Kezdőlap Tippek Hogyan tartsd ébren a PC-d?

Hogyan tartsd ébren a PC-d?

6 perce olvasva
Hogyan tartsd ébren a PC-d? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
5


Az egér vagy a billentyűzet érintése nélkül is megelőzhető a PC-nk alvó állapotba lépése.

 

Az évek során biztosan mindenkivel történt már olyan, hogy egy film vagy egy hosszú prezentáció alatt hirtelen a képernyő elsötétült. Az is megeshetett, hogy amikor egy időre ott kellett hagyni a gépet, a visszatéréskor az már zárolta a felhasználói fiókot vagy pedig egyenesen készenléti állapotba került. A magyarázat nem túl rejtélyes, egyszerűen arról van szó, hogy mivel a Windows operációs rendszer nem regisztrált semmilyen egér- vagy billentyűzetalapú aktivitást a felhasználó részéről, ezért az energiagazdálkodási beállítások alapján takarékoskodni próbál.

 

A Vezérlőpultba lépve az Energiagazdálkodási lehetőségek menüpontot választva persze lehet játszani a beállításokkal, és többek között megadni a Windowsnak, hogy ne kapcsolja ki a képernyőt, illetve ne kerüljön alvó állapotba. Amennyiben nincs kedvünk az apró beállításokkal vesződni, van a fenti problémára sokkal egyszerűbb megoldás is. Ráadásul akkor is jobb valamilyen segédprogramot választani, ha laptopról van szó: elvégre ha elfelejtsük visszaállítani a beállításokat, akkor igen gyorsan lemerülhet a notebook akkumulátora. Ugyanez érvényes néha a céges gépeknél is, amelyeknél adott esetben tilos az energiagazdálkodási beállításokat módosítani.

 

Koffeint a Windowsnak

Bár néhány programnál a képernyő lekapcsolásának az elkerülése megoldott, a Windows alapesetben nem olyan okos, hogy tudja, egy film lejátszása vagy a csatlakoztatott projektor miatt nem szabad alvó állapotba tennie a rendszert. A Caffeine egy olyan segédprogram, amely a PC-nk kávéja.

 

Az ingyenes Caffeine minden 59. másodpercben az F15-ös billentyű megnyomását szimulálja, ezzel pedig megelőzi a készenléti állapot vagy a képernyőkímélő bekapcsolását. A szemfülesebbek talán észrevették, hogy a billentyűzeteken általában nem létezik F15-ös gomb. A Windows felismeri a billentyűt, ugyanakkor mivel a billentyűzeteken nem szokott ilyen lenni, ezért a programokhoz sem nagyon van hozzárendelve. Ez azt jelenti, hogy szinte kizárt, hogy az F15-ös szimulált lenyomások bármilyen munkát megzavarnának.

 

 

Nyughatatlan egér

Ugyancsak jó megoldás lehet a Windows ébrentartására a szintén ingyen letölthető Mouse Jiggler. Ez nem a billentyűzeten nyomkod helyettünk egy gombot, hanem az egeret mozgatja, pontosabban rázza meg a kurzort. Az apró, telepítést hasonlóan nem igénylő program elindítása után elegendő az Enable Jiggle opciót bepipálni, és néhány másodperc múlva a kurzorunk ugrálni kezd. Amennyiben ez zavar minket – főleg egy film lejátszásánál lehet problémás, hiszen megjelennek a képernyőn a kezelőszervek -, akkor pipáljuk be a Zen Jiggle-t. Ilyenkor az alkalmazás a háttérben dolgozik, a kurzor pedig a valóságban mozdulatlan marad.

 

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …