Kezdőlap Mobil Mit tud a gyakorlatban a Samsung legjobbnak mondott telefonja?

Mit tud a gyakorlatban a Samsung legjobbnak mondott telefonja?

25 perce olvasva
Mit tud a gyakorlatban a Samsung legjobbnak mondott telefonja? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
350


A Samsung körbenézett a fejlesztőlaborokban, és mindent amit készen talált, belepakolt ebbe a készülékbe. Firkáltunk a ceruzájával, fotóztunk a dupla kamerájával, számítógép helyett használtuk, de még meg is úsztattuk a Note8-at.

 

Augusztusban ott voltunk a hányatott sorsú Galaxy Note7 utódjának londoni bemutatóján, és az akkori rövid ismerkedést követően beszámoltunk a Galaxy Note8 fontosabb újdonságairól. Néhány napja pedig megérkezett szerkesztőségünkbe egy tesztkészülék, melynek révén végre azt is fel tudjuk mérni, mennyire jó eszköz a hétköznapi gyakorlatban a dél-koreai gyártó legnagyobb méretű és egyben messze legnagyobb tudású phabletje.

Ergonómia

Felesleges azon lovagolni, hogy a Note8 mennyire nagy, hiszen aki hasonló tudású mobilt szeretne szerényebb méretben, annak ott van az S8, illetve más gyártók hasonló kaliberű készülékei. A Note8 még az amúgy sem éppen kicsi S8+-nál is nagyobb körülbelül 10 százalékkal, vagyis megvásárlását tényleg csak azoknak ajánljuk, akik gyorsan képesek megbékélni egy gigantikus készülékkel.
A jobboldali bekapcsoló gombot sikerült jól eltalált helyre tenni, viszont az ellentétes oldalon lévő hangerőállító gombpár sajnos túlságosan felülre került, ahol nehéz elérni ezeket a kezelőszerveket. A mutatóujjunknak akkor is erősen nyújtózkodnia kell, ha a hátoldali ujjlenyomat-szenzort szeretnénk elérni. Pozitívum, hogy utóbbi szenzor az S8-asokhoz képest kicsit messzebbre került a kamerától, vagyis némileg kisebb az esély arra, hogy az ujjlenyomataink bepiszkítják az optikát.

© László Ferenc

Az asztalon heverő Note8-at logikusan nem lehet feloldani az ujjlenyomatunkkal. Ha pedig az íriszszkenneres vagy az arcfelismerős biometrikus azonosításra szavazunk, akkor némileg az arcunk felé kell dönteni a telefont – tehát mindenképpen fel kell emelnünk a mobilt, vagy nekünk kell odamozdulnunk fölé. Az ellenfény és a szemüveg ront a rendszer hatékonyságán, de még így is bőven használható marad a dolog, arra viszont nem árt vigyázni, hogy az arcfelismerőt egy jól sikerült fotóval könnyen át lehet verni.

Cerka

A jobb alsó sarokból benyomásra kipattanó ceruza a Note-sorozat igazi védjegye. Akár az inaktív telefon sötét képernyőjére is írogathatunk a 11 centis kütyüvel, és a jegyzeteket fixen odarögzíthetjük a kijelzőre. A megoldás kiválóan működik, és simán ki tudja váltani a tollal firkált, hagyományos cetlis bevásárlólistát.

© László Ferenc

A Note8-cal nemcsak az írás, hanem a rajzolgatás is nagy élmény, főleg a kreatív vénával megáldottaknak. Akinek nem erőssége a rajzolás, annak a korral haladva felnőtt színezőlapokat is kínál a Samsung. Az igazi újdonság azonban nem ez, hanem az úgynevezett “élő üzenet”. A telefon figyeli, hogy a cerkával hogyan írunk/rajzolunk meg egy ábrát, ezután pedig a folyamatról egy látványos animált GIF-et készít. Vagyis a Facebook -smerősünk láthatja, hogy pontosan miként rajzoltuk a neki szánt virágot vagy szívecskét. A többek közt digitális nagyítóként is használható ceruza fordítani is tud: elég a kívánt szó vagy szövegrészlet fölé tartani a pálcát, és egy kis buborékban már is megjelenik a Google segítségével lefordított szöveg.

Hasznos, hogy a telefon figyelmeztet a hiányzó ceruzára, amit esetleg véletlenül ott felejtettünk valahol. Alapáron öt tartalék ceruzahegyet is kapunk.

