Kezdőlap Tippek Mi alapján válassz Wi-fi routert?

Mi alapján válassz Wi-fi routert?

4 perce olvasva
Mi alapján válassz Wi-fi routert? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
11


A vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt (WLAN) lehetővé tevő eszköz a Wi-Fi router. Ma már gyakorlatilag minden internetszolgáltatással rendelkező család otthonában jelen van, hiszen e nélkül az okostelefonok és laptopok valódi előnyeit nem is élvezhetnénk igazán. De mit érdemes figyelembe venni, mielőtt routert vásárolunk? Aktuális cikkünkben ezzel foglalkozunk.

A Wi-fi router nem egyenlő az internetkapcsolattal

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy bár sokan azonosnak gondolják az internetkapcsolatot és a Wi-fit, ez lényegében tévedés. Egy Wi-fi router ugyanis több feladatot is elláthat. Működtethetjük tűzfalként, fájlmegosztóként, saját médiaszerverként, illetve a segítségével kapcsolatot teremthetünk a vezetékes és vezeték nélküli hálózati eszközökkel is.

Erre figyelj, amikor Wi-fi routert vásárolsz
Amikor Wi-fi routert vásárolsz, akkor gyakorlatilag egy olyan eszközt szerzel be, amely képes csatlakozni az internetszolgáltatóhoz, majd ezt a kapcsolatot megosztani a hozzá csatlakoztatott eszközökkel.

 

Az első dolog, amire figyelned kell, hogy ADSL (telefonvonalas) vagy Ethernet (hálózati kábeles) kapcsolattal dolgozik a szolgáltatód, ugyanis ez alapján segíthet neked az eladó a választásban.

 

A router hatótávolsága egyébként főleg az adóteljesítménytől függ, ami az EU területén 100 mW. Ezért az antennák nyereségétől, azaz dBi-számától függ.

 

A második fontos tényező a Wi-fi router sebessége. Figyelj arra, hogy “n” jelölésű routert vásárolj. Ezek ugyanis jelentősen magasabb sebességen működnek, mint az egyéb jelölésű routerek. Ma már léteznek úgynevezett “gigabites” routerek, amelyek képesek 1 gigabit sebességű internetkapcsolat biztosítására. A Full HD filmek és az online streaming korában ez már szükséges lehet.

 

Azt azonban tartsd észben, hogy a laptopok jellemzően maximum 300 megabit/s sebességű működésre képesek, ezért ha ki akarod használni a gigabites routert, hálózati kábellel kell csatlakoznod hozzá.

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …