Kezdőlap Egyéb Malware és zsarolóvírus elleni védekezés, érdekes megoldásokkal

Malware és zsarolóvírus elleni védekezés, érdekes megoldásokkal

15 perce olvasva
Malware és zsarolóvírus elleni védekezés, érdekes megoldásokkal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
7


Ma már folyamatos védekezés szükséges a különféle digitális kártevők, malware-ek és zsarolóvírusok ellen, gyakorlatilag minden operációs rendszer esetében. Nem túlzás állítani, hogy mostanra már mindenki célponttá vált a kiberbűnözők szempontjából, legyen szó home office-ban vagy irodában dolgozókról, vagy éppen otthoni felhasználókról. Szerencsére akadnak hathatós védelmi megoldások minden rendszerre. Erre az egyik legjobb példa a pár hónappal ezelőtt bemutatott Bitdefender, amely gyakorlatilag minden platformra teljes körű védelmet nyújt. Akadnak azonban kevésbé ismert, mégis figyelemreméltó megoldások. Ilyen a ma bemutatásra kerülő szoftver is, amellyel hatékonyan megoldható a malware és zsarolóvírus elleni védekezés, legyen szó akár már ismert, akár egyelőre ismeretlen fenyegetésekről.

Zárójeles megjegyzés az iObit programjairól

Az iObit nevéről két dolog szokott eszébe jutni a legtöbb felhasználónak: elsőként az évtizedek óta népszerű Windows-tuningoló program, az Advanced SystemCare Pro. A másik – kevésbé népszerű – dolog, hogy az iObit előszeretettel pakolja programjai teleptőjébe más gyártók alkalmazásainak ajánlóit, illetve a saját alkalmazásaik is oda-vissza hivatkoznak egymásra, úgy, mintha az adott program részét képeznék. Ez nem feltétlenül szimpatikus üzletpolitika, de azért valahol érthető. A telepítőkészletekben ráadásul megszabhatjuk, hogy szeretnénk-e mondjuk a reklámozott Opera böngészőt is a gépre varázsolni vagy sem. Egy kis odafigyelés kell csupán, ráadásul nincs szó arról, hogy kártékony programokat akarnának lopva feltenni a gépünkre. Sőt, az iObitnek több olyan alkalmazása is van, amelyek a számítógép biztonságáról igyekeznek gondoskodni. Ilyen mai tesztalanyunk is!

iObit Malware Fighter: malware és zsarolóvírus elleni védekezés

Az iObit Malware Fighter – amelyből van ingyenes verzió és fizetős Pro változat is – több szempontból is izgalmas malware ellenes megoldás. Mi a Pro verziót teszteltük, amelynek fő különlegessége, hogy nem csak az iObit saját anti-malware motorját tartalmazza, hanem integrálhatjuk bele a bevezetőben már említett Bitdefender motorját is. A kettő együtt elég ütősen hangzik, hiszen a Bitdefender motor jelenleg az egyik legjobbnak számít, az iObit saját megoldása pedig sokat fejlődött elődeihez képest, nagyobb adatbázisból dolgozik, hatékonyabb heurisztikus keresőt kapott és kiegészítették néhány zsarolóvírus elleni extrával.

Ennek megfelelően a program megfelelő védelmet nyújthat a kémprogramok, zsarolóvírusok, trójaiak, keyloggerek, vírusok és egyéb digitális kártevők ellen egyaránt. Gondoskodik a folyamatos védelemről is, de ha épp úgy hozza a sors, van lehetőségünk fájlok, mappák, meghajtók azonnali, manuális ellenőrzésére is. A program folyamatosan frissíti a szignatúra adatbázist, de a heurisztikus vizsgálatnak köszönhetően az adatbázisban még nem szereplő, új kártevőket és variánsokat is van esélye felfedezni.

A program felülete – amelyet magyarul is használhatunk – letisztult, abszolút átlátható. Mondjuk sok tennivalónk alapból nincs vele, hiszen automatikusan végzi a dolgát, de ha mégis bóklásznánk kicsit az extra funkciók között, kényelmesen tehetjük. Ha teljes vizsgálatot kérünk, az meglehetősen sokáig tarthat, de az Intelligens ellenrőzés funkció jóval gyorsabb, mivel csak a rendszer kritikus részeit vizsgálja át. Emellett választható Egyéni ellenőrzés is, ekkor mi állíthatjuk be, hogy milyen mappákat, területeket, folyamatokat vizsgáljon át.

A program beépül a Windows helyi menüjébe is, így az intézőben a fájlokra és mappákra a jobb egérgombbal kattintva előhívható lehetőségek között ott szerepel az azonnali vizsgálat is. Sőt, még egy dolog, ami megérdemel egy önálló bekezdést.

Zsarolóvírusok elleni motor és Széf

A program nem csak a zsarolóvírusok beazonosítására törekszik, hanem megelőző módon is igyekszik megóvni adatainkat attól, hogy egy zsarolóvírus alattomosan titkosítsa és így számunkra elérhetetlenné tegye azokat. Kiválaszthatjuk, hogy melyek azok a mappák, fájlok, fájltípusok, amelyeket nem módosíthatnak programok az engedélyünk nélkül. Megadhatunk kivételeket is, pontosabban kiválaszthatunk olyan programokat, amelyek külön értesítés nélkül módosíthatnak fájlokat.

Emellett kapunk egy Széf funkciót is, amellyel jelszóval védhetünk le mappákat, fájlokat. Ilyenkor megszabható, hogy teljesen eltűnjön-e az adott fájl és mappa a rendszer szeme elől (csak a Széf alkalmazáson keresztül érhetjük el), illetve letiltható az olvasási és írási hozzáférés is. A Széf megnyitása után természetesen már dönthetünk a fájlok további sorsáról, a jelszavunk nélkül viszont egy program sem módosíthatja vagy nyithatja meg azokat.

Biztonságos internetezés

A fentieken túl kapunk online védelmet is. A böngészőkbe épülő Malware Fighter modulok segítségével védekezhetünk az adathalász oldalak ellen, megakadályozhatjuk a kezdőlapunk kéretlen módosítását, a kéretlen eszköztárak és bővítmények telepedését. Ha ez korábban már megtörtént, a program segítségével eltávolíthatjuk ezeket. Van DNS védelem, követés elleni védelem és akár a hirdetéseket is letilthatjuk a böngészőkben. Utóbbi esetben meghatározhatunk kivételeket is, ha egy-egy oldalon szeretnénk támogatni azzal, hogy engedélyezzük a hirdetések megjelenését. Ez fontos szempont, hiszen számos, ingyenes cikkeket közlő weboldal a hirdetési bevételekből tudja csak biztosítani a napi megjelenéseket (többek között mi is).

További extraként webkamera védelmet is kapott a program, így van esélyünk megakadályozni azt is, hogy az engedélyünk nélkül használja egy kártevő a számítógép webkameráját.

Extrák, ahogy az lenni szokott

Miként azt a cikk első felében is írtuk, az iObit számos saját fejlesztésű alkalmazással van jelen a piacon és ezeket szeretik oda-vissza hivatkozásokkal is ellátni. Ez alól a Malware Fighter sem kivétel, a Műveletközpont részben sok további – amúgy hasznos – segédprogram telepítését végezhetjük el egy kattintással: telepíthető a szoftverek automatikus frissítését végző alkalmazás, driver frissítő, hatékony programeltávolító, s persze a már említett Advanced SystemCare is.

Összegzésül

Mindent egybevetve az iObit Malware Fighter egy jól sikerült, sokoldalú védelmi megoldás a Windowshoz, amelyre rábízható a malware és zsarolóvírus elleni védekezés. Saját tesztjeink során megbirkózott a mintaként használt kártevőkkel, de egyelőre friss AV-tesztekben nem nagyon szerepel az aktuális verzió. A Pro változat esetében mindenesetre biztosan sokat dob a hatékonyságon a Bitdefender motor integrálása. Az ingyenes változat hatékonyságában már kevésbé lehetünk biztosak. Pozitívum, hogy a rendszert nem fogja vissza különösebben a Pro verzió állandó védelme. Olcsónak is olcsó, hiszen a Pro verzió 1 évre mindössze 20 USD-s áron beszerezhető a készítők oldalán.

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Egyéb
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Háttérkép fotózás iPhone-nal precízen, de egyszerűen

Viszonylag gyakran mutatunk olyan weboldalakat, amelyekről háttérképeket lehet letölteni, …