Nem csak nagy, hosszú is

A 6,3 colos és igen hosszúkás kijelzőről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: a felbontás, a fényerő és a betekintési szög egyaránt kifogástalan. De nem is várnánk mást egy ilyen drága csúcsmobiltól, ez tehát jelen esetben nem extra, hanem inkább alap. Egy ilyen kvalitású kijelzőn nemcsak a netezés és a játék, hanem a munka is élménnyé tud válni, többek közt például az osztott képernyős üzemmód révén. A kijelző egy-egy felét elfoglaló alkalmazásokat ráadásul már egy előre definiált párosított formában, akár egyetlen gombnyomással elindíthatjuk.

© László Ferenc

A Note8 képét a produktivitás vagy akár a szórakoztatás érdekében a sokszorosára is fel lehet nagyítani. Mi konkrétan egy 40 colos és egy 65 colos tévét használtunk erre a célra, vagyis ezeken jelenítettük meg a telefon képét. Bár az egyszerű kijelzőkép-tükrözés is megoldható, a Samsung csúcsmobilja ennél sokkal többre képes.

Létezik ugyanis egy 35 ezer forintos kiegészítő, a DeX, amivel a Note8 egy lényegében teljes értékű számítógéppé avanzsálhat. A kis köralakú dokkolóba felülről becsúszik a telefon, hátul pedig a tévé, az áram, illetve a billentyűzet és egér csatlakoztatható rá. A beüzemelés gyerekjáték egyszerűségű, vezetékes és vezeték nélküli perifériákkal sem tapasztaltunk problémát.

A tévén vagy monitoron egy a hagyományos windowsos számítógépekéhez hasonló felhasználói felület fogad. A telefonon természetesen ilyenkor is Android rendszer fut, csak éppen a nagy kijelzőn egy arra optimalizált ablakos felületet jelenít meg. Az ablakok szabadon mozgathatók, átméretezhetők és alapvetően pillanatok alatt otthon tudjuk magunkat érezni a felületen. Működnek az olyan jól ismert billentyűkombinációk, mint például a Ctrl-C, Ctrl-V, Alt-F4 és Alt-Tab, és a nemrégiben 9×4 ikonosra növelt főmenüben ugyanazok az ikonok fogadnak, melyek a telefon főmenüjében is fellelhetők.

© László Ferenc

Használhatóság

Az S8-asokkal is kompatibilis DeX-re cikkünk írásakor még csak két tucatnyi alkalmazás van optimalizálva, de persze normál módon bármilyen applikáció futtatható ablakban, amit legfeljebb nem lehet átméretezni. A Microsoft komplett irodai csomagja elérhető a platformon, de a telefonnal ellentétben Office-előfizetés hiányában a külső kijelzőn csak megtekinteni lehet az állományainkat, szerkeszteni nem. Ennek vélhetően licencelési oka van, mindenesetre furcsa, hogy a Samsung nem oldotta meg valamilyen elegáns formában az ügyet, ha már egyszer egy ilyen drága mobilról van szó. Szerencsére az ingyenes Hancom Office komplett irodai arzenált kínál.

Böngészőből kettőt, egy Samsung- és egy Google-félét kapunk. Mi leginkább az utóbbit használtuk: a Chrome-mal sikeresen be tudtunk jelentkezni a HVG szerkesztőrendszerébe, és ott lényegében ugyanúgy tudtuk kezelni a cikkeket, mint egy windowsos számítógépen. Néhány játékot is kipróbáltunk, és szinte leesett az állunk, hogy egy úgymond apró mobil milyen látványos és folyamatos grafikát képes megjeleníteni egy hatalmas Full HD képmegjelenítőn.

© László Ferenc

A DeX-től körülbelül olyan felhasználói élményre lehet számítani, mint amilyet egy olcsóbb PC-től kapunk. Ami viszont egy telefontól nem rossz. A rendszer alapvetően gördülékenyen teszi a dolgát, de ha 8-10 alkalmazás egyszerre fut, akkor már lehetnek kisebb-nagyobb döccenők. Ilyenkor jól jön, hogy az azonos chipsettel szerelt S8-asoktól eltérően nem 4, hanem 6 GB RAM-ot kapunk, de talán még jobb lenne, ha a gyártó 8 GB RAM-ot pakolt volna a Note8-ba.

Képalkotás

A Note8 a Samsung első dupla hátsókamerás telefonja, és a világ első olyan mobilja, melynek mindkét hátoldali kamerája optikai képstabilizátort kapott. Bemozdulástól tehát sem a normál nagylátószög, sem a kétszeres optikai nagyítás mellett nem kell tartanunk. Az elsődleges kamera egyenesen az S8-ból érkezett, tehát aki csak ezt használja, lényegében semmi újdonságot nem kap. “Csak” az S8-asoktól megszokott szupergyors fókuszálást és kiváló képminőséget.

