Kezdőlap Tippek Így takarékoskodjunk a notebook akkumulátorával

Így takarékoskodjunk a notebook akkumulátorával

8 perce olvasva
Így takarékoskodjunk a notebook akkumulátorával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
2


Erősebb akku és Haswell nélkül könnyen állandó társunk lehet a töltő.

 

A Haswell megjelenése óta kevésbé van probléma az akkumulátorok üzemidejével, de sajnos nem mindenkinek van lehetősége a legújabb, az energiával kitűnően gazdálkodó Intel processzorral szerelt gépeken dolgozni. Izmos akkumulátor sem minden notebookhoz jár, ezért az állandó töltögetés elkerülése érdekében nem árt néhány alapszabályt betartani azért, hogy minél hosszabb ideig használhassuk hálózati áramforrás igénybevétele nélkül a laptop akkuját.

 

Természetesen az első és legszembetűnőbb spórolási lehetőség a kijelző fényereje. Ahogyan a tableteken és az okostelefonoknál, úgy itt is alapvető, hogy minél világosabb, annál többet fogyaszt. A fényerőt általában az Fn funkcióbillentyűvel és a hozzá tartozó fényerőgombokkal tudjuk módosítani. Amikor egyáltalán nem nézünk rá a képernyőre, akkor értelemszerűen az a legjobb, ha rövid időn belül az magától kikapcsol. A Vezérlőpult Energiagazdálkodási lehetőségeinél tetszés szerint állíthatjuk be a kijelző automatikus kikapcsolásának idejét tétlenség esetén: túl rövidre azért ne vegyük, nehogy olvasás közben is elsötétüljön a képernyő. A filmnézés miatt nem kell aggódnunk, a lejátszók ugyanis kikerülik ezt az energiatakarékossági opciót, és így a kikapcsolást.

 

 

Ha már az Energiagazdálkodási lehetőségeknél tartottunk, vessünk egy pillantást ennek a többi beállítására is. A Séma beállításainak módosítása sorra kattintva a haladó beállításokat is elérhetjük, ahol aztán minden egyes elemet egyénileg módosíthatunk. Bár az energiatakarékos üzemmód már önmagában is kedvezően nyújtja meg a használati időt, de ha kell, lehetünk még agresszívabbak is, például a processzor melegedése esetén a ventilátor bekapcsolása helyett a teljesítmény csökkentésével.

 

Amennyiben éppen nincsen szükségünk az egyes rádiókra, akkor értelmetlen bekapcsolva tartani őket: ha engedélyezve vannak, valamennyit mindenképp fogyasztanak. A Wi-Fi és a Bluetooth kikapcsolása is hozhat néhány plusz percet szükség esetén.

 

 

Nem feltétlen jut eszünkbe, de bizony az is hatással van az üzemidőre, hogyan használjuk a noteszgépünket. Ha például túl sok minden fut a háttérben, amikről rossz esetben még csak nem is tudunk, az meglehetősen kedvezőtlenül hathat az akku teljesítményére. Vizsgáljuk át alaposan a Tálca értesítési területén megbújó ikonokat: valóban mindnek futnia kell? Ha túl sok feleslegeset találunk, akkor tiltsuk le az automatikus indításukat is, például a CCleaner segítségével. Szintén alapszabály, hogy amikor teljesen leterheljük a processzorunkat, akkor a fogyasztása emelkedik: ha kevesebb alkalmazást futtatunk egyszerre, és kevésbé erőforrás-igényes programokat választunk, tovább dolgozhatunk. Ugyanez érvényes a memóriára is: amikor a RAM tele lesz, de több memória van szükség, a merevlemez lapozófájlja kerül a képbe, ez pedig szintén extra, energiaigényes írási művelet.

 

Az erőforrások terhelését figyelemmel követhetjük harmadik féltől származó szoftverekkel, de a Feladatkezelő is tájékoztat minket a processzor és a memória igénybevételéről.

 

Amennyiben a notebook akkumulátora már menthetetlen, mindenképp gondoljuk meg egy új vásárlását – a noteszgépet elvégre még nem kell kidobni. Ha mégis ki akarjuk, az új laptopban mindenképp Haswell CPU dolgozzon.

forrás
Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …