se romoljon nagyon a képek minősége, és az új technikával akár 75 százalékkal kevesebb tárhelyet foglaljanak el a képfájlok a merevlemezen.
A RAISR nevű módszer egyfajta skálázási technika, ehhez hasonlót alkalmaznak a tévék is, amikor a full hd tartalmakat feltuningolják, hogy jobban nézzenek ki a 4K felbontású megjelenítőn.

Különböző szűrőkkel javítják az alacsony felbontású kép minőségét, amit ha manuálisan próbálnánk megoldani, annak tutira nem lenne szép eredménye, csak egy elmosódott képet kapnánk. A RAISR azonban gépi tanulással lett kiképezve a megfelelő szűrők használatára, ezért sokkal okosabb bármelyik Photoshop-huszárnál.

Jól látszik a mintaképeken, hogy miről is van szó:

csökkentett kép
A férfi körménél nagyon jól látszik, hogyan tűntek el a szögletes pixelek. A felső kép az eredeti, az alsó a feljavított.

A lényeg tehát az, hogy a RAISR megelégszik a kis felbontású képekkel, és a mobil vagy a pc szoftverei javítják fel a képeket, hogy jobban nézzenek ki. Az átalakítás olyan egyszerű, hogy még a mobilokon is valós időben megtörténik, amint a kép betöltődött.

képjavítás
Itt még nyilvánvalóbb, hogy melyik a feljavított változat

A gépi tanulás úgy történt, hogy a Google tudósai megmutatták a rendszernek ugyanazt a képet kicsi és nagy felbontásban, hogy maga válassza ki a legjobb szűrőket a nagy felbontású kép előállításához, kizárólag a kis felbontású képet használva alapanyagként. Hosszú betanítás után olyan algoritmus állt elő, amely már önállóan, a nagy felbontású minta használata nélkül is képes a jó minőségű felskálázásra.

original kép

A Google+ portálon egy ideje már fut a RAISR, hetente több milliárd képet javít fel, amivel rengeteg sávszélességet megtakarít. A Google hamarosan a többi szolgáltatásában is aktívan elkezdi használni.

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tech
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Próbálja ki, ezzel az appal otthon is végigjátszhatja a holdra szállást

A Time magazin is kiveszi a részét a holdra szállás 50. évfordulójának megünnepléséből. Ig…