© László Ferenc

A kiegészítő kamera már szerényebb fényerejű, ahogy az ilyenkor lenni szokott, és a villámgyors élességállítást biztosító Dual Pixel AF is kimaradt belőle. Ha zoomolunk, akkor automatikusan erre a kamerára vált a telefon, leszámítva azt az esetet, amikor már kevés a fény. Ilyenkor ugyanis a Note8 vezérlőszoftvere inkább az elsődleges kamera digitális zoomját preferálja. A zoomon kívül további extra az úgynevezett élőfókusz, melynek révén állítható fokozatban elmosható a fő téma mögött háttér, ráadásul az elmosás akár a fotó elkészülte után is állítható.

A haladó fotósok a fókuszálástól kezdve a fényérzékenységen keresztül egészen a zársebességig mindent manuálisan szabályozhatnak. A 4K videófelvevő remek minőségű, de nagysebességű felvétel fronton a Note8 bizony lemaradásban van. A Sony egy ideje már 960 képkocka/másodperces sebességet biztosít és a legújabb iPhone Full HD-ben 240 fps-t tud, ehhez képest a Note8 Full HD felbontás mellett csak szerény 60 fps-re képes.

Szelfizésben remek partner az elöl is autofókuszos Note8, melynek frontkamerája akár a DeX dokkolóban is használható videóhívásokhoz.

Egyebek

Az IP68-as vízállóság adott, és ki is próbáltuk, hogy a telefonra folyatott víz, illetve a teljes vízbe merülés sem tesz kárt a technikában. A cerka nyugvóhelyére ugyan befolyik némi víz, azonban tapasztalataink szerint ez az üreg gyorsan kiszárad.

© László Ferenc

tavalyi aksibotrányt követően immár rendkívül szigorú ellenőrzésen áteső akkumulátor ugyan néhány százalékkal szerényebb kapacitású, mint az elődben, illetve az S8+-ban lévő telep, de aggodalomra nincs ok. Tapasztalataink szerint a Note8 egy feltöltéssel körülbelül ugyanannyi ideig bírja, mint az S8+, vagyis az egynapos üzemidő, illetve az 5 óra körüli kijelzőidő még erős nyüstölés mellett is benne van a pakliban. A vezetékes gyorstöltő 0-ról 100-ra 1 óra 40 perc alatt tölti fel az akkumulátort, ami ezenkívül a két elterjedt vezeték nélküli töltési technológiát is támogatja.

Az 1 Gbit/s-os mobilnet, a mindenttudó wifi és az 5.0-ás Bluetooth mind-mind adott. A szimmetrikus USB-C aljzat 3.1-es szabványú, így több riválissal ellentétben a Note8 64 GB-os belső memóriájában tárolt fotók és videók gyorsan számítógépre másolhatók. A telefon kihangosítási hangereje korrekt, azonban a Samsungnak illett volna megoldani, hogy ilyenkor ne monó, hanem sztereó legyen a hangzás. Kárpótlásul minden Note8 mellett ott lapul egy 25-30 ezer forint értékű és kiváló hangminőségű AKG-headset.

Konklúzió

+: makulátlan minőség, gyönyörű kijelző, ceruza, gyors működés, profi kamera, bővíthető memória, fejlett vezetékes és wireless adatátvitel, vezetékes és vezeték nélküli gyorstöltés, DeX.

: kisebb ergonómiai bakik, 8 GB RAM indokolt lenne, a videófelvevő lehetne nagyobb tudású, nincs sztereó kihangosítás, egyeseknek hiányozhat az FM-rádió, a DeX-ért külön fizetni kell.

Csak örülni tudunk annak, hogy a Samsung nem ijedt meg a Note7-botránytól, és a lojális vásárlói kör nyomására inkább előre menekült. Az ily módon megalkotott Note8 a valaha készült legnagyobb tudású, elsősorban produktivitásra hangolt okostelefon. A ceruza minden korábbinál okosabb, a hardver minden fronton szupermodern, a kamera végre már itt is dupla kivitelű, a DeX-féle számítógépes funkciókról nem is beszélve.

A mindössze néhány ergonómiai problémával és kisebb hiányossággal küzdő Samsung Galaxy Note8 ára a tudásának megfelelően bőven átlag feletti. A 64 GB belsőmemóriás Note8 kártyafüggetlen listaára 335 ezer forint, igaz, a hasonló memóriás iPhone X még ennél is drágább, 380 ezer forintos lesz.

 

forrás

 

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Mobil
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

TESZT: iPhone 13 Pro Max vs. Samsung Galaxy S21 Ultra – Ön melyik készülék győzelmére voksol?

Most egy sebességtesztben mérettették meg magukat a címben említett készülékek.   &nb…