Házias túrós sütemények: a legpuhább batyuk receptje

A túrós sütemények mindig is nagy népszerűségnek örvendtek, hiszen a puha, omlós tészta és az édes, illatos túrós töltelék tökéletes harmóniát alkot. Ebben a receptben egy igazán különleges házi túrós batyu elkészítését mutatjuk be, amely garantáltan a család kedvence lesz!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 100 g vaj
  • 50 g vaníliás cukor
  • 50 g cukor
  • 600 g liszt
  • 250 ml tej
  • 3 g szárított élesztő
  • egy csipet só
  • 4 ml citromkivonat

A töltelékhez:

  • 550 g friss tehéntúró
  • 75 g cukor
  • 50 g vaníliás cukor
  • 1 tojás + 1 tojásfehérje
  • 2 evőkanál búzadara
  • 50 g mazsola (előzetesen beáztatva)
  • egy csipet só
  • 4 ml citromkivonat

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál tej

1. A tészta elkészítése

Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Egy nagy tálba szitáljunk át 500 g lisztet, és készítsünk egy mélyedést a közepébe. Ide tegyük az élesztőt és egy evőkanál cukrot.

Langyosítsuk meg a tejet, majd keverjük össze az élesztővel és egy kevés liszttel, hogy kovászt készítsünk. Hagyjuk pihenni 10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

Közben keverjük össze a tojásokat a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromkivonattal és a puha vajjal. Ezután adjuk a kovászhoz, és fokozatosan dolgozzuk bele a maradék lisztet és langyos tejet. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát, majd fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen legalább egy órán át, míg a duplájára nő.

2. A túrós töltelék elkészítése

A túrót alaposan csepegtessük le, hogy ne legyen túl nedves. Keverjük össze a tojással, a tojásfehérjével, a cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval és a citromkivonattal. Adjuk hozzá a búzadarát és az előzetesen beáztatott mazsolát, majd alaposan keverjük össze.

Tipp: A tökéletes állag és íz érdekében mindig friss tehéntúrót használjunk!

3. A batyuk formázása

A megkelt tésztát osszuk 12 egyenlő részre. Minden darabot nyújtsunk ki négyzet alakúra, majd helyezzünk egy-egy evőkanálnyi tölteléket a közepére.

Hajtsuk össze a sarkokat középen, és jól nyomjuk össze, hogy sütés közben ne nyíljanak szét. Egy villával szúrjunk apró lyukat a közepébe, hogy a gőz távozhasson.

4. A sütés lépései

A batyukat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjunk köztük legalább 2 cm távolságot. Pihentessük őket további 15-20 percig, hogy még lazábbak legyenek.

Kenjük meg a tetejüket a tojássárgája és tej keverékével. Előmelegített sütőben süssük 180°C-on 35-40 percig, míg aranybarnára sülnek.

5. Tálalási ötletek

Miután a batyuk kihűltek, hintsük meg őket porcukorral, és tálaljuk egy csésze forró tea vagy meleg tej kíséretében.

Tipp: Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, tálaláskor meglocsolhatjuk őket egy kis mézzel vagy házi lekvárral.

Összegzés

Ez a házi túrós batyu egy igazán finom és könnyen elkészíthető sütemény, amely minden édesszájú számára tökéletes választás. A puha tészta és az édes túrós töltelék kombinációja ellenállhatatlan, és garantáltan az utolsó darabig elfogy!

Esetleg egy egyszerűen elkészíthető túrós kekszes süteményre vágynál? Kattints ide és nézd meg ezt a receptünket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük