Omlós és levegős tészta – a tökéletes alap gyümölcsös süteményekhez

Ha szereted a könnyed, puha és omlós tésztájú süteményeket, akkor ez a recept neked való! A gyümölcsök zamata és az ellenállhatatlanul finom textúra minden falatban érezhető. Ez a tészta tökéletes alap almás, szilvás, barackos vagy akár erdei gyümölcsös süteményekhez is. Egyszerűen elkészíthető, így kezdő házi pékek is bátran kipróbálhatják!

Hozzávalók egy 25×35 cm-es tepsihez

  • 900 g gyümölcs (alma, szilva, barack vagy erdei gyümölcsök) 🍎🍑
  • 6 tojás
  • 300 g cukor
  • 300 ml tej vagy szénsavas ásványvíz (a könnyedebb tésztáért) 🥤
  • 500 g liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 evőkanál olaj
  • 40 g porcukor a tetejére szóráshoz (opcionális)

A sütő és a gyümölcsök előkészítése

Először is melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Ezalatt mosd meg a gyümölcsöket, és ha szükséges, darabold fel őket. Az alma és a szilva esetében érdemes kisebb szeleteket vágni, hogy jobban illeszkedjenek a tésztához.

A tészta elkészítése

  1. Válaszd szét a tojásokat: a fehérjét és a sárgáját külön tálba tedd.
  2. Verd fel a tojásfehérjéket egy kézi vagy gépi mixerrel, amíg kemény habot nem kapsz.
  3. Fokozatosan adagold hozzá a cukrot, és folytasd a habverést, amíg a massza fényes és kemény lesz.
  4. Most add hozzá egyenként a tojássárgájákat, és óvatosan keverd el.
  5. Öntsd hozzá az olajat, majd a tejet vagy szénsavas ásványvizet. A buborékos víz még levegősebbé teszi a tésztát!
  6. Szórd bele a vaníliás cukrot.
  7. A lisztet keverd össze a sütőporral, majd fokozatosan adagold a masszához, közben alacsony sebességen keverd tovább.

A sütemény összeállítása

  1. Vajazd ki a tepsit, vagy béleld ki sütőpapírral.
  2. Öntsd bele a tésztát, és egyenletesen oszlasd el benne.
  3. Helyezd rá a feldarabolt gyümölcsöket, úgy, hogy teljesen lefedjék a tésztát.
  4. Ha szeretnéd, finoman nyomkodd bele a gyümölcsöket a tésztába, hogy egyenletesebb legyen a végeredmény.

Sütés

A süteményt helyezd az előmelegített sütőbe, és süsd 45 percig, vagy addig, amíg a tűpróba sikeres nem lesz. A tűpróbát úgy végezheted el, hogy egy fogpiszkálót beleszúrsz a tésztába – ha tisztán húzod ki, a sütemény elkészült!

Díszítés és tálalás

  1. Ha szeretnéd, szitálj porcukrot a sütemény tetejére, hogy még csábítóbb legyen.
  2. Hagyd hűlni néhány percig, majd szeleteld fel.
  3. Fogyaszthatod önmagában, de egy csésze forró teával vagy kávéval még ízletesebb.

Tippek és trükkök a tökéletes süteményhez

  • Kísérletezz a gyümölcsökkel: Használhatsz vegyes erdei gyümölcsöket, cseresznyét vagy akár körtét is.
  • Fűszerezd bátran: Szórj egy csipet fahéjat vagy reszelt citromhéjat a tésztába extra aromáért.
  • Tárolás: A sütemény letakarva 2-3 napig friss marad, de hűtőben tovább is eltartható.

Ez a recept tökéletes választás, ha valami gyors, de mégis látványos süteményre vágysz. Az omlós tészta és az édes gyümölcsök kombinációja garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbóidat! 🍰😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük