Kezdőlap Egyéb A legjobb biztonságos felhő szolgáltatások és programok

A legjobb biztonságos felhő szolgáltatások és programok

15 perce olvasva
A legjobb biztonságos felhő szolgáltatások és programok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
12


Egyre több felhasználó dönt úgy, hogy dokumentumai, fotói, videó egy részét kiszervezi valamilyen felhő tárhelyre. Ha valaki Apple eszközöket használ, kézenfekvő az iCloud használata, a Windowst használóknak alapból kínálkozik a OneDrive, az androidos okostelefonok esetében pedig remek megoldást jelenthet a Google Drive (és fotók korlátlan felhőben tárolásához a Google Fotók). Ezek önmagukban mind nagyszerű és sokoldalú felhőszolgáltatások, ráadásul nem csak az adott platformon érhetők el, hanem kihasználhatjuk őket szinte bármilyen rendszeren. Van azonban egy nagy hibájuk: bár használnak titkosítást a fájlok tárolásakor, azonban a kódolást csak a fájlok feltöltése után végzik el. Vagyis kis túlzással csak a felhőszolgáltató jóindulatán múlik, hogy a tárhelyen lévő állományokba belenéznek-e vagy sem. Értelemszerűen rengeteg megkötés, szabályzat, törvény vonatkozik erre, de mégiscsak az a helyzet, hogy a fájlok közel sem annyira privát módon tárolódnak, hogy tökéletesen biztosak lehessünk benne, csak mi férünk a tartalmukhoz. Ha biztosra akarunk menni, akkor két dolgot tehetünk: maradunk ezeknél a szolgáltatásoknál, de megoldjuk valahogy a végpontok közötti titkosítást és függetlenítjük magunkat a szolgáltató saját titkosításától, vagy olyan felhő tárhelyet választunk, amely alapból rendelkezik end-to-end titkosítással, így a szolgáltató eleve nem ismerheti meg a jelszavunkat, s nem rendelkezik a fájlok visszakódolásához szükséges egyéb kulcsokkal sem. Éppen ezért most mutatunk két remek megoldást azoknak, akik maradnának a jelenlegi felhőkben, de az érzényekny adataikat duplán bebiztosítanák, illetve megmutatjuk azt is, melyek ma a legjobb biztonságos felhő szolgáltatások.

End-to-end titkosítás szinte bármelyik felhőben

Ha nem szívesen váltanánk felhőszolgáltatót, akkor maradhatunk az iCloud, Google Drive, OneDrive hármas bármelyikénél. Mindegyiknél megoldható ugyanis az e2e titkosítás az alábbi két program valamelyikével.

Az egyik a Cryptomator, amely használható minden rendszeren (Windows, macOS, Linux, iOS, Android), s amely asztali gépre akár ingyen is letölthető. A mobilos verziók pár ezer forintos áron megvehetők, illetve az asztali kiadásnál is vásárolhatunk még hasonló árban néhány extra funkciót (sötét mód támogatása stb.).

Ezzel a programmal úgynevezett Vaultokat hozhatunk létre, ami tulajdonképpen egy mappa, amelyen belül minden fájl titkosításra kerül. Mivel a Vault jelszavát egyedül mi tudjuk, így rajtunk kívül más nem férhet hozzá az erős titkosítással (AES-256) ellátott állományok tartalmához, s még csak a fájlnevekből sem lehet következtetni a tartalmukra, ugyanis azt is elkódolja a program. A felhőbe így már eleve a kódolt fájlok kerülnek, így se a szolgáltató, sem más nem férhet hozzá ezen állományok tartalmához. Ehhez persze érdemes azért nehezen visszafejthető jelszót választani és észben is tartani, mert nélküle többet mi sem látjuk viszont a titkosított dolgainkat. A titkosított fájlokhoz – a jelszó megadása után – egyébként nagyjából úgy férhetünk hozzá, mintha egy pendrájvot csatlakoztatnánk a rendszerhez. Önálló meghajtónak tűnik a titkosított mappa tartalma. Mivel a program fájlonként titkosít, így praktikus választás a felhőkkel szinkronizáláshoz, hiszen az egyes fájlok módosítása esetén csak a módosítottakat kell újra feltöltenie a rendszernek (erről egyébként a felhőszolgáltatás saját kliens alkalmazásának kell gondoskodnia az asztali rendszereken). Részletesen itt írtunk a Cryptomatorról.

Másik megoldásként jó választás lehet még a NordLocker, amely hasonló elveken működik, mint a Cryptomator, van azonban egy érdekes extrája: segíti a titkosított fájlok megosztását. Így ha valakivel megosztanánk a titkosított anyagokat, nem kell kiadnunk a saját jelszavunkat. Ha a programon belül elvégezzük a megosztást, akkor az adott személy a saját titkos kulcsával is hozzá tud férni az adott NordLocker Vault tartalmához. A NordLocker 2 GB adatmennyiségig ingyen használható, a fölött pedig előfizetős rendszerben működik. Sajnos jelenleg csak Windowsra és macOS-re érhető el, így mobilon nem tudunk belenézni a titkosított fájlok tartalmába. Erről is írtunk részletes tesztet a megjelenésekor (azóta kapott pár kényelmi frissítést és némileg megújult a felülete is).

A legjobb biztonságos felhő szolgáltatások

Ha úgy gondoljuk, érdemesebb lenne egy alapjaiban titkosított felhőtárhelyet választanunk, akkor is akad bőven választék. Ott van például az eredetileg magyarok által indított Tresorit, a magas ára miatt elsősorban az üzleti felhasználók számára. Ez alapból end-to-end titkosítást használ, és európai adatközpontokban tárolja a feltöltött anyaginkat, ami előny, ha fontosak számunkra a GDPR előírásai (s miért ne lennének azok). Van belőle 14 napos próbaverzió, amellyel minden funkciót kipróbálhatunk, de ha végül nem fizetünk elő, akkor a funkciók java elvész és az ingyenes tárhely 3 GB-ra zsugorodik. Dokumentumok megbízható tárolására azonban még így is tökéletes választás lehet.

Akinek mégsem a Tresorit a favoritja, választhatja helyett a Sync.com szolgáltatást, amely ugyancsak alapból e2e titkosítást biztosít. Az árai kedvezőbbek a Tresoritnál, s ha végül beérjük az ingyenes változattal, itt 5 GB-ot kapunk ajándékba. A Sync.com lehetőségeit itt mutattunk be részletesen.

Végül jó választás lehet a pCloud is, azonban itt nincs ingyen az e2e titkosítás. Az alap tárhelyhez ugyanis külön kell előfizetnünk a pCloud Crypto Folder elnevezésű megoldására, amely megoldja az e2e titkosítást amikor ide vagy innen másolunk fájlokat. Egyébként még így is egészen kedvező árra jön ki egy 500 GB-os tárhely a Crypto funkcióval együtt. Erről a szolgáltatásról itt írtunk részletesen.

Mindegyik itt bemutatott felhőre igaz, hogy az általunk megadott jelszó birtokában csak mi férünk hozzá a feltöltött adatokhoz. Mivel a rendszerek itt eleve titkosítva kapják a fájlokat, így bizonyos szinten korlátozottabb a felhőben történő munka, mint egy átlagos tárhely esetében (macerásabb így megoldani a fájlok indexelését a gyorsabb kereséséhez, nem lesz mindenről előnézeti képünk stb.). Ennyi kényelmetlenség azonban belefér, ha cserébe teljesen a felügyeletünk alatt tarthatjuk állományainkat.

Mindegyik itt szereplő felhő tárhelynél van lehetőség verziókövetésre, így ha véletlenül egy zsarolóvírus megtizedelné a gépen a fájlokat, s esetleg a szinkronizált állományokat is érintené a támadás, a felhőben tárolt korábbi változatokat könnyen visszaállíthatjuk egy fertőzésmentes gépre. Erről a Sync és a pCloud esetében is írtunk részletesen.

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Egyéb
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Háttérkép fotózás iPhone-nal precízen, de egyszerűen

Viszonylag gyakran mutatunk olyan weboldalakat, amelyekről háttérképeket lehet letölteni, …