Kezdőlap Tippek Nyomtatótrükkök – Így takarékoskodhatsz a festékkel

Nyomtatótrükkök – Így takarékoskodhatsz a festékkel

17 perce olvasva
Nyomtatótrükkök – Így takarékoskodhatsz a festékkel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
11


Az „olcsón” adott nyomtatók árát a drága festékpatronokkal fizettetik meg velünk a gyártók. Az alábbi tippekkel számottevően csökkenthetjük a nyomtatási költségeket.

 

Többféle fegyvert is bevethetünk a felesleges tintafogyás megakadályozására. Ezekkel egyrészt csökkenthetjük a kinyomtatandó anyagok mennyiségét, másrészt különféle trükkökkel optimalizálhatjuk a festékfelhasználást. Nemcsak pénztárcánkkal teszünk jót, hanem környezetünket is óvjuk a papírfogyasztás jelentős csökkentésével.

 

Általános spórolási tanácsként elmondható, hogy alaposan mérlegeljük, szükség van-e egyáltalán egy adott dokumentum, weboldal kinyomtatására. Szintén fontos, hogy nyomtatás előtt mindig alaposan vizsgáljuk át a papírra vetni kívánt anyagot, így elkerülhetjük azokat a gyakori kellemetlen helyzeteket, amikor a kész nyomaton fedezünk fel hibákat, és emiatt meg kell ismételni a nyomtatást. Grafikák nyomtatásakor ne használjuk automatikusan a legnagyobb elérhető felbontást, amely drámaian megnöveli a festékfogyasztást, és sokszor nem eredményez érdemleges minőségjavulást.

 

Bár cikkünk tárgya a festékfogyasztás csökkentése, mindenképpen megemlítendő, hogy lényeges költségmegtakarítás érhető el utángyártott patronokkal, házilagos utántöltéssel, valamint nem eredeti patronok használatával. Hátrányuk, hogy gyártójuk nehezen beazonosítható, így igen silány termékeket is vehetünk, amelyeknél a rossz illesztés folyáshoz és így nyomtatónk meghibásodásához is vezethet, amely ellen nem véd a garancia. Végső soron az esztelen spórolásnak nagy ára lehet. Ráadásul a nem eredeti patronok és a házilagos megoldás ellen szól a gyengébb minőség, ráadásul az utántöltés igényel némi gyakorlatot. Figyelni kell továbbá a nyomtatófej elhasználódására, ami korlátozza a lehetséges utántöltések számát. Az eredeti patronok mellett döntők úgy csökkenthetik kiadásaikat, hogy vásárlás előtt alaposan körülnéznek a neten, és megkeresik a legkedvezőbb ajánlatokat. Érdemes az egyes patronok nagy kapacitású változatait választaniuk, amelyek gazdaságosabban használhatók.

 

Tegyük az anyagot nyomtatóbaráttá

Sokszor van szükség a neten talált hasznos információk, webes űrlapok, nyugták, jegyek kinyomtatására. A netes tartalmakat azonban nem igazán rendezik nyomtató alá, így a nyomatokon rengeteg üres hely, felesleges szöveg, hirdetés, kép és egyéb cafrang található. Ezt a problémát segít kiküszöbölni a Print Friendly webes szolgáltatás, amelynek Print Preview mezőjébe beírva a kinyomtatandó oldal címét, majd a gombra kattintva megkapjuk a „nyomtatóbarát” elrendezést. Ha a kigyomlált tartalmat még mindig túl méretesnek találjuk, eltávolíthatjuk belőle az ottmaradt képeket, továbbá a jobb helykihasználás, illetve olvashatóság érdekében csökkenthetjük/növelhetjük a szövegméretet. Sőt, ha az egérmutatót bármely szövegrész (bekezdés, cím, felsorolás) fölé visszük, az kijelölődik, és egy kattintással törölhetjük. Az abszolút takarékosak nyomtatás helyett a PDF-gombra kattintással készíthetnek fájlt az egyszerűsített anyagból, így garantáltan egy csepp festék sem megy veszendőbe.

 

A könnyebb használhatóság érdekében a szolgáltatást – annak JavaScript-kódját – közvetlenül elérő hivatkozást helyezhetünk el böngészőnk könyvjelző-eszköztárában. Ez például a Firefox és a Safari esetében a Print Friendly gomb eszköztárba történő vontatásával oldható meg (minden böngészőhöz részletes leírás tartozik). Ha így járunk el, egy weboldal nyomtatóbaráttá tételéhez nem kell először meglátogatnunk a szolgáltatás webhelyét, elég a Print Friendly hivatkozásra kattintanunk, amikor a nyomtatni kívánt oldal a böngészőben van. Azok a webmesterek pedig, akik maximálisan ki szeretnék szolgálni látogatóikat, a fejlesztő által rendelkezésre bocsátott Print Friendly-gombot és -kódot szúrhatnak be oldalaikba.

