Kezdőlap Tippek Hogyan húzzunk netet a garázsba?

Hogyan húzzunk netet a garázsba?

8 perce olvasva
Hogyan húzzunk netet a garázsba? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
1


Ha a garázsba vagy a melléképületbe is ki akarjuk húzni a hálózati kábelt, biztos akad néhány kérdésünk.

 

Aki kertes házban lakik, annak nagy valószínűséggel van garázsa vagy melléképülete is. Ebben az esetben a hely jobb hasznosítása érdekében idővel könnyen felmerülhet, hogy alakítsuk át valamivé az egyiket, például irodává vagy műhellyé. Ezekbe persze nem ártana egy PC sem, na és valamilyen internetkapcsolat. A Wi-Fi ugyan megoldhatja a problémát, de ha túl nagy betonfalakkal és akadályokkal van elválasztva a két helyiség, akkor semmiképp nem kielégítő választás.

 

Ekkor jutunk el arra a pontra, hogy az Ethernet-kábelt ki akarjuk húzni a másik épületbe is. Vajon hol és hogyan érdemes? Egyáltalán milyet? Létezik valamilyen speciális kábel vagy csak dugjuk a földbe amit a szekrényben találtunk? Mi a helyzet az elektromos kábelekkel? Földelni is kellene? A válaszoknak érdemes még a munkálatok megkezdése előtt utánanézni, így ugyanis komoly baleseteket is elkerülhetünk.

 

 

A CAT5 és a CAT5e típusú Ethernet-kábelek alkalmasak a kültéri használatra, így a segítségükkel megoldható a házunk és a többi épület közötti hálózat kiépítése. Mivel azonban csak egy vékony műanyag burok védi a kábeleket, ezért a környezeti hatások hamar elpusztítanák az egészet. A legjobb eredmény érdekében emiatt védőcsövet kell használni, és így kell nagyjából 15-20 centiméter mélyre fektetni a kábelt. Amennyiben közel vannak az elektromos vezetékek, akkor legalább ennyi távolságot kell tartani azoktól is – ha több, az még jobb. Kábelvédő buroknak PVC vagy más műanyag csövet érdemes választani, de úgy, hogy gondoskodunk annak a vízállóságáról. Ha a kanyarok miatt aggódunk, válasszunk flexibilis PVC-t, ez bár kicsit költségesebb, könnyebben használható. Az óvintézkedésekre azért van szükség, mert a hagyományos CAT5 kábeleket nem kültéri használatra tervezték, és a szélsőséges hőmérsékletek, valamint az ugyanilyen páratartalom egyaránt tovább rövidítik a kültéri hálózatunk élettartamát.

 

A kültéri földkábel ára bár magasabb a simánál, ezzel sokkal jobban járunk, elvégre kifejezetten kültéri körülmények közé tervezték. Léteznek még olyan speciális megoldások is, amelyek gyárilag vízállóak, ezeknél már a védőcső használata is elhagyható. Ártani ugyanakkor ezeknél sem árt egy védőcső, ugyanis ha patkánnyal vagy vakonddal találkozik, a kültéri vezeték esélytelen.

 

 

Mindegy azonban, hogy sima vagy kültéri kábelt választunk, a villámcsapást mindkettő vonzza bizonyos fokig, és ezen az sem segít, hogy a föld alá dugjuk. Emiatt mindenképp használjunk CAT5 hálózathoz alkalmas túlfeszültségvédőt, kizárólag ez lesz képes védelmet nyújtani a villámcsapásokkal szemben.

 

Ki kell még térni a kábel hosszára is: beltér vagy kültér, ezeket úgy tervezték, hogy 100 méteres távolságon belül működjenek. Amint ezt meghaladjuk, az Ethernet megbízhatósága és teljesítménye romolhat. Hosszabb távolságok esetén aktív hubokra vagy jelismétlő egységekre lesz szükség, ilyen esetben viszont már jelentősebb távolságokat is elérhetünk.

 

Azzal, hogy betartjuk a fentieket, és a kicsit drágább eszközöket választjuk, elkerülhetjük a későbbi hibákat, és valószínűleg fél év múlva nem kell elölről kezdenünk az egészet.

forrás
Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Tippek az otthoni Wi-Fi gyorsításához – Wi-Fi gyorsítás, router gyorsítása egyszerűen

Nagyon sok függ a router megfelelő elhelyezésétől.   Ha nincs lehetőségünk egy gyorsa…