Kezdőlap Tippek Blog – Így válassz olcsó tabletet!

Blog – Így válassz olcsó tabletet!

13 perce olvasva
Blog – Így válassz olcsó tabletet! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
4


Nagy a minőségbeli szórás a belépőkategóriában, ne hagyd magad átverni!

 

A tabletek mára nem kizárólag a módosabbak kiváltságai, az okostelefonokhoz hasonlóan egyre több átlagos háztartás kütyüarzenálját egészítik ki. Akciók keretében akár 20 ezer forint környékén is kaphatóak belépőkategóriás modellek, így azok is egyre gyakrabban elgondolkoznak egy táblagép beszerzésén, akik számára eddig egyáltalán nem volt fontos egy ilyen kütyü birtoklása. Tekintsük át, hogy mit kell tudni, mire érdemes odafigyelni egy olcsó tablet kiválasztásánál!

 

Kellemetlen anyagiak

Elsőként tisztázzuk az olcsó tablet anyagi definícióját: ezen terméktípus esetében a belépőkategória felső határa körülbelül bruttó 50 ezer forint környékén található. Efölött néhány ezer forinttal már javarészt középkategóriás modellek szerezhetőek be, plusz nyilván túlárazott alsó kategóriásak.

 

A vásárláskor nagyon fontos, hogy széles ívben kerüljük el a feltűnően olcsó modelleket. Ezeket nem felebaráti szeretetből hajítják fillérekért a vásárlók után az üzletek. Az olcsóságnak ára van: a fogyasztók könnyen megbánhatják, hogy pénzt adtak egy rossz minőségű, komótosan működő termékért. Óvakodjunk az impulzív vásárlástól, akármennyire is csábító az árcédulán szereplő alacsony összeg. Kezeljük egészséges fenntartásokkal a termékek adatlapján előtérbe tolt, az üzlet vagy gyártó egyik munkatársa által összeválogatott specifikációk jelentőségét.

 

 

A pénztárcánk kinyitása előtt tájékozódjunk, hogy másoknak milyen gyakorlati tapasztalataik vannak az adott termékkel. Okostelefon és mobilnet megléte esetén ezt akár egy üzletben állva is meg tudjuk tenni, néhány percnyi netezéssel a legtöbb modellről kideríthető, hogy milyen fából faragták. Olcsó tablet vásárlásakor szánjunk legalább 40 ezer forintot az eszközre, néhány ezer forint extra mozgástér sokat jelenthet a minőség terén.

Racionális igények

Idejekorán tisztázandó kérdés, hogy mégis mit várhatunk el jogosan az olcsó tabletektől? Általánosságban véve korrekt anyag- és összeszerelési minőséget, zavaró lassulás nélkül működő operációs rendszert. A hétköznapi alkalmazásoknak elfogadható sebességgel kell dolgozniuk, például a webböngészőtől elvárható a weblapok tisztességes tempójú megjelenítése és görgetése. Ezt jó esetben egy műszaki kereskedésben nézelődve akár személyesen is ellenőrizni tudjuk, amennyiben a kipróbálható áru csatlakozik az üzlet Wi-Fi hálózatához. Az androidos eszközöknél győződjünk meg arról, hogy elérhető a külsős fejlesztők által készített alkalmazások letöltésére és vásárlására alkalmas Google Play Store: egyrészt biztonsági okból nem jó ötlet megbízni ismeretlenek által üzemeltetett programboltokban, másrészt a hivatalos boltban a legszélesebb a szoftverválaszték.

 

A fentebb felsorolt tulajdonságokon túl az olcsó tabletektől nem várható el sok, azaz például ne számítsunk arra, hogy gördülékenyen futnak majd rajtuk a grafikailag intenzív alkalmazások, 3D-s játékok.

Az ideális specifikációk

A kijelző felbontása tekintetében fontos, hogy átlótól és képaránytól függetlenül ne menjünk túl alacsonyra, legyen legalább 1024×768 vagy 1280×720 pixeles a megjelenítő. Viszont a belépőkategóriában óvakodjunk a szokatlanul magas felbontástól is, ugyanis jó eséllyel a táblagép lapkakészletében (SoC, System-On-Chip) dolgozó grafikus processzor nem elég erős a meghajtásához. Ha lehetséges, akkor válasszunk IPS kijelzővel szerelt tabletet, ezen paneltípus esetében ugyanis szebb színekre és jobb betekintési szögekre számíthatunk.

 

 

A processzor (CPU) tekintetében minimum kettő, de lehetőség szerint négy magra pályázzunk. Viszont fontos tudni, hogy a magok száma önmagában nem garantál semmiféle teljesítménybeli szintet. Egy kétmagos processzor lehet azonos vagy nagyobb teljesítményű, mint egy négymagos.

 

A memória (RAM) egyszerű eset: legyen belőle legalább 1 gigabájt, ez feltétlenül szükséges a zavartalan működéshez. A beépített háttértár (időnként csak „ROM”-ként hivatkoznak rá) legyen minimum 4 GB, de megéri egy kis extra pénzt kiadni a 8 gigabájtért. A szabadon felhasználható kapacitás kevesebb a komplett háttértár mennyiségénél, ugyanis egy részét elviszi az operációs rendszer. A lefoglalt háttértár menyisége termékenként erősen eltérő, tipikusan 2-4 gigabájt között szokott ingadozni. Ellenőrizzük, hogy a táblagépben található-e microSD kártyafoglalat a háttértár bővítéséhez, esetleg extra tárhelyet kínáló felhő szolgáltatás. Egyes drágább Wi-Fi + 3G tabletek nem csak internetezésre, hanem telefonálásra is használhatók, ezen funkciók általában a közép kategória kiváltságai.

 

A kamera kérdése szintén egyszerű: ugyan tipikusan az olcsó táblagépekben is akad egy előlapi vagy hátlapi szenzor, de ebben az árkategóriában komoly képminőségre nem kell számítani. A teljesség kedvéért végül említést érdemel még az akkus üzemidő is, ami nyilván minél hosszabb, annál jobb. Vásárlás előtt érdemes összevetni a különböző készülékek specifikációit, főként mAh tekintetében.

 

Mennyit számít az Android verziószáma?

A megfizethető tabletek túlnyomó többségén jelenleg Google Android fut, vagy annak módosított verziója. Az operációs rendszer kiforrottsága miatt egy ideje effektíve nem számít sokat a verziószám, de Android 4.2 alá azért lehetőség szerint ne menjünk. A legjobban egy friss KitKat (4.4) verzióval járunk, vásárlás előtt mindenképpen érdemes a gyártó szoftveres támogatottságát is vizsgálni.

forrás
Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …