A titkos, omlós kalács – Miért marad puha 7 napig?

Az édes tészta, amely akár egy hétig is friss és puha marad, igazi kincs a konyhában. Az alábbi recepttel könnyedén elkészítheted ezt a különleges, légies kalácsot, amely minden alkalomra tökéletes. A tészta titka egy apró, de annál fontosabb hozzávaló, amelyet mindenki meg fog szeretni!

Ez a recept nemcsak finom, hanem rendkívül gazdaságos is, mivel minden hozzávaló könnyen beszerezhető, és a kalács elkészítése sem igényel különösebb szakértelmet. Ráadásul, ha egy kis türelmet is szánsz rá, 7 napig is frissen és puhán élvezheted a süteményt!

Hozzávalók

  • 🥛 250 ml tej
  • 🍞 25 g friss élesztő (vagy 10 g szárított élesztő)
  • 🌾 800 g liszt
  • 🥚 3 tojás
  • 🧈 100 g vaj
  • 🍬 120 g cukor
  • 🌿 1 g vanília
  • 🍇 150 g mazsola
  • 🧂 ½ teáskanál só
  • 🍋 1 evőkanál ecet (9%)

Elkészítés lépésről lépésre

1. A kovász előkészítése

Az első lépésben a kovászt kell előkészíteni, amely a tészta alapját képezi. Melegítsük fel a tejet, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Öntsük a tejet egy tálba, adjuk hozzá az élesztőt, és keverjük addig, amíg teljesen fel nem oldódik. Ezután szitáljuk bele a lisztet, és adjuk hozzá az ecetet. Keverjük jól össze, majd fedjük le és hagyjuk pihenni egy meleg helyen 30 percig, hogy a kovász szépen megkeljen.

2. A tojások előkészítése

Miközben a kovász pihen, a tojásokat is elő kell készíteni. Válasszuk szét a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojássárgáját verjük fel a cukorral és a vaníliával, amíg krémes állagot nem kapunk. A tojásfehérjéket pedig verjük fel sóval, amíg kemény habot nem kapunk. Ez a lépés fontos, hogy a tészta a kívánt légies, könnyű textúrát kapja.

3. A hozzávalók összekeverése

Most jöhet a tészta összeállítása! A felvert tojássárgáját adjuk hozzá a kovászhoz, és alaposan keverjük össze. Ezután jöhet a puha vaj, amit szintén jól dolgozzunk el a tésztában. Végül fokozatosan adjuk hozzá a felvert tojásfehérjéket, óvatosan kevergetve, hogy a hab ne essen össze. Ez adja meg a tészta könnyed, foszlós állagát.

4. A tészta megdagasztása

Ezután folyamatosan adjuk hozzá a maradék lisztet, és gyúrjuk át a tésztát egy lisztezett felületen. A tésztának enyhén ragadósnak és rugalmasnak kell lennie, de ha túl ragadós, egy kis lisztet még adhatunk hozzá. Miután a tésztát jól átgyúrtuk, tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és hagyjuk kelni egy órán keresztül.

5. A mazsola hozzáadása

A mazsolát jól mossuk meg, szárítsuk meg, majd forgassuk egy kevés lisztbe, hogy ne ragadjanak össze. Miután a tészta megkelt, gyúrjuk át újra, és adjuk hozzá a mazsolát. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá diót vagy kandírozott gyümölcsöt is. A mazsola ad egy kis édes, gyümölcsös ízt, ami még finomabbá teszi a kalácsot.

6. Formákba helyezés és végső kelesztés

A tésztát oszd el a sütőformákban úgy, hogy mindegyiket csak egyharmadáig töltsd. Fedd le őket egy konyharuhával, és hagyd kelni további 30 percig, hogy még szebb, foszlósabb kalácsokat kapjunk. A második kelesztés során a tészta további levegőhöz jut, ami segíti a könnyed állagot.

7. Sütés

Melegítsd elő a sütőt 100°C-ra, és süsd a kalácsokat 15 percig. Ezután növeld a hőmérsékletet 180°C-ra, és folytasd a sütést. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával. A kalácsok elkészülte után ellenőrizd egy fogpiszkálóval – ha tisztán kijön, akkor a kalácsok készen állnak!

8. Hűtés és tálalás

Miután a kalácsok elkészültek, hagyd őket hűlni legalább 10 percig. Tálald őket frissen, és tartsd őket hűvös helyen, így akár 7 napig is puha és omlós marad. A kalács ideális reggelire, uzsonnára, vagy akár egy édes finomságra a családnak.

Ez a recept egyszerűen elkészíthető, gazdaságos és hosszú ideig friss marad! Ha szereted az édes, puha kalácsokat, ezt mindenképp próbáld ki!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük