Kezdőlap Tippek Honnan tudjuk, hogy döglődik a merevlemez?

Honnan tudjuk, hogy döglődik a merevlemez?

6 perce olvasva
Honnan tudjuk, hogy döglődik a merevlemez? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
6


Némi odafigyeléssel akár időben is rájöhetünk, hogy muszáj mindent lementeni.

 

Aki hosszú évek óta dolgozik PC-kkel és notebookokkal, az valószínűleg átélt már olyan izgalmakat, amikor a dokumentumai egyszer csak hol megjelennek, hol nem, az olvasási sebesség ingadozik – ez a jelenség többek között a legnagyobb HDD-gyártó zöld szériás adattárolói közül többel is rendre előfordult. De vajon miként lehetne kicsit elé menni az effajta élményeknek, és időben gondoskodni az adatok biztonságáról?

 

Természetesen alapvető, hogy minden fontos dolgot mentsünk, lehetőleg többször és máshová is (pendrive, felső, stb.). Amikor viszont egy akár több terabájtos HDD-nk van, ha csak nem RAID-be kötjük, valószínűleg nem fogjuk hetente az egészet lementeni. Szerencsére a merevlemezek S.M.A.R.T. adatai igyekeznek tudósítani arról, hogy a HDD milyen bőrben van, és készüljünk-e a halálára.

 

 

Mivel a Windows operációs rendszerek nem igazán tudnak mit kezdeni önmagukban a S.M.A.R.T. adatokkal, ezért szükség lesz valamilyen programra ezek olvasásához. Általában a nyílt forráskódú, ingyenes, és ráadásul hordozható változatban is elérhető CrystalDiskInfót szokták javasolni (de persze számos más alternatíva is létezik). Ennek a telepítésénél mindössze a felesleges beépülőkre kell figyelni.

 

A program elindítását követően amennyiben nincs gond az adattárolóval, a program visszajelzi, hogy a HDD állapota megfelelő. Persze azért más információkat is kapunk, például a pillanatnyi hőmérsékletet, a specifikációkat és az üzemidővel kapcsolatos statisztikákat.  Ha a Funkció menüpontban beállítjuk, hogy induljon el a Windowszal, és legyen látható a Tálcán, akkor a jövőben mindig figyeli majd a S.M.A.R.T. adatokat, és ha azok alapján baj van a merevlemezzel, akkor értesít minket. Nem mellesleg azt is megtudjuk, milyen meleg a HDD, és kell-e valamilyen extra hűtés – a tartósan magas üzemi hőfok hosszú távon nem szerencsés. Ha szinte állandóan 50 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket látunk, ideje meggondolni egy extra ventilátort vagy egy laptophűtő padot.

 

Érdekesség, hogy mint korábban volt róla szó, a Windows ugyan nem alkalmas az effajta adatok figyelésére alapból, lekérdezni azért le tudja őket. Ehhez mindössze a Parancssort kell elindítanunk, majd a [wmic] és a [diskdrive get status] parancsokat beütnünk.

 

Amennyiben bármelyik alkalmazásból valamilyen hibát észlelünk, akkor a jövőben nem árt nagyobb óvatossággal kezelni az adott HDD-t. Persze valószínűleg nem múlik ki azonnal, de azért inkább ne bízzunk rá értékes adatokat, elvégre nem tudhatjuk, hogy holnap reggel vagy jövő tavasszal adja meg magát végleg. Ráadásul onnantól, hogy elbukta a teszteket, nem mondhatjuk rá, hogy megbízható.

 

A S.M.A.R.T. adatoktól függetlenül azonban egyébként is mentsünk rendszeresen, hiszen akár előjel nélkül is adódhatnak hardverhibák. A lehetőségek szinte korlátlanok: külső HDD-k, DVD-k, pendrive-ok, felhő-alapú tárhelyek…

forrás
Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …