Bár a számítógépek levegő helyett folyadékkal történő hűtése számos előnnyel jár, a gyakorlatban még az amúgy erre érzékeny szerverkörnyezetben is kevesen döntenek ennek alkalmazása mellett, elsősorban az elérhető megoldások bonyolultsága és ezzel összefüggő magas ára mellett. A Gigabyte azonban a napokban egy olyan megoldást mutatott be, ami faék egyszerűségének köszönhetően talán mindkét problémát egyszerre orvosolhatja.

A cég ugyanis az egyes komponensekre szerelt külön hűtőbordák és az azokat összekötő vezetékrendszer kiépítése helyett egyszerűen csak egy olyan kasztnit rakott össze, amibe az egész gép elfér, és ebbe süllyesztette bele a komplett konfigurációt – alaplappal, processzorral, memóriával sőt, videókártyákkal és meghajtókkal együtt. A dobozban elhelyezett folyadék így ezek mindegyikét tudta hűteni, méghozzá azok teljes felületén át, bonyolult csőrendszer nélkül is.

A Gigabyte nem kispályázott: mindjárt az egész gépet belemerítette a hűtőfolyadékba
A Gigabyte nem kispályázott: mindjárt az egész gépet belemerítette a hűtőfolyadékba

 

A hűtéshez természetesen nem vizet használtak – hiszen az vezető tulajdonságai miatt zárlatokat okozhatna és így alkalmatlan lenne -, hanem egy speciálisan ipari hűtési célokra kifejlesztett, elsősorban szénhidrogénekből álló folyadékot. Ennek forráspontja ugyan meglepően alacsony: 45 fok körül van, de pont ennek köszönhetően szinte magától tudja a hőt a hűtött felületekről aktív cirkuláció nélkül is elszállítani, ráadásul még az előtt, hogy az a gép viszonylag alacsony olvadáspontú alkatrészeiben (pl. műanyagok) kárt okozhatna.
A megoldás egyetlen komoly hátrányát az képezi, hogy klasszikus, levegővel hűtő társához képest rendkívül körülményessé teszi az esetlegesen elromló alkatrészek cseréjét a gépekben. Így kérdéses, hogy az ötletet miként fogadják majd a cégek, és hogy az a mindennapokban is el fog -e terjedni.

forrás

Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Olcsó lesz a Gigabyte B450M Gaming alaplap

A B450-es lapkakészlettel rendelkező új Gigabyte alaplap AM4-es foglalatú processzorokat k…