Kezdőlap Tippek Hogyan működik a processzor? Processzor működési elve részletesen

Hogyan működik a processzor? Processzor működési elve részletesen

15 perce olvasva
Hogyan működik a processzor? Processzor működési elve részletesen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
13


Ebben a cikkben bemutatjuk neked, hogyan működik egy számítógépnek a processzorja, részletesen. Eddig ha nem tudtad, most biztosan tudni fogod!

 

Szinte mindenki tudja, hogy a számítógép fő eleme közül a „hardver” komponensek közül a központi feldolgozó egység. De a kör az emberek, akik képviselik magukat a processzor fut, nagyon korlátozott. A legtöbb felhasználó ezt, és fogalmam sincs. És akkor is, ha a rendszer hirtelen elkezd „lelassul”, sokan úgy gondolják, hogy ez a processzor nem működik megfelelően, és nem tulajdonítanak jelentőséget egyéb tényezők. Ahhoz, hogy megértsük a helyzetet, nézzük néhány szempontból a CPU.

 

Mi az a CPU?

A központi feldolgozó egység (CPU vagy az angol nyelvű CPU) a szíve minden számítógépes rendszer. Által ráruházott összes számítási műveletek nem csak az aritmetikai vagy lebegőpontos (mantissza változó), hanem a logikus.

processzor munkák

A processzor egy kis négyzet alakú lemez (chip), amelyben több millió tranzisztorok. Néha ez a készülék is nevezik integrált áramkör.

Mi az a processzor?

Ha beszélünk, hogy az Intel processzor vagy AMD versenyző, be kell látni, hogy ezek a chipek vannak elrendezve. Az első mikroprocesszor (by the way, az Intel, Model 4040) jelent meg, amennyire vissza 1971. Csak annyit tudott elvégezni egyszerű összeadás és kivonás feldolgozása csak 4 bit információt, azaz a. E. Van egy 4-bites architektúra.

CPU nem működik

A modern processzorok, valamint az elsőszülött alapuló tranzisztorok és sokkal nagyobb sebességgel. Termelik őket fotolitográfiai számos különálló szilícium ostyák, amelyek egy egykristály, amelyben, mint a nyomott tranzisztorok. Az áramkör jön létre egy különleges gyorsító tuningolt bór ionok. A belső szerkezete CPU magot a fő alkatrészek, gumiabroncsok és funkcionális részecskék, úgynevezett változathoz.

Főbb jellemzők

Mint minden más eszközt, a processzor jellemzi bizonyos paraméterek, hogy amikor megkérdezte, hogy a processzor, akkor nem elhalad. Először is:

 • magok számának;
 • a szálak száma;
 • gyorsítótár méretének (belső memória);
 • órajel frekvenciája,
 • busz sebességét.

Míg összpontosítunk órajelen. Nem semmi az úgynevezett szíve a számítógép processzor. Mint a szív, ez működik pulzáló módban egy bizonyos számú ciklus másodpercenként. Az órajel frekvenciája a mért MHz vagy GHz. Minél nagyobb ez a készülék képes több művelet.

 

Intel processzor működik

 

Milyen gyakorisággal processzor fut, akkor tanulni a bejelentett jellemzőknek, vagy tekintse meg az adatokat a rendszer adatait. De a feldolgozás során gyakorisága változhat parancsot, és amikor gyorsul (overlokinge) növekedése a szélsőséges határok. Így az igényelt órajel frekvencia csak egy átlagos index.

 

milyen gyakorisággal a processzor működik

 

A sejtmagok számával – jelzi számának megadásával számítógép-processzor központok (nem tévesztendő össze áramlási – a magok száma és a szálak nem esik egybe). Ennek köszönhetően eloszlás lehet átirányítani műveletek egyéb magok, és ezáltal javítja az általános teljesítményt.

 

Hogyan működik a processzor: feldolgozási parancsok

Most egy kicsit a szerkezet a végrehajtható parancsokat. Ha megnézzük, hogy a processzor, akkor tisztában kell arról, hogy minden csapat két összetevője van – a működési és operandust.

A működési része a pontokat, hogy meg kell tenni abban a pillanatban, a számítógépes rendszer, az operandus megállapítja, hogy az általa kell működnie a processzort. Ezen túlmenően, a processzor mag magában foglalhat két adatközpontok (tartály áramlás), amelyek megosztják a parancsot több szakaszban:

 • fejlesztés;
 • dekódolás;
 • a parancs végrehajtását;
 • A processzor memória-hozzáférés
 • tárolja az eredményt.

 

ellenőrizheti, hogy a processzor üzemel

 

Ma egy külön gyorsítótár használata formájában használatának két szintje cache, így elkerülve lehallgatására két vagy több csapat a kezelés az egyik memória blokkokat.

a típusú feldolgozza a parancsot processzor van osztva lineáris (parancsok végrehajtása a sorrendben sorban bejegyzéseket), gyűrűs és elágazó (utasítások végrehajtását követően az ág feldolgozási körülmények).

végrehajtott műveletek

A főbb funkciók rendelt processzor, tekintve a parancsok vagy utasítások, három fő célja van:

 • matematikai műveletek alapján aritmetikai logikai egységgel;
 • mozgó adatok (információk) egyik memóriából a másikba típus;
 • döntés a teljesítményt a csapat, és ezen az alapon – a választás a váltás, hogy végre más készlet utasításokat.

Kölcsönhatás memória (ROM és RAM)

Ebben a folyamatban, meg kell jegyezni, alkatrészek, mint a busz, és olvassa és írja a csatornát, amelyek kapcsolódnak a tárolóeszközök. ROM tartalmaz egy állandó gyűjteménye bájt. Első cím busz kérdezi speciális byte ROM, majd továbbítja azt az adatbusz, majd olvasd el a csatorna állapota megváltozik, és biztosítja az igényelt byte ROM.

A processzor fut, és a monitor nem kapcsol be

 

De processzorok nem csak olvasni az adatokat a memóriában, hanem rögzíteni őket. Ebben az esetben a felvételi csatorna. De ha megnézed, és a nagy, modern számítógépek elméletileg lehet, és nélküle RAM, mint a modern mikrokontroller képesek elhelyezni a kívánt adatokat byte közvetlenül a memória a processzor chip. De ez nem a ROM nem nélkülözhető.

Többek között, a dob a rendszer indításakor az üzemmód diagnosztikai műszerek (csapatok BIOS), és csak ezután vezérlés átkerül egy bootolható operációs rendszer.

Hogyan lehet ellenőrizni, ha a processzor fut?

Most nézd meg néhány szempontból az ellenőrzés processzor teljesítményét. Világosan meg kell érteni, hogy ha a processzor nem működik, a számítógép nem lenne képes a letöltés megkezdéséhez az általános.

processzor munkák

 

A másik dolog, ha azt szeretné, hogy nézd meg a felhasználása a processzor képességeit egy bizonyos ponton. Meg tudod csinálni a szokásos „Task Manager” (előtte bármely meghatározott folyamatnak milyen százalékban CPU ad). A vizuális meghatározására ez a paraméter, akkor a Teljesítmény fülre, ahol a változások követése történik valós időben. Speciális beállítások láthatók segítségével speciális programok, például a CPU-Z.

Ezen felül, akkor több processzormagot, a rendszer konfiguráció (msconfig) és a fejlett opciók közül választhat.

potenciális problémák

Végezetül néhány szó a problémákat. Itt sok felhasználó gyakran kérdezik, azt mondják, hogy miért a processzor fut, de a monitor nem kapcsol be? A CPU-t, ez a helyzet semmi köze. A tény az, hogy amikor bekapcsolja a számítógép bármely először tesztelte a grafikus kártya, és csak ezután az összes többit. Lehet, hogy a probléma éppen abban a processzor grafikus chip (összes modern videó gyorsítók saját grafikus processzor).

De a példa a működését az emberi szervezetben kell érteni, hogy az egész szervezetet meghal esetén szívmegállás. És a számítógépekkel. CPU nem működik – „meghal” az egész számítógépes rendszert.

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …