Kezdőlap Tippek Így bővítheted a laptopod tárhelyét a legegyszerűbben

Így bővítheted a laptopod tárhelyét a legegyszerűbben

7 perce olvasva
Így bővítheted a laptopod tárhelyét a legegyszerűbben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
4


Megmutatjuk mit tehetsz, ha kevés a hely a notebookodon.

 

Elég sok laptop és tablet esetén járunk úgy, hogy az éppen csak elégnek gondolt tárhely a gyakorlatban kevésnek bizonyul. Persze ha mindez egy SSD miatt van így, akkor részben még örülhetünk is, elvégre a mechanikus meghajtókhoz képest sokkal gyorsabb rendszerműködést garantál egy ilyen adattároló. De tárhelyre mindenkinek szüksége van, abból pedig sosem elég.

 

Mit tehetünk akkor, ha a végéhez közelít a notebookunk elérhető szabad tárhelye? Több választás is a rendelkezésünkre áll, amelyekkel olcsón és gyorsan lehet bővíteni a kapacitást. Megmutatjuk a legjobb alternatívákat.

 

Szupermini pendrive-ok

Amennyiben a notebookra kettőnél több USB port jutott, akkor gyors, olcsó és kézenfekvő megoldás egy pendrive-val újítani. Manapság ezek már meglehetősen olcsón beszerezhetőek, a használatuk a lehető legkönnyebb, és offline is működnek. A legnagyobb hátrányuk persze az, hogy kiállnak a gépből, ami főleg szállításkor lehet problémás.

 

Éppen ezért egy alacsony profillal rendelkező flash meghajtóban érdemes gondolkodni. Ilyen választás lehet például a SanDisk Cruzer Fit szériája vagy éppen a Kingston MicroDuo sorozata. Miután bedugtuk, gyakorlatilag észre sem vesszük, hogy ott van – egyik sem nagyobb például annál az USB-s vevőegységnél, amit a Logitech a vezeték nélküli egereihez ad. Mivel kihúzni nem szükséges, végleges tárhelybővítésként is gondolhatunk rá.

 

A felhő

Bár elsőre a belső adattárolás jut az eszünkbe, nem szabad elvetni a felhős bővítés lehetőségét sem. Ha a Windows 8.1-re gondolunk, abban a OneDrive eleve integrált, és 15 gigabájtot bocsát a rendelkezésünkre ingyenesen. A Microsoft gyakran tart kisebb akciókat is, legutóbb például a mobilkészülékek automatikus fotómentése plusz 15 gigabájtot ért. Természetesen a Dropbox, a Google Drive és a riválisok is játszanak, néhány száz gigabájtot már havi pár dollárért elő lehet náluk fizetni. Ha nincs szükség állandóan vagy út közben az adatokra, akkor a weben keresztül működő felhős adattárolás is nyerő megoldás lehet.

 

Memóriakártyák

A legtöbb windowsos laptop és táblagép rendelkezik memóriakártya-foglalattal, amelybe micro-SD kártya illeszthető. Mivel ezek általában teljes egészében betolhatóak a foglalatba, ezért még annyira sem állnak ki, mint egy mini pendrive. Természetesen egy ilyet sem szükséges kivenni a gépből, végleges bővítésnek tekinthető. A vásárláskor ugyanakkor fontos mérlegelni a különböző modellek által kínált sebességet, és nem elfelejteni, hogy egy belső meghajtót ezek a kártyák nem pótolhatnak sebesség terén. Jó hír, hogy a memóriakártyák ára is egyre kedvezőbb.

 

A belső meghajtó cseréje

Az alternatívák közül a legkevésbé olcsó vagy egyszerű megoldás kicserélni a laptop merevlemezét vagy SSD-jét. Azonban ha egy eleve lassú és kisebb kapacitású HDD-ről van szó, akkor duplán jó ötlet lehet SSD-re váltani a hardverelemet. Ezzel kapjuk meg az elérhető leggyorsabb tárhelyet, igaz, ezért kicsit csavaroznunk és telepítenünk is kell. Ellenkező esetben marad a legegyszerűbb opció, vagyis a pendrive vagy a memóriakártya.

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …