Kezdőlap Hírek Továbbra is Oroszországban maradhat a totális netes kémkedés leleplezője

Továbbra is Oroszországban maradhat a totális netes kémkedés leleplezője

14 perce olvasva
Továbbra is Oroszországban maradhat a totális netes kémkedés leleplezője bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
15
Továbbra is Oroszországban maradhat a totális netes kémkedés leleplezője


Oroszország két évvel meghosszabbította Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező amerikai informatikus tartózkodási engedélyét – közölte szerdán az orosz külügyi szóvivő.

Marija Zaharova szóvivő Facebook-bejegyzésében Mike Morellnek, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatóhelyettesének arra a kijelentésére reagált, amely szerint Oroszországnak most Snowden kiadatásával “kitűnő alkalma nyílik” arra, hogy megajándékozza Donald Trump megválasztott elnököt.

Edward Snowden
Edward Snowden

 

Zaharova nevetségesnek nevezte, hogy Morell nem értesült arról, hogy “Oroszország éppen most hosszabbította meg két évvel Snowden tartózkodási engedélyét”. A szóvivő “az árulás ideológiájának” nevezte Morell javaslatát, megjegyezve: most már mindenki számára érthető, hogy a CIA-nál normális ügymenetnek számít embereket odaajándékozni, és feladni azokat, akik védelmet keresnek.
Snowden orosz ügyvédje, Anatolij Kucserena a RIA Novoszty hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy ügyfele Oroszországi tartózkodási engedélyét 2020-ig, azaz három évvel hosszabbították meg. Ennek nyomán a jogi képviselő szerint az amerikai hírszerzés volt külső alkalmazottjának “jogi alapja van arra”, hogy orosz állampolgárságért folyamodjon, amelynek feltétele az ötévi helyben lakás.

Ezt láttad már?  Csökkenésnek indulhat az SSD-meghajtók ára

Edward Snowden 2013-ban hozott nyilvánosságra szigorúan titkos dokumentumokat arról, hogy az NSA tömeges adatgyűjtést folytat és lehallgatóprogramokkal figyeli az amerikai állampolgárokat és külföldi vezetőket, köztük európai szövetséges országok politikusait is. Snowden akkor Oroszországba menekült. Hazatérése és bírósági tárgyalása esetén harminc évig terjedő börtönbüntetés várhat rá.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője kedden nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy Snowden elnöki kegyelemben részesül. Megjegyezte, hogy az Oroszországba szökött informatikus nem küldött ilyen értelmű kérvényt az amerikai igazságügyi minisztériumhoz. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy Snowden ellen komoly vádak fogalmazódtak meg, és el kell érni, hogy visszatérjen az Egyesült Államokba.

Az amerikai informatikus egyébként a Twitter közösségi portálon megköszönte Barack Obama amerikai elnöknek, hogy enyhítette Chelsea Manning büntetését. Manning volt az amerikai hadseregnek az a munkatársa, aki több mint 700 ezer oldalnyi titkos dokumentumot, továbbá videók sokaságát juttatta el a WikiLeaks kiszivárogtató portálhoz. Ezek között vannak titkos iratok az iraki és az afganisztáni háborúról, feljegyzések a guantánamói fogolytáborról, különféle – a világ különböző országaiból érkezett – amerikai diplomáciai táviratok, valamint Irakban és Afganisztánban végrehajtott katonai akciókat bemutató videók.

Ezt láttad már?  Csúcsmonitorral frissít az Acer

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Hírek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Elképesztő sebességű (5G) mobilinternetet tesztelnek Magyarországon

Az Ericsson éves innovációs napján a Magyar Telekom számára kiemelte az elmúlt néhány év l…