Kezdőlap Mobil Minden részlet kiszivárgott az új iPhone-okról – mondjuk őket

Minden részlet kiszivárgott az új iPhone-okról – mondjuk őket

14 perce olvasva
Minden részlet kiszivárgott az új iPhone-okról – mondjuk őket bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
314
Minden részlet kiszivárgott az új iPhone-okról - mondjuk őket


Bár az Apple hivatalosan csak kedden fogja bemutatni okostelefon-sorozata következő generációs tagjait, az elmúlt hetek – de különösebben az utolsó pár nap – szivárgásai után lényegi újdonságra már alig számíthatunk az eseményen. Mostanra ugyanis gyakorlatilag minden kiderült az iPhone 8-ak és az iPhone X jellemzőiről, beleértve a külalaktól kezdve a hardveren át egészen a szoftveres újításokig.

iPhone X, iPhone 8 és iPhone 8 Plus

A legújabb adag infó az iOS 11 végleges változata kiszivárgásának köszönhető, ami számos korábban is felmerült, de mindeddig nem biztos információt erősített meg, és pár új adatot is tartalmazott. Így például most már gyakorlatilag teljesen biztosra vehetjük, hogy a három új almás telefon a fent említett neveken érkezik majd meg – a jubileumi csúcskészüléket tehát iPhone X-nek fogják hívni, a modellfrissítések pedig az iPhone 8 és iPhone 8 Plus néven kerülnek majd bemutatásra.

 

iPhone 8, iPhone X és iPhone 8 Plus - a három új almás mobil
iPhone 8, iPhone X és iPhone 8 Plus – a három új almás mobil

 

Az ugyanakkor még kérdéses, hogy mindegyik mobilt bejelenti -e majd a szeptember 12-i eseménye az Apple, illetve mikor kezdődik majd meg a készülékek forgalmazása. A legutolsó hírek szerint ugyanis komoly gyártási, illetve fejlesztési problémák merültek fel az iPhone X kapcsán, így nem kizárt, hogy annak kiadását az Apple végül eltolja majd – vagy ha nem, akkor rendkívül korlátozott mennyiségben lesz csak megvásárolható eleinte.

Új, hatmagos A11 processzor

Ez persze nem meglepő annak tükrében, hogy az iPhone X-ben mennyi minden lesz új. Például már maga a telefon lelkét képező chip is nem csak teljesen új lesz, de az eddig négy helyett már hat maggal fog rendelkezni. Ezek közül ugyanakkor csak kettő lesz teljes értékű mag, négy pedig olyan, amit a telefon csak kiegészítő jelleggel, illetve üresjáratban fog használni – és amik segítenek majd számára takarékosabban bánni az akku kapacitásával.

Vezeték nélküli töltés

Ugyanakkor a lemerülés sem lesz már olyan nagy probléma az új készülék esetében. Azt ugyanis végre már kábelekkel vackolás nélkül, vezeték nélkül is fel lehet majd tölteni. Az még kérdés, hogy ez valami szabványos módon fog -e működni, vagy – szokás szerint – ehhez is tök egyedi Apple-adaptereket kell venni, és az is, hogy ez pontosan mikortól is fog lehetővé válni.

A vezeték nélküli töltés ugyanis egyike lehet azoknak az újításoknak, amik megjelenéskor még nem lesznek elérhetők az iPhone X-ben. Ehelyett nem zárható ki, hogy ez a funkció csak később, egy frissítés után válik majd használhatóvá, illetve, hogy az Apple vezeték nélküli töltője – az AirPod-okhoz hasonlóan – csak hónapokkal az azt támogató alapkészülékek piacra kerülése után válik majd megvásárolhatóvá.

Touch ID helyett Face ID – ujjlenyomat helyett arcazonosítás

Egy másik újdonság ugyanakkor már egészen biztosan azonnal működni fog a frissen kiadásra kerülő új csúcsmobilon. Ez pedig az arc alapján történő azonosítás, amit az Apple Face ID-nek nevezett el.

Az ok, amiért ennek mindenképpen működnie kell majd az, hogy az új készüléken már nem lesz megtalálható egyáltalán ujjlenyomat-olvasó szenzor, így ezzel nem lehet majd feloldani azt. Az arcazonosításhoz az iPhone X értelemszerűen az előlapi kamerát fogja használni, és állítólag olyan gyors lesz, hogy ahogy kézbe veszi a felhasználó, máris magától feloldja magát a készülék és bekapcsolja a képernyőjét – úgy, mint ha eleve le se lett volna zárva.

Szegély nélküli óriásképernyő

Utóbbiról – tehát az iPhone X képernyőjéről – már korábban tudtuk, hogy szintén vadiúj lesz, legalábbis abban az értelemben, hogy gyakorlatilag az egész készülék elejét ki fogja tölteni, egy egészen apró csíkot kivéve annak tetején és alján. A múlt hét végén azonban az is kiderült, hogy a felbontása is változik majd: 1125×2436 pixeles lesz, ami még a 2K-nál is picit jobb felbontás.

Ez azt fogja jelenteni, hogy az iPhone gyakorlatilag natív felbontásban tud majd 2K-s videókat és képeket megjeleníteni a képernyő összefüggő részén, miközben marad még hely neki a felső – nem összefüggő, hanem az előlapi kamerarendszer és a fényérzékelő által megszakított – állapotsáv megjelenítésére is.

3D-s előlapi kamera

Az említett kamerarendszer amúgy igen komoly lesz: nem kevesebb, mint három különböző elemből fog állni. Ezek közül egy a klasszikus, hagyományosnak nevezhető kamera lesz, míg a másik kettő egy infravörös fény kibocsátására, illetve annak fogadására képes egység lesz.

Ez utóbbinak köszönhetően az előlapi kamerarendszer képes lesz a mélység érzékelésére is, és ennek köszönhetően az új Face ID rendszert nem lehet például majd egy fotóval átvágni úgy, ahogy pl. a Samsung Galaxy S8 hasonló megoldását igen.

USB Type-C támogatása

Az iPhone X-nek lesz még egy újítása, aminek a régebbi Apple-rajongók közül sokan nem fognak örülni. A készülék ugyanis a jelek szerint dobni fogja az almás Lightning csatlakozót, és helyette szabványos USB Type-C csatlakozóval érkezik majd.

Ez nyilvánvalóan azért lesz kellemetlen a korábban is iPhone-okat használóknak, hiszen így régebbi kiegészítőiket és kábeleiket nem fogják tudni használni az új mobilhoz. A másik oldalon így végre androidos társaiktól is kölcsön tudnak majd kérni ilyeneket – ha csak az Apple keresztbe nem tesz valami DRM-megoldással ezek használatának.

Árak és elérhetőség

Az egyetlen információkat, amikre a legújabb szivárgások sem szolgálnak megerősítéssel, az az új iPhone-ok ára és elérhetősége képezik. Ezekkel kapcsolatban korábban az jelent meg, hogy az iPhone X ára akár az 1200 dollárt (Magyarországon ÁFA-val 400.000 forint feletti összeget) is elérheti majd csúcsváltozatban.

Az iPhone 8-ok ezzel szemben valószínűleg a korábbi modellek helyére ugranak majd be, azaz áruk szolgáltatófüggetlenül 650 és 970 dollár között alakul majd, tárkapacitástól és talán színtől is függően. Véglegeset persze itt is elsősorban a holnapi Apple-eseményen várhatunk majd.

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Mobil
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Minden eszközt bevet a Foxconn az Apple igényeinek kielégítésére

A nonprofit érdekképviseleti szerv által közreadott jelentés szerint a Foxconn a kínai mun…