 

Green Cloud: optimalizálás egységes felületen

Nemcsak weboldalak, hanem mindenféle dokumentum nyomtatásának optimalizálására kiválóan használható a Green Cloud nevű ingyenes segédprogram ( letölthető innen), amely telepítése után a nyomtatók közé fészkeli be magát. Voltaképpen a nyomtatóbeállításokat optimalizálhatjuk vele a festékfogyasztás csökkentése érdekében, méghozzá egységes felületen, bármilyen nyomtatót és programot használjunk is. Ez már önmagában is komoly előnyt jelent, hiszen különböző alkalmazásokból ugyanarra a printerre nyomtatva más és más felületet kell használnunk, nem beszélve az egyes nyomtatóvezérlők párbeszédablakainak gyakran bonyolult felépítéséről, amely jelentősen megnehezíti az optimalizálási lehetőségek megtalálását.

 

Nyomtatáskor válasszuk tehát a printerek közül a Green Cloudot (először „fizikai” nyomtatónk vezérlőjének párbeszédablaka jelenik meg), a szokásos módon adjuk meg, hogy mely oldalakat szeretnénk papírra vetni, majd indítsuk el a nyomtatást. Most ahelyett, hogy a megszokott módon beindulna a printerünk, a Green Cloud virtuális nyomtató ablaka tűnik fel, itt végezhetjük el az optimalizálást. A beállítások között megtalálható háromféle festékspóroló lehetőség (Ink Saving), valamint a fekete-fehér és a kétoldalas nyomtatás. Ha az olvashatóság nem látja kárát, egy lapon elhelyezhetünk két vagy négy oldalt is. Az alapbeállítások között megadhatjuk, hogy a Green Cloud automatikusan eltávolítsa a kevés tartalmat felvonultató oldalakat (ezt egy kattintással felülbírálhatjuk még nyomtatás előtt). Erre egyébként bármikor lehetőségünk van manuálisan is: ha a program ablakában egy oldal fölé visszük az egérmutatót, annak jobb felső sarkában megjelenik egy ikon, melyre kattintva törlődik az oldal a nyomtatási feladatból. Itt is van PDF formátumba mentés, továbbá az anyag elküldhető e-mailben, és továbbítható a Google Dokumentumok, a Dropbox és a Minus felhőszolgáltatásokba, ha rendelkezünk ilyen fiókokkal.

 

Nem mindegy, milyen betűtípust használsz

Különféle fontokat tartalmazó nyomtatott szövegekre ránézve azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy egyes betűtípusok ugyanolyan betűméretben kevesebb festéket fogyasztanak. A nyomtatással foglalkozó Printer.com tesztjei szerint megfelelő betűtípus választásával jelentős mennyiségű festék takarítható meg szövegnyomtatáskor. A legjobban a vékony kialakítású Century Gothic betűtípus kíméli a patronokat, amellyel 31 százalékos költségmegtakarítás érhető el az alapnak tekintett, sokak által használt Arialhoz képest. Ha valakinek nem tetszik a Century Gothic – amelynek hátránya egyébként, hogy a papírral már nem bánik olyan takarékosan, mint a festékkel, mivel nagyobb helyen fér csak el a szöveg –, annak kiváló megoldás az ugyancsak népszerű Times New Roman, amely a győzteshez közeli eredményt ért el a tesztekben. Mindkét betűtípus hasonlóan jól szerepel, mint a kifejezetten festékspórolásra kifejlesztett Ecofont, melynek az a trükkje, hogy apró lyukakat helyez el a betűkben, így kinyomtatásukhoz kevesebb festékre van szükség. A lyukak sem a képernyőn (legalábbis 100 százalékos méretben), sem a nyomatokon szabad szemmel nem észrevehetőek, nem rontják az olvashatóságot, illetve a szöveg esztétikai kinézetét.

 

Ha kedvet kaptál a környezettudatos Ecofont használatára, az ingyenes Ecofont Vera Sans betűtípust letöltheted innen. Aki pedig továbbra is a megszokott fontjait szeretné használni, de takarékosan, megvásárolhatja az Ecofont szoftverét, amely bármilyen betűt „szitává lő” a költségek csökkentése érdekében, így aztán létrehozhatja például a szupertakarékos Ecofont Century Gothicot. Ugyancsak festékkímélő a félkövér és aláhúzott betűk, valamint a nagy betűméretek használatának mellőzése.

forrás
Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …