Kezdőlap Tech Mit tegyünk az új dokumentumformátumokkal?

Mit tegyünk az új dokumentumformátumokkal?

9 perce olvasva
Mit tegyünk az új dokumentumformátumokkal? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
16


Amellett, hogy az új dokumentumformátumok a korábbiaknál részletgazdagabb…

 

Amellett, hogy az új dokumentumformátumok a korábbiaknál részletgazdagabb megjelenítést tesznek lehetővé, emellett új formázási szolgáltatásokat is kínálnak a felhasználóknak, az új programváltozatra való átállás még azzal is együtt jár, hogy valamit kezdeni kell a korábbi programkiadásokat használó számítógépekkel és felhasználókkal. A Microsoft Office kiadásai is ide sorolhatók, bár néhány esetben a dokumentumformátum változása csak minimális volt. Az Office 2007 esetén olyan új formátumokkal bővült a rendszer, amelyekkel a Word, az Excel és a PowerPoint korábbi kiadásai segítség nélkül semmiképp nem boldogulnak.

Az Office programok mindegyikénél átállítható az alapértelmezett mentési formátum. Erre azonban kevesen ügyelnek, bár illene, amikor olyan környezetben kell az elkészített dokumentumokat teríteni, ahol a partnerek még mindig az Office korábbi kiadásait használják. Sok helyen a szándék (és persze az igény is) hiányzik a programfrissítéshez, esetleg a frissítés költségének fedezete, de az is előfordul, hogy a hardver elégtelen az Office 2007 hatékony használatához. Esetleg az előbbiek tetszőleges kombinációjával is találkozunk.
Szerencsére a Microsoft ezúttal is elkészítette kompatibilitási csomagját, amely a magasabb programverzióval készített dokumentumoknak nem csupán a megjelenítését, de a szerkesztését, és az új formátumban történő mentését is lehetővé teszi.

Az egyetemek és fõiskolák Neptún és ETR rendszerére és a vállalati intranet oldalakra az utóbbi hónapokban számos olyan dokumentum került ki, amelyeket a Word 2007 új .docx formátumában készítettek. Kezelésükhöz, fogadásukhoz sok segítséget ad a Microsoft fent említett kompatibilitási csomagja, de mindazok számára problémát jelent a formátumváltás, akik az MS Office korábbi kiadásait, vagy az alternatív Office csomagok valamelyikét (OpenOffice.org, StarOffice, EuroOffice, IBM Lotus Symphony, Ability Office, 602 Office stb.) használják.

A kompatibilitási csomag könnyen megtalálható és beszerezhető – már ha az ember tudja, mit és hol keressen, és nem gond számára egy 27,7 Mbájt méretű .exe fájl letöltése.

docx1
A kompatibilitási csomag hivatalos ismertetője

A legrövidebb út a Microsoft tudásbázisán keresztül vezet. Itt a KB923505 kódszám alatt gyorsan rátalálhatunk a csomag leírására, és egyben egy közvetlen letöltési linkre is. Arra mindenképp ügyeljünk, hogy Office csomagunk nyelvének (magyar, angol vagy egyéb) megfelelő leírást és telepítőcsomagot keressünk, különben hiába dolgozunk. A telepítőcsomag ugyanis csak a megfelelő nyelvű Office esetén telepszik.

docx2
Ügyeljünk a megfelelő nyelvi változat megadására

A hosszabb útvonal a Microsoft letöltési oldalairól indul. Itt a megadott linken az „Office” címszó alatt találjuk a szükséges letöltést. A letöltő oldalakon a „Microsoft Office kompatibilitási csomag a 2007-es Word, Excel és PowerPoint fájlformátumokhoz” címen találjuk végül azt a frissítő csomagot, amely az Office 2000/XP és 2003 programcsomagokat egészíti ki egy szűrővel, amely képessé teszi a korábbi kiadású Word, Excel és PowerPoint programokat az Office 2007 dokumentumainak a fogadására.

A telepítés előfeltétele, amit az említett MS Tudásbázis cikk is kihangsúlyoz, hogy már telepítve legyenek a legutolsó szervizcsomagok. A leírásban ezek letöltési címeire is találunk linkeket.

A kompatibilitási csomag a Microsoft Office Word Viewer 2003, Excel Viewer 2003 és PowerPoint Viewer 2003 programmal együtt is használható az új fájlformátumban mentett fájlok megtekintésére.

docx4
A licencszerzõdés természetesen magyarul olvasható

A letöltött csomag telepítése pofonegyszerű. Csak el kell indítani a programot, és elfogadni a szerződést, amelyet meg is jelenít a szoftver. Semmiféle opcióval, paraméterrel nem kell törődnünk, a programtelepítő e tekintetben teljesen önellátó. A telepítés végeztével az Office 2007 dokumentumok megnyitásakor a Word, Excel és PowerPoint automatikusan elvégzi a szükséges konverziót, és az anyag máris szerkeszthetővé válik.

Word esetén a .docx formátum az újonnan telepített bővítéssel megőrizhető, Excel és Powerpoint esetén azonban a szoftver nem kínálja fel a legújabb formátumokat.

docx3
Mentéskor megtartható a .docx formátum
rendszerjel-W

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tech
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Próbálja ki, ezzel az appal otthon is végigjátszhatja a holdra szállást

A Time magazin is kiveszi a részét a holdra szállás 50. évfordulójának megünnepléséből. Ig…