Kezdőlap Tippek Weboldalak nyomtatása, tinta takarékos nyomtatás, plug-inek nélkül

Weboldalak nyomtatása, tinta takarékos nyomtatás, plug-inek nélkül

6 perce olvasva
Weboldalak nyomtatása, tinta takarékos nyomtatás, plug-inek nélkül bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0
14


Korábban mutattunk már egy érdekes, környezetbarát betűtípust, amelynek segítségével sokat lehet spórolni a nyomtatási költségeken, egészen pontosan a nyomtatásnál felhasznált tinta mennyiségén. Sőt, mutattunk olyan online szolgáltatást is, amely a weboldalak nyomtatását teszi takarékosabbá azáltal, hogy segít kigyomlálni róluk nyomtatás előtt a felesleges bannereket, képeket, menüpontokat, dobozokat. Nem mellesleg itt a Techwokon is van lehetőség a cikkek tinta- és papírtakarékos nyomtatására, a nyitóképek alatti Nyomtató ikonra kattintva. De a helyzet az, hogy mára szinte minden böngésző képes megoldani számunkra ezt a feladatot önállóan is. Az alábbiakban megmutatjuk, miként oldható meg a weboldalak nyomtatása sallangok nélkül, papír és tinta takarékosan, pusztán az adott böngésző erre (is) hivatott funkciójának segítségével.

 

Weboldalak nyomtatása tinta takarékosan, sallangok nélkül

Nem kell semmilyen különleges dologra gondolni. A feladat elvégzésére a böngészők olvasást segítő funkcióját lehet ugyanis segítségül hívni. Ilyen régóta van a Safariban, egy ideje a Firefoxban, s alapból – egyelőre – rejtve van ugyan, de használható a Chrome-ban is.

Kezdjük azzal a két böngészővel, ahol ez már nem kunszt. A Safari esetében a weboldalak megnyitása után, ha egy átalakítható oldalt nézünk (például egy Techwok cikk), akkor a címsor elején látható kis “bekezdés ikonra” kell csak kattintani, hogy megnyíljon az olvasási nézet (Show Reader View). Ha így teszünk, a böngésző azonnal átalakítja a nézett oldalt, vagyis kikapja a menüpontokat, hirdetéseket, dizájn elemeket stb. Mindent, ami nem a cikk szerves része. A szöveg és a képek maradnak.

 

 

Ettől kezdve a File / Print menüponttal simán kinyomtathatjuk ezt az átalakított, mellesleg olvashatóbbra is tördelt változatot. A címsor jobb oldalán látható ikonra kattintva amúgy még a betűtípus és annak jellemzői is cserélhetők, ízlés szerint.

A Firefox is hasonlóan szimpla, de működőképes megoldással szolgál. Ott a címsor jobb oldalán jelenik meg egy teleírott papírlapot jelképező kis ikon, amelyre kattintva szinte pont ugyanúgy átszabott verziót kapunk, mint a Safariban.

 

 

Máris nyomtathatjuk, vagy a bal oldali eszköztárban lévő ikonra kattintva előbb itt is átszabhatjuk a betűk jellemzőit.

Végül ott a Chrome, amelynek tesztverzióinál hol bekerül, hol kikerül az olvasási mód funkció. Korábban már leírtuk, miként kapcsolható be a Canary változatban, ez a módszer a cikk íráskor működött a stabil, 75-ös Chrome verzióban is.

 

 

Ha egyszer jóváhagyják, nem kell majd maceráskodni a bekapcsolásával sem. Addig viszont a korábban ismertetett pár kattintással simán bekapcsolható. Nem nagy kihívás, viszont cserébe sokkal takarékosabban nyomtathatunk a Chrome-ból online cikkeket.

forrás

Load More Related Articles
Mutasson többet tőle:  silverpcblog
Mutass többet:  Tippek
Hozzászólás letiltva.

Érdekesek lehetnek:

Milyen tévét vegyek filmezéshez, játékhoz vagy éppen sportot nézni?

A méret, a tudás, LCD vagy OLED, okostévé, képfrissítés, képjavító megoldások - számtalan …