Sütés nélküli áfonyás sajttorta – egyszerű és ínycsiklandó recept

Ha egy könnyen elkészíthető, mégis lenyűgöző desszertet keresel, akkor ez a sütés nélküli áfonyás sajttorta tökéletes választás. A ropogós kekszalap, a selymes krémsajt és a gazdag áfonyaszósz tökéletes harmóniát alkot, így minden falat egy igazi ízélmény. Ráadásul nincs szükség sütésre, így kezdők is bátran belevághatnak az elkészítésébe.

Hozzávalók a sütés nélküli sajttortához

A kekszes alaphoz:

  • 1 ½ csésze összetört keksz (pl. digestive vagy graham keksz)
  • 1/3 csésze olvasztott vaj
  • 2 evőkanál cukor

A krémsajtos réteghez:

  • 2 csésze szobahőmérsékletű krémsajt
  • ½ csésze kristálycukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csésze felvert tejszínhab
  • 1 csésze áfonya (díszítéshez)

Az áfonyaszószhoz:

  • 1 csésze friss vagy fagyasztott áfonya
  • ¼ csésze cukor
  • ½ citrom leve

Lépésről lépésre: így készül a sütés nélküli áfonyás sajttorta

1. a kekszalap elkészítése

Keverd össze az összetört kekszet az olvasztott vajjal és a cukorral, majd nyomkodd bele egy kapcsos tortaforma aljába. Egyenletesen oszlasd el, majd tedd hűtőbe, hogy megszilárduljon.

2. az áfonyaszósz elkészítése

Egy kis lábasban keverd össze az áfonyát, a cukrot és a citromlevet. Közepes lángon főzd, amíg az áfonya megpuhul és a szósz besűrűsödik. Ha simább textúrát szeretnél, pürésítsd le a keveréket.

3. a krémsajtos töltelék elkészítése

A krémsajtot keverd össze a cukorral és a vaníliával, amíg teljesen sima nem lesz. Óvatosan forgasd bele a felvert tejszínhabot, hogy levegős maradjon. Ha szereted az intenzívebb gyümölcsízt, adj hozzá néhány szem egész áfonyát.

4. a torta rétegezése

Öntsd a krémsajtos tölteléket a kihűlt kekszalapra, majd kanalazd rá az áfonyaszószt. Egy fogpiszkálóval készíts örvényes mintát a tetején a még látványosabb végeredmény érdekében.

5. hűtés és tálalás

Tedd a tortát a hűtőbe legalább 4-6 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakán át dermedni hagyod. Fogyasztás előtt díszítsd friss áfonyával és tejszínhabbal.

tippek a tökéletes sajttortához

  • Tárolás: A tortát légmentesen záródó dobozban 3 napig tárolhatod a hűtőben.
  • Variációk: Ha változatosságra vágysz, próbáld ki más bogyós gyümölcsökkel is, például málnával vagy eperrel.
  • Extra textúra: Adj a krémhez aprított diót vagy fehér csokoládédarabokat.
  • Gluténmentes változat: Használj gluténmentes kekszet az alaphoz.

Gyakori kérdések

1. használhatok más típusú kekszet?

Igen, akár csokis kekszet vagy zabkekszet is használhatsz, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnél elérni.

2. fagyasztható ez a sajttorta?

Igen, lefagyaszthatod, de tálalás előtt lassan olvaszd fel a hűtőben, hogy megőrizze krémes állagát.

3. mennyi idő alatt készül el?

Az elkészítés körülbelül 20 percet vesz igénybe, de a hűtési idő legalább 4-6 óra.

Ez a sütés nélküli áfonyás sajttorta garantáltan a család és a vendégek kedvence lesz! Próbáld ki, és oszd meg velünk a tapasztalataidat! Jó étvágyat! 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük