Kezdőlap Tippek Miért sokkal gyorsabb a számítógéped egy SSD meghajtóval?

Miért sokkal gyorsabb a számítógéped egy SSD meghajtóval?

6 perce olvasva
Miért sokkal gyorsabb a számítógéped egy SSD meghajtóval? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
21


Egy SSD meghajtó fényévekkel javítja a számítógép gyorsaságát, mint például a windows betöltését is.
Asztali és hordozható számítógépekben a leggyakrabban a töredezett, lassú vagy éppen romlásnak indult (bad sectoros) merevlemez okozhatja a legnagyobb bosszúságokat.

 

A merevlemezek tárcsái  5400 vagy 7200-as fordulatszámon forognak,elhasználódás során  be tud lassulni az arról való olvasás és írás egyaránt, azt eredményezve, hogy rendszerünk és programjaink lassan indulnak el, ha írnak és futás közben olvasnak is lemezről akkor azok folyamatosan lassúak lehetnek.

 

Na de miért is járunk jól, ha egy SSD-t teszünk a gépünkbe?

Az SSD gyorsaságát az adja, hogy nem mozgó alkatrészekkel működik, hanem memóriakártyákkal, amik elérésénél szinte (merevlemezhez képest) nincs is várakozási idő, egyből olvashatóak – írhatóak. Ebből kifolyólag az SSD-n lévő adat töredezni sem tud.

 

A következő dolgokat lehet elvárni a SATA csatlakozású SSD-től:

•    Nagyjából 10x gyorsabbak a merevlemezeknél, véletlenszerű írás és olvasás közben, amit a rendszer a háttérben végez.
•    2-4x gyorsabbak nagyobb, összefüggő adathalmaz olvasása közben, mint a legjobb merevlemezek.
•    A korszerű SSD-knél hosszabb élettartamra számíthatunk a merevlemezekkel szemben, főleg laptopok esetében ahol a rázkódás is árthat a merevlemezeknek.

 

Asztali számítógépek esetében csak egy filléres beépítő keretre lesz szükségünk az SSD kisebb mérete miatt. A csatlakozók teljesen kompatibilisek a merevlemezével. Samsung SSD esetében egy speciális szoftver segítségével a teljes rendszerünk migrálható programjainkkal együtt.

 

Laptopunkba általában két módon tehetünk be SSD-t, egyik, hogy simán kicseréljük a benne található merevlemezt, illetve a praktikusabb, hogy ugyan úgy kicseréljük, de a merevlemezt visszaépítjük (beépítő kerettel) az optikai meghajtó helyére, ha van ilyenünk és nem használjuk azt. Ilyen módon megkaphatjuk az SSD gyorsaságát, és a HDD nagy tárhelyét, így nem kell aggódnunk, hogy hamar betelik a meghajtó. Ha beépítő keret mellett döntenénk, akkor érdemes az SSD-t a belső részbe helyezni, a HDD-t pedig a beépítő keretbe, mivel számos laptopban jobb a belső tárhelynek szánt csatlakozó, és van amelyik laptop elindulni is csak arról tud.

 

Miért jobb tehát az SSD, mint a HDD?

Igen, az SSD gyorsabb. A felállási idő kb. a felére csökken, és a programok indítása is gyorsabb. Az SSD-k könnyebbek, halkabbak és kevesebbet fogyasztanak, így megnövelhető az akkumulátor üzemidő is.

Sokat utazol? Az SSD-ben nincsenek mozgó alkatrészek, így akár rázhatjuk a notebookot, akkor sem fognak elveszni adatok, vagy lefagyni az operációs rendszer.

 

Az SDD-knél a gyártók általában az adattároló cellák újraírhatóságát adják meg, amik elsőre nagyon alacsonynak tűnő, pár ezres számok. Bármennyire is ijesztőnek hathat ez az alacsony szám és a látszólagos visszafejlődés, pánikra semmi ok, az SSD-k megbízhatóak és élettartamuk jóval túlmutat egy számítógép többi alkatrészének várható élettartamán.

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …