A túrós sütemények mindig is nagy népszerűségnek örvendtek, hiszen a puha, omlós tészta és az édes, illatos túrós töltelék tökéletes harmóniát alkot. Ebben a receptben egy igazán különleges házi túrós batyu elkészítését mutatjuk be, amely garantáltan a család kedvence lesz!
Hozzávalók
A tésztához:
- 2 tojás
- 100 g vaj
- 50 g vaníliás cukor
- 50 g cukor
- 600 g liszt
- 250 ml tej
- 3 g szárított élesztő
- egy csipet só
- 4 ml citromkivonat
A töltelékhez:
- 550 g friss tehéntúró
- 75 g cukor
- 50 g vaníliás cukor
- 1 tojás + 1 tojásfehérje
- 2 evőkanál búzadara
- 50 g mazsola (előzetesen beáztatva)
- egy csipet só
- 4 ml citromkivonat
A kenéshez:
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál tej
1. A tészta elkészítése
Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Egy nagy tálba szitáljunk át 500 g lisztet, és készítsünk egy mélyedést a közepébe. Ide tegyük az élesztőt és egy evőkanál cukrot.
Langyosítsuk meg a tejet, majd keverjük össze az élesztővel és egy kevés liszttel, hogy kovászt készítsünk. Hagyjuk pihenni 10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.
Közben keverjük össze a tojásokat a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromkivonattal és a puha vajjal. Ezután adjuk a kovászhoz, és fokozatosan dolgozzuk bele a maradék lisztet és langyos tejet. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát, majd fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen legalább egy órán át, míg a duplájára nő.
2. A túrós töltelék elkészítése
A túrót alaposan csepegtessük le, hogy ne legyen túl nedves. Keverjük össze a tojással, a tojásfehérjével, a cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval és a citromkivonattal. Adjuk hozzá a búzadarát és az előzetesen beáztatott mazsolát, majd alaposan keverjük össze.
Tipp: A tökéletes állag és íz érdekében mindig friss tehéntúrót használjunk!
3. A batyuk formázása
A megkelt tésztát osszuk 12 egyenlő részre. Minden darabot nyújtsunk ki négyzet alakúra, majd helyezzünk egy-egy evőkanálnyi tölteléket a közepére.
Hajtsuk össze a sarkokat középen, és jól nyomjuk össze, hogy sütés közben ne nyíljanak szét. Egy villával szúrjunk apró lyukat a közepébe, hogy a gőz távozhasson.
4. A sütés lépései
A batyukat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjunk köztük legalább 2 cm távolságot. Pihentessük őket további 15-20 percig, hogy még lazábbak legyenek.
Kenjük meg a tetejüket a tojássárgája és tej keverékével. Előmelegített sütőben süssük 180°C-on 35-40 percig, míg aranybarnára sülnek.
5. Tálalási ötletek
Miután a batyuk kihűltek, hintsük meg őket porcukorral, és tálaljuk egy csésze forró tea vagy meleg tej kíséretében.
Tipp: Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, tálaláskor meglocsolhatjuk őket egy kis mézzel vagy házi lekvárral.
Összegzés
Ez a házi túrós batyu egy igazán finom és könnyen elkészíthető sütemény, amely minden édesszájú számára tökéletes választás. A puha tészta és az édes túrós töltelék kombinációja ellenállhatatlan, és garantáltan az utolsó darabig elfogy!
Esetleg egy egyszerűen elkészíthető túrós kekszes süteményre vágynál? Kattints ide és nézd meg ezt a receptünket is!