Miért okozhat hányingert a bolti bor, míg a házi bor nem? Az adalékanyagok szerepe a borokban

A bolti bor és a házi bor közötti különbségek

Sokan tapasztalhatják, hogy míg a házi készítésű bor problémamentesen fogyasztható, addig a bolti bor fogyasztása után kellemetlen tünetek, például hányinger vagy fejfájás jelentkezhet. De vajon mi okozza ezt a különbséget? A válasz a bor készítési folyamatában és az alkalmazott adalékanyagokban keresendő.

A bolti borok adalékanyagai és azok hatásai

A bolti borokat tömeggyártásban állítják elő, és a hosszabb eltarthatóság, az állandó ízvilág, valamint a gyors érlelési folyamat érdekében különböző adalékanyagokat használnak. Ezek az anyagok egyes embereknél érzékenységet vagy allergiás reakciókat válthatnak ki, ami hányingert vagy más kellemetlen tüneteket eredményezhet.

Kéndioxid (SO₂) – az egyik leggyakoribb adalék

A bolti borok egyik leggyakrabban alkalmazott adalékanyaga a kéndioxid (SO₂). Ez az anyag tartósítószerként és antioxidánsként szolgál, megakadályozva a bor oxidációját és az esetleges mikrobiológiai fertőzéseket. Bár a kéndioxid természetesen is jelen van a borokban, a nagy mennyiségű hozzáadott mennyiség érzékeny egyéneknél fejfájást, hányingert és emésztési problémákat okozhat.

Cukor és mesterséges édesítők

Sok bolti borhoz cukrot vagy mesterséges édesítőszereket adnak, hogy kiegyensúlyozzák az ízt, különösen a gyengébb minőségű szőlőből készült borok esetében. Az édesítők, például a szorbit vagy az aszpartám, egyes embereknél emésztési zavarokat vagy hányingert válthatnak ki.

Színezékek és aromák

A borok színének és ízének egyenletessé tételéhez gyakran használnak mesterséges színezékeket és aromákat. Ezek közül néhány természetes anyagokból származik, de akadnak mesterséges változatok is, amelyek bizonyos esetekben emésztési zavarokat okozhatnak.

Stabilizátorok és derítők

A bor hosszabb eltarthatóságának biztosítása érdekében különböző stabilizátorokat és derítőanyagokat adhatnak hozzá. Ilyenek például a bentonit (agyagalapú anyag), a zselatin vagy a tojásfehérje. Bár ezek az anyagok önmagukban nem mérgezőek, egyes embereknél allergiás reakciókat, hányingert vagy egyéb emésztési problémákat okozhatnak.

A házi borok természetessége

A házi borok esetében általában nem alkalmaznak mesterséges adalékanyagokat, mivel azokat kisebb mennyiségben és hagyományos módszerekkel készítik. A természetes erjedési folyamat során kevesebb kén kerül a borba, és az egyéb adalékanyagok hiánya miatt kevésbé valószínű, hogy hányingert vagy egyéb kellemetlen tüneteket okozzanak.

Hogyan válasszunk adalékanyag-mentes bort?

Ha érzékenyek vagyunk bizonyos adalékanyagokra, érdemes olyan borokat választani, amelyeken feltüntetik, hogy alacsony kéntartalmúak vagy adalékanyag-mentesek. A bio- és natúrborok általában kevesebb mesterséges összetevőt tartalmaznak, így kisebb az esély a kellemetlen mellékhatásokra.

Összegzés

A bolti borokban található különféle adalékanyagok – például a kéndioxid, cukrok, mesterséges színezékek és stabilizátorok – hozzájárulhatnak a hányinger és más kellemetlen tünetek kialakulásához. A házi borok ezzel szemben természetes módon készülnek, így azok fogyasztása gyakran problémamentes. Ha érzékenyek vagyunk a bolti borok összetevőire, érdemes bio- vagy natúrborokat választani, illetve lehetőség szerint házi készítésű bort fogyasztani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük