Kezdőlap Tippek 8 dolog, amit tudnod kell a Windows 10-ről

8 dolog, amit tudnod kell a Windows 10-ről

8 perce olvasva
8 dolog, amit tudnod kell a Windows 10-ről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
3


Mindenkinek sok kérdése van a Microsoft új rendszeréről – mit kell róla feltétlen tudni?

 

Sokszor elmondtuk már, hogy a Windows 8-cal és a Windows 8.1-gyel összességében nincsenek problémák, ugyanakkor a rendszer piaci szereplése mégis arra késztette a Microsoftot, hogy más irányban próbálja megváltani a világot a következő OS-sel, a Windows 10-zel. A rendszer előzetesét a vállalkozó kedvűek egy ideje már kipróbálhatják – mi is megtettük -, ugyanakkor továbbra is rengeteg kérdése akad mindenkinek a redmondiak következő operációs rendszeréről.

 

Egyelőre sok a bizonytalanság, és értelemszerűen a jövő évi megjelenésig még rengeteget változik a Windows 10. Mit érdemes azonban feltétlen tudni róla? Következzenek a leggyakoribb kérdések.

 

 

Hol a Windows 9?

A Microsoft úgy gondolja, hogy a Windows 10 akkora váltást képvisel a Windows 8-hoz képest, hogy ez önmagában is megindokolja a 9-es szám kihagyását. Miért van ez pontosan? Megtudhatjátok a Windows elmúlt 30 évét vizsgáló cikkünkből.

 

 

Van Start menü?

Igen, visszatért. A redmondiak azoknak kedveznek, akik nem szerették a Windows 8 Kezdőképernyőjét, ellenben hiányolják a klasszikus Start menüt. Az új menüelem gyakorlatilag a kettő ötvözete, azonban mindenképp hasznosnak és testre szabhatónak mondható. A régi listákat új, élő csempékkel egészíthetjük ki, kedvünk szerint.

 

 

Mi lesz a tabletekkel?

A Windows 10 egységes rendszer, ami azt jelenti, hogy az asztali gépek mellett táblagépeken, sőt még okostelefonokon is fut majd. Természetesen a felhasználói felület az adott készüléknek megfelelően változik, így Start menüt és Asztalt hiába is keresünk majd a Microsoft jövőbeli Lumia okostelefonjain.

 

 

És az appok?

Bár a pontos átmenet és a gyakorlati megvalósítás egyelőre nem tiszta, a Windows 10 appjai bármilyen készüléken használhatóak lesznek. Ha a Windows Store-ban megveszünk valamit, annak az asztali gép mellett tableten is futnia kell majd. Természetesen a munka neheze az univerzális appokat készítő fejlesztőkre hárul.

 

 

Mi a helyzet a metrós appokkal?

Bár nem voltak sokan a modern/metrós appok rajongói, azért kár lenne teljesen leírni a teljes képernyőre írt újabb programokat. A Windows 10 sem teszi, így a teljesképernyős appok opcionálisan használhatóak maradnak. Természetesen ezek a jövőben ablakban is futnak majd. Miközben a Microsoft maga is tartogat saját modern appokat, az igazi irányt a fejlesztők érdeklődése és iránya határozza majd meg.

 

 

Javult-e az asztali mód?

Aki nem szeretett a modern környezetben dolgozni, az is örülhet. A Windows 10 végre jobb ablakkezeléssel rendelkezik, a Snap funkció ugyanis már négy ablakot is intelligensen tud elhelyezni egy képernyőn. Végre vannak virtuális asztalok is, így a kettőt összeadva igazán hatékonyan lehet rendezni az ablakokat és a programokat, jelentősen növelve a hatékonyságot a jó öreg asztali környezetben.

 

 

Mikor lehet frissíteni?

A Windows 10 végleges megjelenésére csak 2015 közepe táján lehet számítani. Ha valaki addig is kísérletezni szeretne a rendszerrel, akkor a Windows Insider Programjára kell feliratkoznia, majd letöltenie a technikai előzetest. Ennek fényében természetesen a konkrét árakról sincs még információ.

 

 

Fut majd a jelenlegi gépemen?

Egyelőre korai lenne pontos választ adni a kérdésre, főleg, hogy a Windows 8.1 is előállt a 64 bites környezet iránti igényével. Miközben az őskori processzorokon valószínűleg nem lehet majd elindítani a Windows 10-et, addig valószínűsíthető, hogy a legtöbb Windows 8.1-képes gépen gond nélkül megy majd az új rendszer is.

forrás
Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …