Kezdőlap Szoftver Ma megy nyugdíjba a legutáltabb Windows, a Vista

Ma megy nyugdíjba a legutáltabb Windows, a Vista

6 perce olvasva
Ma megy nyugdíjba a legutáltabb Windows, a Vista bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
114
Ma megy nyugdíjba a legutáltabb Windows, a Vista


A Microsoft a mai napon – alig kicsit több, mint 10 évvel kiadása után – nyugdíjba küldi a Windows Vista-t. A 2007 elején elérhetővé vált rendszer ugyanis a mostani kedden kap utoljára frissítéseket Redmondból, mert véglegesen megszűnik támogatása – vélhetően számos korábbi felhasználója (kár)örömére.

A Vista-t minden idők leggyűlöltebb Windows-aként tartják számon, ami minden szempontból kilógott az őt megelőző és követő Windows-ok sorából. Például a szokásos kb. három év helyett majdnem kétszer annyi ideig készült: kiadására ugyanis csak közel hat évvel a Windows XP után került sort, ami akkor és azóta is példátlan volt a Windows újabb verzióinak megjelenése között.
A Windows Vista gyönyörű grafikával érkezett, de pont emiatt nem is futott elég gyorsan sok gépen
A Windows Vista gyönyörű grafikával érkezett, de pont emiatt nem is futott elég gyorsan sok gépen

 

Ennek oka az volt, hogy az eredetileg Longhorn kódnéven emlegetett Vista fejlesztését félúton újra kellett kezdeni, mert a Microsoft túlvállalta magát vele. A rendszerben bevezetni tervezett újítások jelentős része túl nagy falatnak bizonyult az akkori gépek számára, míg mások iparági ellenálláson buktak el benne.

A Vista ennek ellenére végül számos ponton alapvető változásokat hozott a Windows-ok működésében – és részben ez lett a veszte. Ezek között volt pl. a gyűlölt UAC prompt bevezetése, valamint a meghajtómodell megváltoztatása, aminek köszönhetően problémás volt a korábbi Windows-okkal kifogástalanul működő hardverek használata vele.

Ezek önmagukban is elegek lettek volna ahhoz, hogy a felhasználók jelentős része elégedetlen legyen a rendszerrel, de ráadásul a Vista-t még egy nagy probléma sújtotta. A Microsoft ugyanis – állítólag iparági nyomásra – túl optimistán határozta meg a rendszer minimum-specifikációit, ami miatt olyan gépekre is felkerülhetett, amiken valójában csak igen rossz teljesítmény mellett tudott futni, pocsék felhasználói élményt nyújtva.

Mindezek miatt a felhasználók soha nem is szerették meg a Vista-t, sőt, kisebb katasztrófának tekintették azt. Aki tehette elkerülte, és maradt inkább az XP-nél vagy megvárta a Windows 7 megjelenését, ami miatt végül a Vista piaci részesedése soha nem is lépte át a világon sehol a 15-25%-ot – és amint lehetett, az emberek elváltottak róla.

A Microsoft a rendszer mainstream támogatását már 2012 áprilisában lezárta, de egészen mostanáig biztonsági jellegű foltokat továbbra is adott ki hozzá. A mai nappal azonban ez az ún. kiterjesztett támogatási időszak is lezárul, és a jövőben semmilyen javítás sem fog megjelenni a Vista-hoz.

Forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Szoftver
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Sajtóképen a Desire P és Q

A csúcsmezőnybe szánt HTC One leleplezését követően hamarosan az alsóbb régiókban is bővít…