Kezdőlap Tippek Hogyan kerüljük el, hogy a gépünk tele legyen szeméttel?

Hogyan kerüljük el, hogy a gépünk tele legyen szeméttel?

7 perce olvasva
Hogyan kerüljük el, hogy a gépünk tele legyen szeméttel? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
2


Szponzorprogramok, kamu linkek, beépülő eszköztárak – egyik sem hiányzik.

 

A kevésbé tapasztalt vagy óvatos felhasználókra rengeteg veszély leselkedik. Ezeknek egy részétől még a legjobb végpontvédelmi rendszerek sem képesek megmenteni minket, ezért érdemes egy kitekintést tenni azokra a veszedelmes elemekre, amelyekre jobb, ha figyelünk a letöltések során.

 

Az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy nem nézik meg alaposan a letöltési linkeket. Ezekből ugyanis rengeteg hamis változat van, és még a feltöltőoldalakon is erőszeretettel dugják el valahová kicsiben az igazi hivatkozást. A valódi linkek helyett általában hatalmas nagy zöld és piros gombokat találunk a “Free Download” és a “Download Now” feliratokkal, amelyek azonban a mi követésünkre és valamilyen nem kívánatos szoftver telepítésére szakosodnak rendszerint. Éppen ezért mindig ajánlott az egeret a linkek fölé húzni, és ellenőrizni, vajon hová is akar vinni minket, melyik lehet a valódi hivatkozás. Nem árt gyanakodni sem az előbb említett, hívogató gombokkal kapcsolatban, főleg a kevésbé ismert weboldalakon.

 

 

Miután eljutottunk a letöltésekig, egy eltérő veszélyforrástól kell tartanunk. Az ingyenes alkalmazásokba gyakran építenek szponzorprogramokat, amelyek hívatlan vendégként igyekeznek a rendszerünk részévé válni. Ilyet még az egyébként teljesen biztonságosan működő cégek és szolgáltatók is gyakran csinálnak: elég csak ellátogatni az Adobe-hoz, ahol mindenáron ránk akarják erőltetni a McAfee Security Scan Plus alkalmazást. Ezekkel a pluszként települő elemekkel a letöltési oldalakon és a programok telepítőiben egyaránt találkozhatunk, és minden esetben plusz pénzt jelentenek az eredeti program fejlesztőjének. Nekünk viszont nem igazán hiányzik, hogy egy segédprogram telepítője megváltoztassa a kezdőlapot a böngészőnkben, elállítsa az alapértelmezett keresőt, és telepakolja az eszköztárat szeméttel. Éppen ezért az ilyen extra dobozokból még akkor is szedjük ki a pipát a telepítés során, ha a fejlesztő ajánlja ezeket a kiegészítéseket. A legtöbben arra alapoznak, hogy úgyis gyorsan telepítjük a programot, és nem tűnik majd fel a turpisság.

 

 

Általában sokkal egyszerűbb még a letöltés és a telepítés előtt kivédeni ezeket a kéretlen elemeket, mint később eltávolítani őket a gépünkről. A kevésbé veszedelmes változatokat a Vezérlőpulton és a böngésző kiegészítőkezelőjén keresztül is tudjuk törölni, de lesz, amivel meggyűlik a bajunk. Ilyenkor nem árt majd egy keresés a betolakodó nevére, hátha létezik valamilyen speciális eltávolító program hozzá. Programok esetében érdemes lehet még kipróbálni a Revo Uninstallert és társait, amelyek hatékonyabb lehetnek a beépített megoldásnál. Sajnos a kezdőlapot és az alapértelmezett keresőt nekünk kell majd visszaállítani minden esetben, és még az is lehet, hogy az antivírus programunkat és egy malware elleni alkalmazást is le kell majd futtatnunk. Amennyiben a legrosszabb fajtából gyűjtöttük be a szemetet, akkor ajánlott lehet a SuperAntiSpyware-rel vagy a MalwareByte’s Anti-Malware-rel is próbálkozni.

forrás
Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …