Kezdőlap Tippek SSD vs. merevlemez: előnyök, hátrányok – Mitől jobb, vagy rosszabb?

SSD vs. merevlemez: előnyök, hátrányok – Mitől jobb, vagy rosszabb?

8 perce olvasva
SSD vs. merevlemez: előnyök, hátrányok – Mitől jobb, vagy rosszabb? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
15


Mitől jobb vagy akár rosszabb egy SSD mint egy merevlemez?

 

Az alábbiakban áttekintjük az SSD-k és merevlemezek közötti különbségeket. E két meghajtótípus közül választhatunk, ha asztali PC-nkbe vagy laptopunkba keresünk tárolóeszközt.

 

A hagyományos megoldásnak számító merevlemezek gyorsan forgó mágneslemezeken tárolják az adatokat, és bár régóta temetik őket, még jó ideig szolgálni fogják a felhasználókat. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már 14 terabájtos kapacitású 3,5 hüvelykes formátumú meghajtók is elérhetők, míg a laptopokban használatos 2,5 hüvelykes formátumban 5 terabájt a csúcskapacitás, ami több mint a kétszerese a legnagyobb SSD-ének. Bár az ilyen nagyágyúk sokba kerülnek, a gigabájtonkénti áruk igen alacsony. Ráadásul a mozgó, mechanikus alkatrészek ellenére megbízhatóságuk nem számottevően gyengébb, mint az SSD-éké, igaz a leejtés esetén tönkremehetnek.A legnagyobb hátrányuk a gyengébb teljesítmény: még a legjobb merevlemezek is csupán maximum 200 megabájt/s-os sebességgel képesek írni vagy olvasni a fájlokat, és ennél is sokkal lassabbak, amikor kisméretű fájlok írására és olvasására kerül a sor.

 

Előnyök:

– Nagy kapacitásban elérhetők

– Alacsony gigabájtonkénti ár- Közel olyan megbízhatóak, mint az SSD-k

Hátrányok:– Lassabbak, mint az SSD-k- Működésük zajos lehet- Leejtéskor adatvesztés következhet be

 

A merevlemezek jó választást jelentenek, ha sok adatot kell tárolnunk és nem szükséges, hogy gyorsan elérjük őket.

 

Manapság már jóval kedvezőbb áron vásárolhatók meg az SSD-k, mint a technológia megjelenésekor, de még mindig sokkal drágábbak, mint a merevlemezek. Á merevlemezek átlagos gigabájtonkénti költsége 4 dollárcent, míg az SSD-ké 19. A legújabb NVMe technológiájú SSD-k esetében pedig a gigabájtonkénti ár eléri a 30 dollárcentet.Természetesen ezért a felárért jelentős előnyöket kapunk: nincsenek mozgó alkatrészek, az SSD-k csendesek és kevésbé hajlamosak a fizikai behatások következtében fellépő meghibásodásra, mint a merevlemezek. De ami a legfontosabb, sokkal nagyobb sebességet kínálnak, mint a merevlemez-meghajtók. A SATA felületet használó SSD olvasási és írási sebessége eléri az 550 megabájt/s-ot. És ez nem csupán azt jelenti, hogy a nagyméretű videofájlok másolása vagy áthelyezése lesz gyorsabb, az SSD-k sokkal gyorsabban kezelik a kisméretű fájlokat is, emiatt érezzük azt, hogy az SSD-vel felszerelt asztali gépek és laptopok valósággal szárnyalnak a merevlemezzel ellátott PC-khez képest.Ha a Windowst egy SSD-re telepítik, a számítógép 15 másodperc alatt képes bootolni, míg a hagyományos merevlemezzel ellátott PC esetében ez 30-40 másodpercig (régebbi eszköz esetén sokkal tovább) is eltarthat.Az újgenerációjú, PCI Express csatolót használó NVMe SSD-k közel 3500 megabájt/s-os sebességgel olvasnak és 3000 megabájt/s-os sebességgel írnak, így jócskán lekörözik még a SATA csatolású SSD-ket is.Az SSD-k hátránya nem csupán az ár, hanem a merevlemezekénél alacsonyabb kapacitás. Ráadásul szakértők szerin az SSD-k nem olyan tartósak, mint a merevlemezek, azonban valós körülmények között használva őket sok évig működőképesek maradnak, mielőtt celláik írhatatlanná válnak.Előnyök:– Kiemelkedő teljesítmény- Csendes működés- Kevésbé sérülékenyek, mint a merevlemezek- Alacsonyabb energiafogyasztás

Hátrányok:

– Korlátozott kapacitás

– Magas árEgy SSD jelenti a legjobb választást, ha elsődleges számunkra a teljesítmény. Asztali PC-k esetében ugyanakkor az ideális megoldás az, hogy a Windowst és a népszerűbb programokat egy SSD-re telepítjük, az adatokat, dokumentumokat, videófájlokat pedig egy merevlemezen tároljuk. Az egyetlen bővítőhellyel rendelkező laptopok esetében érdemes egy SSHD (hibrid SSD-merevlemez) használatát fontolóra venni.

forrás
Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …