Kezdőlap Mobil Minden eszközt bevet a Foxconn az Apple igényeinek kielégítésére

Minden eszközt bevet a Foxconn az Apple igényeinek kielégítésére

5 perce olvasva
Minden eszközt bevet a Foxconn az Apple igényeinek kielégítésére bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
24


A nonprofit érdekképviseleti szerv által közreadott jelentés szerint a Foxconn a kínai munkajogi szabályozásokba ütköző gyakorlatot folytat. Az Apple saját vizsgálatot indított, amiben egyes állítások jogosságát elismerték, de nem minden pontban ismerték el a jogsértést. A kínai gyárakban uralkodó munkakörülményeket vizsgáló Chinese Labor Watch a kemény munkakörülmények (nem kielégítő felszerelés, munkahelyi balesetek eltusolása), mellett a túlórák mértékét kifogásolták.

 

 

A Foxconnak valóban teljes kapacitással kell üzemelnie az tegnap bemutatott Apple készülékek legyártásához, amihez megfelelő mennyiségű emberre van szükség. A CLW számításai szerint ezt ideiglenesen foglalkoztatott (úgynevezett dispatcheldobható) alkalmazottakkal igyekeztek biztosítani, az ilyen formában foglalkoztatott munkavállalók számát viszont 10%-ban maximálja a kínai munkajog. Ami a Foxconn-nál augusztusban több, mint 50% volt. A tanév megkezdésével ez olyan 30%-ra mérséklődhet.

 

 

A fenti szabályozás megsértését az Apple és a Foxconn is elismerte, a két cég közösen próbál megoldást találni a problémára, a Foxconn viszont évek óta így próbálja kiszolgálni az Apple megnövekedett igényeit a negyedik negyedévben. Illetve túlórával. A CLW szerint a Foxconnként hivatkozott, hivatalosan Hon Hai Precision Industry Co. nem csak a kínai munkatörvényeket, de az Apple saját, gyártásra és munkakörülményekre vonatkozó irányelveit is sérti.

 

 

A túlórák tekintetében a Foxconn állítja, hogy a rendes munkaidőt meghaladó foglalkoztatás kizárólag önkéntes alapon működött, viszont az ideiglenesen foglalkoztatott munkások nagy százaléka tanuló, a szünidőben akár gimnazista tanulók is, akiknek a törvények szerint egyáltalán nem áll módjukban túlórát vállalni, önkéntes alapon sem. Ezt a problémát az Apple is próbálta megoldani, már az iPhone X gyártósorainál is 2017-ben.

 

 

A gyakornokok, tanulók és az új modellek bemutatása előtt nagy számban időszakosan alkalmazott munkavállalók nem jogosultak olyan juttatásokra, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkaerő, így nem jár fizettet betegszabadság, szabadság vagy társadalombiztosítás en bloc (orvosi ellátás, nyugdíj- és munkanélküli ellátás). De elvileg még nyugdíjba vagy felmondani sem engedik az alkalmazottakat a kiemelt időszakokban. Az Apple tud a problémákról, ettől függetlenül az új modellek bemutatását megelőzően a gyártókapacitás fokozása láthatóan évről évre gondot okoz a Foxconn-nak.

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Mobil
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

TESZT: iPhone 13 Pro Max vs. Samsung Galaxy S21 Ultra – Ön melyik készülék győzelmére voksol?

Most egy sebességtesztben mérettették meg magukat a címben említett készülékek.   &nb…