Kezdőlap Szoftver Biztonságosabbá válik a Firefox következő kiadása

Biztonságosabbá válik a Firefox következő kiadása

8 perce olvasva
Biztonságosabbá válik a Firefox következő kiadása bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
29
Biztonságosabbá válik a Firefox következő kiadása


Már csak az Adobe Flash lesz betölthető az NPAPI felületen keresztül.

A március elején érkező következő kiadással újabb komoly mérföldkőhöz ér a Firefox modernizálási kísérlete. A többszálúsított működési modell és a Chrome-tól elcsent WebExtensions bővítmények már jó ideje tartó bevezetése után a Mozilla most bejelentette, hogy a Firefox 52 már csak és kizárólag az Adobe Flash beépülőt lesz hajlandó betölteni az NPAPI felületen keresztül, egyéb bináris pluginek – ilyen például a Java, a Silverlight, a(z) Unity – a belátható jövőben egyáltalán nem lesznek futtathatóak a böngészőben.

Nevéből sejthetően a Netscape Plugin API nem mai fejlesztés, még a 90-es évek derekán hozták létre, hogy a Netscape böngésző könnyen bővíthető legyen bináris pluginekkel. A Netscape kódbázisa képezte a Firefox alapját, így természetesen a Firefox is támogatta, sőt: egyéb böngészőmotorokba is beépítették az NPAPI-t, többek közt régen a Chrome is támogatta az ilyen típusú plugineket. Ettől függetlenül a Google aránylag gyorsan bevezette helyette a saját fejlesztésű, sokkal biztonságosabb és stabilabb pluginfuttatást lehetővé tevő PPAPI (Pepper Plugin API) csatolófelületet a Chromiumban.
firefox lego

Az NPAPI nyugdíjazásához nem csak a konstrukció elavultsága vezetett, hanem a webes szabványok fejlődése is, manapság nincs különösebb szükség a bináris beépülőkre. A Chromiumra épülő böngészőkben például hiába érhető el évek óta bármely fejlesztő számára a kor követelményeinek megfelelő PPAPI, az Adobe Flash-en túl csak Chrome böngészővel együtt szállított, és a Google által implementált PDF Viewer, Native Client, és Widevine CDM használják.

Ezt láttad már?  Végleg sírba teszi a Firefox OS-t a Mozilla

(Forrás: Bleeping Computer | Nyitókép: [email protected] | Forrás)

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Szoftver
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Itt a vadiúj Skype – elmondjuk mik az újdonságai

A Microsoft csütörtökön egy teljesen megújult változat kiadását jelentett be Skype nevű ko…