Kezdőlap Tippek Félsz a Dropboxtól? Így titkosítsd a feltöltendő fájljaidat!

Félsz a Dropboxtól? Így titkosítsd a feltöltendő fájljaidat!

5 perce olvasva
Félsz a Dropboxtól? Így titkosítsd a feltöltendő fájljaidat! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
3


A fájlok titkosítása a Secryptor nevű segédprogrammal is megoldható.

 

Mit ér egy biztonságos jelszó, ha a hackerek valahonnan ellopnak egy adatbázist, és a miénk is közte van? Sajnos az effajta történésektől még a Dropbox sem mentes, ráadásul a szolgáltatás eleve nem feldarabolva és titkosítva tárolja a fájljainkat. Éppen emiatt a dokumentumok védelme és a Dropbox tartalma terén talán soha nem lehet túlzásokba esni, ha a biztonságról van szó.

 

Ezt a védelmet segíti kicsit felturbózni a Secryptor nevű alkalmazás, amely Windows operációs rendszer alatt -is – képes fájlok titkosítására, illetve ezek feltöltésére a Dropboxra. A használatával nem kell aggódni, hogy vajon ki akar belekukkantani a felhőnkbe – még ha sikerül is bárkinek, a megfelelő jelszó nélkül nem lát semmit a titkosított anyagból.

 

Secryptor

Maga a Secryptor egy olyan segédprogram, amely Windows és OS X rendszereken futtatható, és természetesen így iOS és Android alatt is működik, ha dekódolni szeretnénk a titkosított anyagokat. A program offline is tudja tárolni a fájlokat, nem muszáj hozzá használni a Dropboxot, az csupán egy kényelmi extra. Az alkalmazások közül mindegyik ingyenes, platformtól függetlenül.

 

A program egy meglehetősen egyszerű felhasználói felülettel rendelkezik. A fájlok védelméről 256 bites AES kódolással gondoskodik. Az eredeti dokumentumból egy titkosított másolatot készít, illetve ehhez egy SKT kiegészítést – a rendes fájlt pedig csak akkor érjük el, ha az anyagot dekódoljuk a Secryptorral.

 

A gyakorlatban

Amint telepítettük a Secryptort, a használata kézenfekvő lesz. Elegendő az Encrypt File gombra kattintani, majd kiválasztani a titkosítandó fájlt a gépünkről. Ezután az alkalmazás megkérdezi, hogy mi legyen a célállomás: a Dropbox-fiókunk vagy pedig egy helyi mappa.

 

A dropboxos támogatásnak hála közvetlenül tudunk titkosítani és feltölteni fájlokat a Dropboxra. A célhely kiválasztása után a titkosításhoz szükséges jelszót kell megadni, majd kivárni, amíg a szoftver elvégzi a feladatot. Ez néhány másodperctől néhány percig tarthat, attól függően, hogy milyen méretű fájllal dolgozunk.

 

A Secryptor természetesen a titkosított anyagok visszafejtésére is képes. Erre a célra a Decrypt File parancsot kell használunk, majd kiválasztani a gépünkről vagy a Dropboxból a kívánt SKT fájlt. A hozzátartozó jelszó megadása után a fájlmérettől függően hasonló idő alatt kapjuk vissza az eredeti anyagot.

forrás
Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …