Kezdőlap Tippek Laptop és számítógép gyorsítása 3 lépésben

Laptop és számítógép gyorsítása 3 lépésben

9 perce olvasva
Laptop és számítógép gyorsítása 3 lépésben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
26


Rövid bejegyzésünkben összeszedtünk három tippet, amivel könnyedén felgyorsíthatod öregebb laptopodat vagy számítógépedet is.

 

1. SSD meghajtó, merevlemez helyett!

A legmarkánsabb, azonnal érezhető sebességbeli növekedést egy SSD meghajtóval érhetjük el. Egy régebbi laptoppal vagy PC-vel is szinte csodát művel a villámgyors adatátviteli sebesség, amely messze gyorsabb mint a hagyományos merevlemezeké (HDD).

Az SSD meghajtón az adatok elérési ideje gyakorlatilag szinte nulla. Ez érezhetően gyors programbetöltést tesz lehetővé. Számítógép esetében legjobb, ha elsődleges meghajtóként SSD-t használunk és erről futtatjuk az operációs rendszert, míg az adattárolásra egy nagyobb tárolókapacitású hagyományos merevlemezt (HDD-t) használunk.

Egy SSD meghajtó segítségével átlagosan akár 5-8-szor gyorsabb a programok betöltése és a fájlkezelés.

A hagyományos merevlemezekkel (HDD) szemben a szilárdtest meghajtókban (SSD) nincs mozgóalkatrész, így a működésük hangtalan. Nem melegszenek, és alacsonyabb a fogyasztásuk is. További előnyük a merevlemezekkel szemben a jóval kisebb súly, amely notebookok esetében igencsak kedvező!

Webáruházunkban lehetőséget biztosítunk, hogy laptopodat vagy számítógépedet SSD meghajtóval szereljük fel. Ezt a termék aloldalán van lehetőséged kiválasztani, vagy az alkatrészek aloldalon külön megrendelni.

laptop és pc gyorsítása egyszerűen

2. Növeld a memória (RAM) mennyiségét!

Alapvetően a legtöbb feladatra egy 4GB-os RAM modul elegendő, amennyiben viszont a böngészőben több weboldalt is megnyitunk egyidejűleg, vagy egyszerre több programot futtatunk, hamar elérhetjük a korlátait. Gépünk ilyenkor rendszerint érezhető belassulással vagy “akadozással” finoman jelzi ezt.

Szerencsére ezen a problémán könnyen és gyorsan segíthetünk, ha növeljük a memória mennyiségét. Az optimális működéshez jelenleg 8-16 GB RAM tökéletesen elegegendő. Ekkora mennyiséggel, általános használat mellett kényelmesen megfér egy Windows 10 és egy korszerű antivírus szoftver, valamint a játékok is hibátlanul futnak (megfelelő grafikuskártyával), ezért ez a mennyiég az ajánlott.

Ennél több memóriára csak abban az esetben van szükségünk, ha videovágáshoz, rendereléshez, grafikai munkákhoz szeretnénk alkalmassá tenni laptopunkat vagy asztali gépünket.

Röviden összefoglalva:

4 GB: alapszintű feladatokhoz, általános használatra (böngészés, filmnézés)
8-16 GB: ajánlott mennyiség a modern szoftverekhez, alkalmazásokhoz. Hosszútávú megoldás.
32 vagy több gigabájt: szerkesztő szoftverek, speciális feladatokhoz és modern játékokhoz ajánljuk

Webáruházunkban lehetőséget biztosítunk, hogy a neked tetsző laptopot vagy asztali pc-t több memóriával szereljük fel. Ezt a termékoldalon van lehetőséged kiválasztani, vagy a komponensek aloldalon keresztül külön megrendelni.

3. Tartsd “tisztán” az operációs rendszert!

A legtöbben hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni ezt az egyszerű szabályt, pedig rendkívül fontos időnként figyelmet fordítani az operációs rendszerre is.

Kizárólag megbízható forrásból származó és valóban hasznos alkalmazásokat telepítsünk, valamint rendszeresen ellenőrizzük a telepített szoftverek listáját is. Ezt könnyedén megtekinthetjük a feladatkezelőben futó programok listáját böngészve. (A Ctrl, Alt, Esc billentyűk együttes lenyomásával könnyedén előhívhatjuk ezt az ablakot.)

Érdemes egy próbát tenni a CCleaner nevű alkalmazással is, amely optimalizálja asztali pc-nk vagy laptopunk teljesítményét és eltávolítja a nem használt vagy felesleges fájlokat, cookie-kat a merevlemezről. Kezelése egyszerű, nem igényel szakértelmet.

Néhány óvatlanul telepített alkalmazás, bővítmény (plugin) vagy kiegészítő a háttérben dolgozva felélheti a gép kapacitását. Ugye mindenki emlékszik a kétezres évek böngészőit használhatatlanná varázsoló  “search bar” kiegészítőkre…

Válasszunk megbízható, naprakész antivírus szoftvert, mint pl. az ESET Antivirus, így könnyedén kivédhetjük a kártékony alkalmazásokat, amelyek lassíthatják gépünket. Tapasztalataink szerint a leghatékonyabb, legkevesebb erőforrást igénylő antivírus szoftvereket többekközt az ESET-nek köszönhetjük.

Webáruházunkban bármelyik laptop vagy pc mellé választhatsz ESET NOD32-t vagy Internet Securityt is, melyet igény esetén előre telepítünk. Nincs más dolgod, mint a termék aloldalán található konfigurátorban kiválasztani a neked megfelelő vírusírtót és technikusaink telepítik Neked.

Válasszunk korszerű operációs rendszert (Windows 10), amelyet rendszeresen frissítünk. Ezekkel a tippekkel jelentősen megnövelhetjük gépünk teljesítményét és akár évekkel tovább használhatjuk őket.

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …