Kezdőlap Tippek PC gyorsítás egy mozdulattal, plusz extra védelem a Windowsnak

PC gyorsítás egy mozdulattal, plusz extra védelem a Windowsnak

15 perce olvasva
PC gyorsítás egy mozdulattal, plusz extra védelem a Windowsnak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
20


A Windows 10 meglehetősen sok olyan funkciót kapott, amelyek segíthetnek a rendszer optimális működésének elérésében. De nem minden kíván (vagy tud) a Windows beállításai között kutakodva piszmogni, hogy hosszas kísérletezgetéssel érje el a számítógép zökkenőmentes működését. Ma mutatunk egy programot, amellyel a PC gyorsítás egy mozdulattal megoldható, ráadásul adhatunk vele némi extra védelmet is a Windowsnak a kémprogramok, zsarolóvírusok ellen.

PC gyorsítás egy mozdulattal

Az iOBit-féle Advanced SystemCare régi motoros a Windows tuningolók – amúgy elég népes – világában. Anno írtunk a korábbi változatról is, de nemrég napvilágot látott az Advanced SystemCare 13 Pro, amely hozott néhány praktikus új funkciót, illetve módosítottak is benne régieket.

 

A program felülete inkább csak árnyalatnyit módosult, nagyjából ugyanazt a stílust és felépítést kapjuk, amit a 12-es verzióban megszoktunk. A rendszer optimalizálását gyakorlatilag egyetlen kattintással megkezdhetjük vele a hatalmas Vizsgálat gombra kattintva. Alapértelmezésben ekkor átnézni a Windows indulásakor automatikusan beinduló alkalmazások listáját, eltakarítja a felesleges fájlokat és az internetezés során esetlegesen felhalmozott nyomkövetőket, kijavítja a problémás parancsikonokat, törli a Rendszerleíró adatbázisból a felesleges bejegyzéseket, ellenőrzi, nincs-e általa ismert kártevő a gépen, illetve optimalizálja az internet kapcsolat és a rendszer beállításait a gyorsabb működés érdekében.

 

Ezt az alap tennivalólistát még bővíthetjük Registry optimalizálással, sebezhetőségek automatikus javításával és a lemez (beleértve az SSD-k) működésének optimalizálásával. Kényelmes és gyors módja ez a PC karbantartásának és hardveres fejlesztés (CPU csere, RAM bővítés, HDD/SSD csere stb.) nélküli gyorsításának.

Rendszertuningolás munkához és játékhoz egyaránt

A fentiek a Gondozás részben kaptak helyet, de érdemes lehet továbbnézni a mellette található Gyorsítás felületre is, ott ugyanis valósidejű megoldásokat is találunk a rendszer működésének turbózására.

 

Turbo Boost funkció nem új, de megújult, így még hatékonyabb, mint eddig. Segítségével optimalizálhatjuk a rendszer működését az irodai munkához, vagy éppen a játékokhoz egyaránt. Az eljárás az ilyenkor szokásos: a választott üzemmódnak megfelelően a program lejállítja az adott felhasználáshoz szükségtelen háttérfolyamatokat, így szabadítva fel erőforrásokat, hogy a rendszer azzal törődjön, amire valóban szükségünk van. Mellesleg van Gazdaságos üzemmód is, ami notebookokon jöhet jól, ha spórolni szeretnénk az akkuidővel.

Ha nem is bővíti helyettünk a hardvert, de az iOBit Driver Boosterre alapozva a megoldható a csomaggal az esetlegesen elavult driverek automatikus frissítése is. Ehhez sajnos telepítenünk kell a Driver Booster ingyenes változatát, ami nem különösebben elegáns megoldás, praktikusabb lenne, ha eleve felkerülne a gépre, bár nézhetjük úgy is, hogy így legalább nem foglal helyet addig, amíg ténylegesen nincs rá szükségünk. Egy valami biztos: bármilyen driver cseréjébe kezdenénk is, előtte mindenképpen készítsünk biztonsági mentést az összes (!) fontos adatunkról, mert egy rosszul sikerült driver-frissítés teljesen hazavághatja a Windowst, ami rossz esetben adatvesztéssel is járhat.

 

Ugyancsak ebben a részben kapott helyet a Mély optimalizáció, amellyel további rendszerbeállításokat tuningolhatunk, hogy a lehető legnagyobb sebességet hozzuk ki a Windowsból. Cserébe viszont lehet, hogy itt-ott egyszerűsödik is a rendszer (animációk kikapcsolása stb.). De amúgy részletes listát kapunk arról, milyen módosításokra készül a program, így a több affinitással rendelkezők megzabolázhatják a nem kívánatos korrekciók kikapcsolásával az optimalizálás megkezdése előtt.

Végülm szintén itt találjuk a programeltávolítót, amely a kevésbé használt alkalmazások teljes körű, az alap Uninstall megoldásoknál hatékonyabb eltávolítását végezheti el. Ha telepítjük. Merthogy ez is külső modul, a korábban általunk is tesztelt iObit Uninstallert kell telepítenünk ahhoz, hogy használhassuk. Ha megtesszük, tökéletesen megszabadulhatunk a felesleges programoktól (egyszerre többől is) és a böngészőkbe még manapság is alattomosan beépülő kéretlen eszköztáraktól.

Védelem

A legtöbb újdonság a program Védelem csoportjában található. Itt jelentősen kibővítették a kémprogramok és malware-ek elleni védelmet, ügyesedett a böngészővédelem és megjelent a levelezés védelme is (webes levelezőkhöz, például Gmail, Outlook, Yahoo). Ezen funkciók bekapcsolásával folyamatos védelmet kapunk a kémprogramok, zsarolóvírusok és egyéb digitális kártevők ellen. Azt nem mernénk kijelenteni, hogy kivált egy komplett vírusellenőrző alkalmazást, de kiegészítésnek egészen biztosan jól jöhet például Windows 10 alatt a rendszer – amúgy meglehetősen jól sikerült – saját védelme mellé.

 

A böngészés biztonságossá tételéhez és a webes hirdetések letiltásához a Chrome esetében telepítenünk kell még az iObit Surfing Protection & Ads Removal kiegészítőt is.

Frissítés és Műveletközpont

Kivételesen nem kell külön telepíteni, hanem integrálták a program az iObit Software Updater (itt írtunk róla) főbb funkcióit: egyetlen kattintással frissíthetjük a gépünkre telepített népszerű, ingyenes alkalmazásokat (VLC stb.).

Végül ott a Műveletközpont, amelyben további iObit alkalmazásokat szerezhetünk be, jelentős árengedménnyel.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Advanced SystemCare 13 Pro sok hasznos újítást hozott a védelem terén és csiszolgatták az eddig meglévő funkcióit is. Az új felülettel már tényleg inkább azoknak lesz jó választás, akik az egy kattintásos Windows karbantartás és PC gyorsítás hívei. Amit csak lehetett, egyszerűsítettek benne a korábbi változatokhoz képest, hogy az abszolút kezdő felhasználók is gond nélkül elboldoguljanak vele (magyar nyelvű felülettel is használhatjuk, bár itt-ott vicces a fordítás).

 

Azért most is kapjuk az extra eszközöket, így van megújult fájlmegsemmisítő, nagy fájlok keresését egyszerűsítő segédprogram, Win Fix, törölt fájlok visszaállítására használható alkalmazás stb. Ezeket most is egy felületről indíthatjuk el (illetve tölthetjük le azt, amelyiket szükséges).

Az ASC 13 telepítésénél érdemes figyelni, hogy a telepítő ne tegyen fel extra iObit alkalmazást. Ezt később is megtehetjük, közvetlenül a programból, ha valamire szükségünk lesz a külső megoldások közül.

Mint mindig, most is van ingyenes verzió és Pro változat egyaránt. Előbbi értelemszerűen kevésbé hatékony, de kezdetnek megteszi. Ha pedig továbblépnénk, megvásárolhatjuk a Pro kiadást a készítők oldalán.

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …