Kezdőlap Tippek TV vásárlás előtt – Hogyan válasszunk TV-t? Mire figyeljünk?

TV vásárlás előtt – Hogyan válasszunk TV-t? Mire figyeljünk?

20 perce olvasva
TV vásárlás előtt – Hogyan válasszunk TV-t? Mire figyeljünk? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
29


Épp TV vásárlás előtt vagy de nem igazán értesz hozzá? Itt most megtudhatod mire kell figyelned TV vásárlásnál. 

 

Mire érdemes figyelni a TV kiválasztásánál?

sony-led-tv
A számítógépek és okostelefonok mellett a televíziók a háztartásban legtöbbet használt szórakoztató eszközök. Ráadásul életterünk középpontjában – általában a nappaliban – található, nem mindegy tehát, milyen, mekkora és melyik televízió mellett kötelezzük el magunkat néhány évre.A fogyasztási szokások is változnak, általában most már 5, maximum 10 évig „szolgál” egy televízió, a technika olyan gyorsan fejlődik, hogy hamar elavulnak a készülékek.Egy tökéletes televízió azért várhatóan sok-sok éven át társunk lesz, ezért egy új készülék kiválasztásánál fontos, hogy a televízió minden tulajdonságának tekintetében a számunkra megfelelőt válasszuk. A legfontosabb kérdés, hogy mire szeretnénk használni a televíziót és melyek a vele szemben támasztott elvárásaink.

 

Ahogy a technika minden területe, a televíziók is rohamosan fejlődnek, ezért néha joggal merülhet fel a kérdés: Milyet vegyünk? Az alábbi cikkünkben bemutatjuk, valójában milyen egyszerű is TV-t választani az eMAG.hu-ról.

 

Mekkora legyen?Kezdjük is a legfontosabb kérdéssel, mekkora legyen a televízió? Sokan azt gondolják, hogy ha TV vásárlására szánják magukat, akkor az legyen minél nagyobb. Azonban a méretválasztásánál a szoba méretén, illetve azon túl, hogy milyen távolságra ülsz a készüléktől, annak felbontását is figyelembe kell venni. Miért is?A televízió képernyőjének nagyságát a képátmérő határozza meg, amit legtöbbször centiméterben vagy coll-ban van megadva: Egy coll 2,54 cm, ezért egy 40 coll-os televízió 102 cm átmérőjű. Ezt általában a termék megnevezésében akár coll-ban vagy cm-ben is feltüntetik.A készülék felbontásának tekintetében arra érdemes odafigyelni, hogy minden Full HD televízió körülbelül 2 millió pixelt tartalmaz, függetlenül attól, hogy mekkora az átmérője. Ez azt jelenti, hogy egy megegyező felbontású, de kisebb átmérőjű képernyőn a pixelek kisebbek, ezért még közelebbről nézve sem fogjuk látni az egyes pixeleket, és élvezhető marad a kép.A készülék átmérőjének esetében manapság 47 cm és 265 cm közötti méretek közül választhatunk. Amennyiben a TV-t kevesebb, mint 1,5 méter távolságról szeretnénk nézni, akkor a javasolt átmérő 80 cm. Amennyiben a távolság 1,5 és 2 méter között van, a javasolt átmérő 80 és 100 cm közötti. 2 és 2,5 méter közötti távolság esetében az ideális átmérő 102 – 115 cm. 2,5 és 3 méter közötti távolságnál már a választható TV átmérője 116-140 cm is lehet, valamint ha akkora a nappalid, hogy több mint 3 méterre ülsz a televíziótól, akkor az ideális átmérő akár 142 centiméternél nagyobb is lehet.Itt jön képbe a felbontás, mert a fenti számok Full HD TV-re vonatkoznak, azonban az UHD vagy 4K televíziók felbontása magasabb, és körülbelül 8,3 millió pixelt tartalmaznak, ezért azokból, ugyanolyan távolságról nézve, akár 1,5-szer ekkorát is vásárolhat.Képminőség / képernyő felbontásEgy másik tényező, amit figyelembe kell vennünk televízió vásárlásakor a képfelbontás. De mi is a képfelbontás? Egyszerű: a kijelző teljes felületét összesen hány képpont, azaz„pixel” alkotja? Ezt a sorok és oszlopok szorzata adja meg.

 

Minél több pixelből áll a kijelző, annál élesebb, részletgazdagabb képet kapunk. A képernyő felbontása adja meg a képminőséget.

4pixel

Nem igazán élvezhető a TV műsor igaz? 🙂 Most megmutatjuk, hogy milyen felbontások közül választhatsz:

 • HD (1280×720)
 • Full HD (1920×1080)
 • 4K Ultra HD (3840×2160)

 

Képfrissítési frekvencia

A másik tényező, amely befolyásolhatja döntést a frissítési frekvencia. A TV használati módjától függően a frissítés frekvenciája többé vagy kevésbé lehet jelentős. Miért? Ha inkább akciófilmeket, sporteseményeket nézel a TV-ben, vagy sokat játszol, akkor azt javasoljuk, hogy olyan TV-t keress, melynek a frissítési gyakorisága magas, így kevésbé elmosódott lesz a kép.

 

A frissítési frekvenciát Hz-ben mérik és azt mutatja, hogy egy másodperc alatt hányszor történik meg a képfrissítés. A képfrissítési frekvencia 60 Hz –től akár 240 Hz-ig terjedhet, vagy ennél több is lehet.Ne feledd! Minél többször történik meg a képfrissítés egy másodperc alatt, annál tisztább képet kapunk.Kijelző típusatv-629874_1920Örök kérdés (ráadásul a köztudatban sok a fél- vagy totálisan téves információ), hogy az LCD, LED vagy az OLED a jobb választás?Az LCD (liquid crystal display), azaz a folyadékkristályos kijelző lelke egy folyadékkristály réteg, melyen polarizált fény halad keresztül. Az LCD TV nagyméretű és felbontású képet biztosít számunkra, viszonylag kevés energia felhasználásával, a legtöbb esetben tükröződéstől mentesen. Nagy előnye, hogy napfénynél is jól látható a kép. Az LCD technológiát már nem nagyon használják napjainkban, manapság egy hatékonyabb technológia vette át a helyét. De melyik is? A LED kijelzők -LCD panelekkel.A LED kijelzők valójában LCD panelek, melyek más típusú háttérvilágítást használnak, hogy reprodukálják a képet a kijelzőn, energiatakarékosabbak, és sokkal jobb képminőséget biztosítanak, mint a klasszikus LCD kijelzők. Napjainkban ez a technológia a legelterjedtebb a TV piacon.És végül az OLED, vagyis az Organic LED: hasonló a LED kijelzőhöz, abban különbözik, hogy önálló fénykibocsájtó pixelekkel rendelkezik, tehát nincs háttérvilágítás. Ez a technológia viszonylag új és a piacon jelenleg csak 2 gyártó forgalmazza.Az OLED technológia előnyei:

 • Nagyszerű kontraszt
 • Vékony panel
 • Nagy fényerő
 • Minimális energiafogyasztás

 

 

Smart funkcióA technológia fejlődésével most már lehetőség van Smart funkciós TV vásárlására is. A Smart funkciónak köszönhetően a tv már nem csak egyszerű televízió. De mit is jelent a Smart funckió? Ez a funkció lehetővé teszi az információk elérését az internetről közvetlenül a TV-n keresztül. A Smart televíziókon már lehetőség van emaileket, híreket olvasni, Facebook-ozni, YouTube-ozni, vagy akár filmeket nézni egyéb online tartalomszolgáltatókon, mint pl. a NetFlix-en. Sőt, az újabb típusok már egyszerűbb játékokat is tartalmaznak, de van olyan márka is, ami kifejezetten az Android mobilplatformra építi a televízió operációs rendszerét.Emellett egyszerűen megoszthatunk kép és hanganyagokat a Smart TV és más kompatibilis eszközök között, sőt: akár okostelefon, tablet, vagy arra alkalmas laptop képernyőjét is tükrözhetjük a kijelzőre, vezetéknélküli kapcsolat segítségével.

 

Az internetkapcsolat létrejöhet kábel vagy WiFi segítségével, hasonlóan egy laptophoz vagy okostelefonhoz. Sőt, a legújabb okostévéket telefonról és tabletről is lehet irányítani, vagy vezetéknélküli billentyűzet segítségével könnyíthetjük meg a böngészést.

 

Nem felejtettük ki a 3D-t?glasses-1362238_1920De. Ráadásul tudatosan. Az otthoni szórakoztatásban a 3D megjelenítés egyértelműen „elvérzett”. Néhány éve még ez volt a jövő, mára már abszolút a múlt. Ma már ott tartunk, hogy a legnagyobb gyártók nem építik be ezt a technológiát legújabb modelljeikbe. Szemünk érzékelésének egyéni különbözőségei miatt sokan voltak, akiknek „nem állt össze a kép”, homályosan, elmosódva érzékelték a 3D-t egy mozis filmhez képest. A 3D-s tartalmak emiatt nem mindenki számára élvezhetőek, sokaknak fejfájást, hányingert okoztak akár rövid távon is. Ez érthető okokból nem növeli a TV-nézés színvonalát, így a gyártók szépen csendben ki is hátráltak a technológia mögül. Hagyjuk ezt meg a moziknak. 🙂A TV vásárlásakor a következőkre is szükséged lehet:

 • Fali konzol: most már több típusú, akár mozgatható karral rendelkező fali konzol közül is választhatsz, az igényeknek és a helyiség kialakításának megfelelően
 • Hangprojektor: a hangprojektornak (más néven soundbar) köszönhetően lenyűgöző térhangzásban lehet része. az ívelt kialakítás miatt pedig tökéletes kiegészítői az ívelt TV-knek
 • Házimozi rendszer: A kettő vagy több hangszóróból és egy mélynyomóból álló hangrendszer igazi moziélményt varázsol otthonunkba. Akár 7-8 szatellit sugárzó + mélynyomóból álló készletet is vásárolhatunk a tökéletes térhangzás elérése érdekében
 • Blu Ray lejátszók és felvevők: ezek segítségével a legjobb Full HD filmeket és digitális TV műsorokat akkor nézheted, amikor csak szeretnéd.

 

Ugye, milyen egyszerű? 🙂

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …