Ha szereted a könnyed, puha és omlós tésztájú süteményeket, akkor ez a recept neked való! A gyümölcsök zamata és az ellenállhatatlanul finom textúra minden falatban érezhető. Ez a tészta tökéletes alap almás, szilvás, barackos vagy akár erdei gyümölcsös süteményekhez is. Egyszerűen elkészíthető, így kezdő házi pékek is bátran kipróbálhatják!
Hozzávalók egy 25×35 cm-es tepsihez
- 900 g gyümölcs (alma, szilva, barack vagy erdei gyümölcsök) 🍎🍑
- 6 tojás
- 300 g cukor
- 300 ml tej vagy szénsavas ásványvíz (a könnyedebb tésztáért) 🥤
- 500 g liszt
- ½ csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 evőkanál olaj
- 40 g porcukor a tetejére szóráshoz (opcionális)
A sütő és a gyümölcsök előkészítése
Először is melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Ezalatt mosd meg a gyümölcsöket, és ha szükséges, darabold fel őket. Az alma és a szilva esetében érdemes kisebb szeleteket vágni, hogy jobban illeszkedjenek a tésztához.
A tészta elkészítése
- Válaszd szét a tojásokat: a fehérjét és a sárgáját külön tálba tedd.
- Verd fel a tojásfehérjéket egy kézi vagy gépi mixerrel, amíg kemény habot nem kapsz.
- Fokozatosan adagold hozzá a cukrot, és folytasd a habverést, amíg a massza fényes és kemény lesz.
- Most add hozzá egyenként a tojássárgájákat, és óvatosan keverd el.
- Öntsd hozzá az olajat, majd a tejet vagy szénsavas ásványvizet. A buborékos víz még levegősebbé teszi a tésztát!
- Szórd bele a vaníliás cukrot.
- A lisztet keverd össze a sütőporral, majd fokozatosan adagold a masszához, közben alacsony sebességen keverd tovább.
A sütemény összeállítása
- Vajazd ki a tepsit, vagy béleld ki sütőpapírral.
- Öntsd bele a tésztát, és egyenletesen oszlasd el benne.
- Helyezd rá a feldarabolt gyümölcsöket, úgy, hogy teljesen lefedjék a tésztát.
- Ha szeretnéd, finoman nyomkodd bele a gyümölcsöket a tésztába, hogy egyenletesebb legyen a végeredmény.
Sütés
A süteményt helyezd az előmelegített sütőbe, és süsd 45 percig, vagy addig, amíg a tűpróba sikeres nem lesz. A tűpróbát úgy végezheted el, hogy egy fogpiszkálót beleszúrsz a tésztába – ha tisztán húzod ki, a sütemény elkészült!
Díszítés és tálalás
- Ha szeretnéd, szitálj porcukrot a sütemény tetejére, hogy még csábítóbb legyen.
- Hagyd hűlni néhány percig, majd szeleteld fel.
- Fogyaszthatod önmagában, de egy csésze forró teával vagy kávéval még ízletesebb.
Tippek és trükkök a tökéletes süteményhez
- Kísérletezz a gyümölcsökkel: Használhatsz vegyes erdei gyümölcsöket, cseresznyét vagy akár körtét is.
- Fűszerezd bátran: Szórj egy csipet fahéjat vagy reszelt citromhéjat a tésztába extra aromáért.
- Tárolás: A sütemény letakarva 2-3 napig friss marad, de hűtőben tovább is eltartható.
Ez a recept tökéletes választás, ha valami gyors, de mégis látványos süteményre vágysz. Az omlós tészta és az édes gyümölcsök kombinációja garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbóidat! 🍰😊