Kezdőlap Tippek Hangfelvétel készítése Windowson és Macen, ingyenes programokkal egyszerűen

Hangfelvétel készítése Windowson és Macen, ingyenes programokkal egyszerűen

8 perce olvasva
Hangfelvétel készítése Windowson és Macen, ingyenes programokkal egyszerűen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
23


Ha van egy mikrofonunk az asztali géphez, vagy a laptopba építve kaptunk egyet, máris félúton vagyunk mai feladatunk megoldásához, ami nem más, mint egy hangfelvétel készítése Windowson, illetve Macen. A legjobb, hogy a szoftveres elvárásoknak is egészen gyorsan megfelelhetünk, ugyanis mind a Windows, mint a macOS aktuális verziói tartalmaznak modern hangrögzítő szoftvert. De ha valakinek korábbi rendszere van, vagy nem elégedett az alapértelmezésben rendelkezésre álló hangrögzítő, akkor mutatunk alternatív megoldást is, amellyel nem csak felvenni, hanem vágni, effektezni, szűrni is lehet a hanganyagokat.

 

Hangfelvétel készítése Windowson

A Windows 10 egészen modern hangrögzítő programmal dicsekedhet az elődeihez képest. A Windows Diktafon elérhető a Windows 10 alkalmazásboltjában. Segítségével tényleg teljes kényelemben készíthetünk hangfelvételeket. Van lehetőség a felvétel szüneteltetésére, illetve ha végeztünk, levághatjuk az elejéről és a végéről a felesleget. Érdekesség, hogy a felvétel közben a kis zászló ikonra kattintva akár meg is jelölhetjük, ha épp egy fontosabb részlet hangzik el. Így ezeket később könnyebb lesz újra megtalálni egy hosszabb anyagban is.

 

A felvételek a program listájából érhetők el, így nem kell fájlokkal bajlódnunk. Átnevezésük és megosztásuk is pár kattintással megoldható a program felületéről. Ha mégis szükségünk lenne az adott állományra, a listában a jobb egérgombbal a felvételre kattintva a megjelenő menüből válasszuk a Fájl helyének megnyitása menüpontot. Így az Intézőben azonnal megnyílik a gépen tárolt felvételek mappája, benne a kijelölt felvételhez tartozó állománnyal.

 

Hangfelvétel készítése Macen

Az aktuális macOS verzióban ugyanazt a hangrögzítő programot kapjuk, ami iOS alatt az iPhone-on és az iPaden is rendelkezésünkre áll. Ez a Voice Memos. Használata rendkívül egyszerű: a hatalmas, piros felvétel gombra kattintva elindíthatjuk a rögzítést, amely bármikor megszakítható és folytatható.

 

Ha végeztünk, a program automatikusan ment, s a felvétel bekerül a bal oldali listába. Itt adott esetben átnevezhetjük, vagy éppen megoszthatjuk másokkal. Sőt, ha a jobb egérgombbal rákattintunk, a megjelenő menüben az Edit Recording menüpontot választva akár le is cserélhetünk benne részleteket új fejvétellel, a Trim recording menüponttal pedig levághatunk a felvétel elejéből és végéből, ha túl sok a felesleg.

Ha iPhone-t vagy iPadet is használunk és néha azon is készítünk felvételeket a rendszer saját Voice Memos (Hangjegyzetek) appjával, akkor az iCloud felhőbe kerülő felvételeket mind a Macen, mint az iOS eszközön elérhetjük a későbbiekben.

 

Az egyik legjobb ingyenes hangrögzítő és hangszerkesztő program (Windows és macOS)

Ha kicsit – jóval – összetettebb hangfelvevőre van szükségünk, például mert a felvétel után rögtön megejtenénk annak teljes körű szerkesztését is, akkor jól jöhet az Ocenaudio nevű alkalmazást. Ez Windowson és macOS-en egyaránt használható, s anno írtunk róla részletes tesztet is. Annak dacára, hogy teljesen ingyen használhatjuk, ez egy vérprofi hangszerkesztő.

 

Lehetőségünk van vele a felvétel megvágására, effektezésére, a hangminőség javítására, vagy épp – ahogy anno megmutattuk – a felvételek zajszűrésére is. Nekünk abszolút bevált a hangfelvételek darabolására is. Szóval érdemes megismerkedni vele!

 

Extra hangrögzítő program ingyen, Windowsra

A Windowst használóknak (Windows 7 és Windows 10 egyaránt) még egy remek eszközt tudunk ajánlani: ez az Ashampoo Audio Recorder Free. Erről korábban már írtunk részletes tesztet. Érdekessége, hogy nem csak a mikrofont használhatjuk bemenetként, hanem a rendszer hangját is. Vagyis rögzíthetjük vele akár már programok hangját is (online rádiók a böngészőből, Spotify lejátszás stb.).

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …