Kezdőlap Tesztek PC TESZT: ASRock DeskMini 110 – A legkisebb „igazi” asztali

TESZT: ASRock DeskMini 110 – A legkisebb „igazi” asztali

13 perce olvasva
TESZT: ASRock DeskMini 110 – A legkisebb „igazi” asztali bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
224
TESZT: ASRock DeskMini 110 - A legkisebb „igazi” asztali


A mini PC-k egy új generációja született, de mindezt sikerült hatalmas csendben megtennie, így kevesen tudnak az STX-ről és a 5×5-ról. Mi le is teszteltünk egy ilyen gépet.

Nem újdonság a PC-s piacon a minigép: egy nagyon kicsi, alig 0,5-1 literes házba préselnek a gyártók egy komplett gépet, amit a monitor hátuljára szerelhetünk, de az asztalon sem foglal túl sok helyet. Használatát tekintve komplett, asztali élményt nyújt, azonban a teljesítmény és bővíthetőség a mobil világból érkezik. Ez egyet jelent azzal, hogy csak nagyon-nagyon drágán és viszonylag hangos hűtés mellett kapunk jó teljesítményt, a játékokat elfelejthetjük és a bővíthetőség is kimerül egy RAM+SSD-cserében. Ezt elégelték meg páran, és az Intellel közösen néhány komponensgyártó úgy döntött, megmutatja a világnak, hogy lehet ennél jobbat is készíteni. Ez a 5×5, amiből az ASRock DeskMini 110-et kaptuk meg tesztelésre.
Külső

Bravúros ügyességgel sikerült az ASRock mérnökeinek az egyik legunalmasabban kinéző mini PC-t megalkotniuk, de ha a fekete kocka borítása mögé nézünk, valódi forradalom tárul szemünk elé. Maradva azonban a külsőnél, egy fekete, műanyag előlapot kapunk, míg a gép oldalait végig szellőzőnyílások borítják. Az előlapon normál USB-t, USB Type-C-t és analóg hangkimenetet kapunk. A ház mérete nagyjából egy PC-s tápegységének felel meg, és ez azért jó viszonyítási alap, mert a dizájn is pont ennyire izgalmas.

A hátlapra természetesen sokkal több port jutott, sőt, itt egy low profile elrendezésű portsort kapunk, csakúgy, mint egy átlagos alaplap esetén. A videokimenetekből mindenféle rendelkezésünkre áll, RJ45 is adott, azonban USB-ből mindössze kettőt kapunk, ráadásul ezek közül az egyik csak USB 2.0-s.

Nagyon fontos még megemlíteni, hogy a tápegység is kívülre szorult, ráadásul meglehetősen nagy téglával kell számolnunk, amit nem lesz egyszerű elegánsan elrejteni.

Belső

A DeskMini a legújabb asztali PC-s platformra, a 5×5-ra (Five-by-five) épül, amelyet az Intel fejlesztett ki. A 5×5 lényege, a kis méret ellenére az STX-szabványú alaplapban asztali CPU-t használhatunk, így megmarad a bővíthetőség és a teljesítmény. Ez óriási hír, ugyanis hiába az 5×5 colos alapméret, megmarad az asztali PC rugalmassága – legalábbis ami a CPU-t illeti. A sebességre sem lehet panasz, a gyártó ajánlása szerint bármilyen, 65 W TDP-s LGA1151 Intel CPU-t beszerelhetünk, vagyis akár asztali Core i7-et is. A miniatűr alaplapon mindennek pontosan kicentizett helye van, sőt, néhány csatlakozó már fel sem fért és a kábelekkel is nagyon óvatosan kellett bánni a házban. Éppen ezért a H110-es chipnek hűtése sincsen, a VRM áramkört pedig épp, hogy sikerült megoldania az ASRocknak trükkös hűtőbordával. A CPU körül viszonylag normális méretű a szabad hely, egy low profile hűtő kényelmesen elfér rajta, de a magasságra nagyon oda kell figyelnünk. RAM-modulokból SO-DIMM-eket használhatunk és természetesen már DDR4-et, ráadásul egyből akár kettőt is. Ez szintén jó hír, a melegedés nem gond és a sebesség is rendben van. Az alaplapon találunk még egy M.2 foglalatot, ami csak NVMe SSD-ről képes bootolni, illetve egy rövid M.2-t, ahová Wi-Fi modult szerelhetünk – sajnos utóbbi sem része az alapcsomagnak.

Aki maradna a hagyományos SATA6G SSD-nél vagy HDD-nél, annak sem kell lemondania a DeskMini 110-ről, mert két ilyen meghajtót is elrejthetünk a házban, azonban ehhez speciális, a notebookokban használt kábelre lesz szükségünk, a tárolók pedig trükkösen az alaplapi lemez alatt helyezhetők el. Szerencsére a kábeleket a dobozban megtaláljuk.

Ami nincsen az alapszintű H110-es lapon, az a PCIe foglalat, így videokártyából még Low Profile-osat sem használhatunk, márpedig ez jelentősen leszűkíti a későbbi fejlesztési lehetőségeinket. Sajnos további USB portokat is nagyon nehéz hozzáadni a géphez, erre egyszerűen nincsen hely a házon.

Miután alapszintű H110-es lapról van szó, a vezérlők sem éppen felsőkategóriások. Például az USB Type-C mögött nem Thunderbolt 3-at, hanem normál USB 3.0-t találunk és a hangkodek is alapszintű. Jó hír, hogy legalább a gigabites LAN az Inteltől érkezett.

Teszt

A tesztünkre érkezett DeskMini 110 egészen vonzó árat kapott, azonban ebben még a processzor nincsen benne, ahogy barebone gép lévén a többi komponenst is nekünk kell megvásárolnunk. A gép LGA1151-es CPU-kat és SO-DIMM DDR4 RAM-ot fogad, ami nem olcsó és ha M.2 SSD-ben gondolkodunk, ez is drága mulatság lesz. Sajnos a Wi-Fi modult is utólag kell beszereznünk és egy USB hub sem fog ártani. A processzor hűtéséhez csak lapos, Low Profile hűtőt használhatunk, így a néma csendes üzem elérése sem olcsó mulatság, a kis méretet pedig némileg lerontja, hogy a külső tápegység igen nagyra sikeredett.

A gép teljesítménye a teszthez használt Core i7-6700K CPU-nak köszönhetően kiváló, azonban a PCIe foglalat hiányzik, ami megfojtja a további bővíthetőséget. A H110-es chipkészlet hiányosságait a gyártó jó érzékkel fedte el, a szerelés pedig egyszerű, köszönhetően a fiókos kialakításnak.

Ha valaki hosszú távon is csak irodai, alapszintű feladatokhoz elegendő minigépet keres, kevesebb pénzből kijön egy Intel Atommal szerelt, ennél is sokkal kisebb miniPC-vel. Aki azért később merészebben is bővítene, esetleg némi játékra is gondolt, az még mindig sokkal jobban jár egy kompakt, low profile VGA-t is fogadó mini-ITX alaplap+ház kombinációval, valamint a piacon vannak egyedi megoldások is, ahol a miniatűr házakban extra PCIe ×16 helyet is kialakítottak. Ennek ellenére ne temessük a 5×5 szabványt, van benne potenciál, hogy rugalmasan bővíthető, erős, mégis kompakt asztali gépek alapja legyen olcsón, asztali komponensekből.

forrás

ASRock DeskMini 110 TESZT EREDMÉNY
Teljesítmény 8
Ár/Érték 7
Extra funkciók 7
Summary
7.3
Felhasználói szavazatok : 0 (0 szavazat(ok))
Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  PC
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

TESZT: iPhone 13 Pro Max vs. Samsung Galaxy S21 Ultra – Ön melyik készülék győzelmére voksol?

Most egy sebességtesztben mérettették meg magukat a címben említett készülékek.   &nb…