Kezdőlap Tippek A tökéletes monitor titka – Így lehet neked is tökéletes monitorod

A tökéletes monitor titka – Így lehet neked is tökéletes monitorod

4 perce olvasva
A tökéletes monitor titka – Így lehet neked is tökéletes monitorod bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
18


A monitor megfelelő beállítására a játékokhoz, filmekhez is…

 

A monitor megfelelő beállítására a játékokhoz, filmekhez is szükség van a teljes élmény érdekében, ha azonban valamilyen grafikai szoftverrel dolgozunk, esetleg webdizájnerek, netán fotósok vagyunk, akkor egyenesern elengedhetetlen. Ha az alábbi ábrán színátmeneteket (árnyalatokat) látunk, akkor monitorunk kalibrálásra szorul:

kalib

Ha pedig az alábbi ábrán nem látunk minden sorban (RGB) tizenhat színes kockát, jól elkülönülve – nos, a monitorunk akkor is kalibrálásra szorul:
kalib

Az igazán komoly kalibrálást hardveresen végzik (koloriméter stb.) – szerencsére azonban van ennél egyszerűbb megoldás, méghozzá egy szoftver. A Lutcurve nevű szoftver próbaverziója letölthető innen, lássuk mire képes!

A szoftver használatával LCD és CRT monitorokat tudunk finomhangolni, a következő paraméterek szerint: Gamma 2.2 (PC és Macintosh szabvány), fehérpont (6500k), fényerősség beállítás. sRGB.

Több kalibrálási pontot is létre tudunk hozni, így gyakorlatilag még azt is megtehetjük, hogy egy „öregedő”, betegeskedő LCD kijelzőt tökéletesre kalibráljunk, már ha van türelmünk több kalibrálási pontot és beállítást megadni. Minél több ponton kalibrálunk, annál jobb lesz az eredmény, még egy kritikán aluli képet produkáló kijelző esetében is látványos a változás. Persze ha a monitorunk nem túl régi, akkor egy kalibrálási pont is elég lesz.

kalib

Jó hír, hogy a Lutcurve támogatja a többmegjelenítős beállítást is, így megoldható például, hogy egy adott szín minden képernyőnkön ugyanolyan legyen (ez alapbeállításokkal soha nem sikerül).

kalib

A szoftver használata nagyon egyszerű, az értékeket a fel/le kurzorbillentyűkkel állíthatjuk, az eredmény pedig természetesen rögtön láthatjuk is. A szoftver tartalmaz egy, a kalibrálás folyamatán lépésről-lépésre végigvezető varázslót is. Ha pedig nagyon elveszünk a funkciókban, akkor az online kézikönyv segíthet (PDF).

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …