Ha mindig is szerettél volna otthon kenyeret sütni, de tartottál a bonyolult receptektől és a dagasztás fáradalmaitól, akkor ezt a módszert imádni fogod! Ez az egyszerű, minimális munkát igénylő kenyérrecept lehetővé teszi, hogy este összekeverd az alapanyagokat, reggel pedig frissen sült, ropogós héjú kenyér illata töltse be az otthonodat. A családod imádni fogja, és garantáltan nem fogják kivárni, hogy kihűljön!
Miért érdemes ezt a kenyérreceptet választani?
Az egyik legnagyobb előnye ennek a kenyérnek, hogy nincs szükség bonyolult műveletekre. Nem kell órákon át dagasztani, sem különleges eszközök vagy sütőformák. Egyszerű hozzávalók kellenek hozzá, amelyeket akár a kamrában is megtalálsz, és egy kevés türelemmel csodálatos kenyeret varázsolhatsz az asztalra.
Hozzávalók a tökéletes házi kenyérhez
- 3 csésze liszt (T 650-es típus ajánlott)
- 1,5 csésze langyos víz
- 1/2 teáskanál szárított élesztő
- 1,5 teáskanál só
- Ízlés szerint: szezámmag, lenmag vagy napraforgómag
- Durva só a tetejére
- Őrölt kömény (opcionális, de nagyon finom ízt ad)
A házi kenyér elkészítésének lépései
1. A száraz hozzávalók összekeverése
Első lépésként egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a szárított élesztőt. Alaposan elkeverjük, hogy minden egyenletesen eloszoljon.
2. A víz hozzáadása
Öntsük hozzá a langyos vizet, és fakanállal vagy kézzel dolgozzuk össze a tésztát. Ne ijedjünk meg, ha ragacsos, mert pont így lesz tökéletes a végeredmény! Nem kell túldolgozni, csak addig keverjük, amíg a liszt és a víz teljesen összeáll.
3. A tészta pihentetése
Fedjük le a tálat egy fóliával vagy konyharuhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 12 órán át. A legjobb, ha este készítjük el, így reggelre gyönyörűen megkel, és már süthetjük is.
Sütési folyamat – így lesz tökéletes a kenyér
1. A sütő előmelegítése
Kapcsoljuk be a sütőt 230 fokra, és tegyünk be egy fedeles jénait vagy egy öntöttvas edényt, hogy az is jól átmelegedjen. Ez segít abban, hogy a kenyér tökéletesen átsüljön, és szép kérget kapjon.
2. A kenyér sütése
Amikor a sütő és az edény már elérte a megfelelő hőmérsékletet, óvatosan helyezzük a megkelt tésztát egy sütőpapírral bélelt forró edénybe. Tegyük rá a fedőt, és süssük 30 percig.
3. A ropogós héj elérése
A sütés utolsó szakaszában, azaz 30 perc elteltével vegyük le a fedőt, és további 10-15 percig süssük a kenyeret, amíg szép aranybarna nem lesz. Ez a lépés biztosítja, hogy a héja ropogós és ínycsiklandó legyen.
Frissen sült kenyér reggelire – élmény az egész családnak
Amikor a kenyér elkészül, az egész házat belengi a friss pékáru illata. Ez az a pillanat, amikor a család már a konyhában toporog, és alig várja, hogy megkóstolja! Még langyosan isteni vajjal vagy házi lekvárral – de akár önmagában is mennyei.
Tippek és trükkök a tökéletes kenyérhez
- Ha szeretnéd a kenyeret még ízletesebbé tenni, próbáld ki különböző magokkal, például napraforgómaggal vagy lenmaggal.
- A só mennyiségét bátran állítsd be az ízlésed szerint – egy csipetnyi durva só a tetején fantasztikus pluszt adhat.
- Ha különleges aromát szeretnél, egy kis őrölt köményt is adhatsz hozzá.
Összegzés
Ez a házi kenyér recept tökéletes választás azok számára, akik egyszerűen és minimális munkával szeretnének friss pékárut varázsolni az asztalra. Az előző este bedagasztott tészta reggelre tökéletesen megkel, így a sütési folyamat már gyors és egyszerű. Ha egyszer kipróbálod, garantáltan a család kedvence lesz, és többé nem akarsz bolti kenyeret venni!
Jó étvágyat!