Puha és krémes citromos sütemény – gyors és ínycsiklandó recept

Ha szereted a könnyű, citrusos desszerteket, akkor ezt a citromos süteményt imádni fogod! Nemcsak egyszerűen elkészíthető, de a benne lévő krémes citrompudingnak köszönhetően szó szerint szétolvad a szádban. Ráadásul mindössze 15 perc előkészítést igényel, így tökéletes választás, ha egy gyors és finom édességre vágysz.

Hozzávalók

A sütemény két fő részből áll: egy lágy tésztából és egy selymes citromos pudingból, amely fantasztikus ízt és textúrát ad az egész desszertnek.

A pudinghoz:

  • 1 tojás
  • 50 g cukor (kb. 2 evőkanál)
  • 1 csipet só
  • 20 g keményítő (kb. 1 evőkanál)
  • 1 citrom finomra reszelt héja
  • ½ citrom leve
  • 200 ml tej (kb. 1 csésze)
  • 25 g vaj (kb. 1,5 evőkanál)

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 150 g cukor (kb. 6 evőkanál)
  • 10 g vaníliás cukor (kb. 1,5 teáskanál)
  • 50 g tejföl (kb. 2 púpozott evőkanál)
  • 150 ml olaj (kb. 8 evőkanál)
  • ½ citrom leve
  • 250 g liszt
  • 15 g sütőpor (kb. 2 teáskanál)

Hogyan készítsd el ezt a mennyei citromos süteményt?

Most pedig lássuk lépésről lépésre, hogyan készítheted el ezt a finomságot.

A puding elkészítése:

  1. Vegyél elő egy közepes méretű lábast, és keverd össze benne a tojást, cukrot, sót, keményítőt, citromhéjat és citromlevet.
  2. Öntsd hozzá a tejet, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre.
  3. Amikor a puding besűrűsödik, vedd le a tűzről, és add hozzá a vajat. Keverd addig, amíg teljesen elolvad.
  4. Fedd le a pudingot fóliával, hogy ne képződjön bőrös réteg a tetején, majd hagyd kihűlni.

A tészta elkészítése:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Egy nagy tálban verd habosra a tojásokat egy csipet sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral.
  3. Add hozzá a tejfölt és az olajat, majd keverd simára.
  4. Szitáld bele a lisztet és a sütőport, majd keverd addig, amíg csomómentes tésztát nem kapsz.
  5. Végül keverd bele a citromlevet.

A sütemény összeállítása és sütése:

  1. Vajazz ki és lisztezz be egy 18×26 cm-es tepsit, vagy béleld ki sütőpapírral.
  2. Öntsd bele a tésztát, majd egyenletesen oszd el.
  3. A kihűlt pudingot kanalazd rá a tészta tetejére. Ha van habzsákod, azzal könnyebb szép mintákat készíteni, de egy kanál segítségével is eloszlathatod.
  4. Helyezd a tepsit az előmelegített sütőbe, és süsd 180°C-on kb. 40 percig, vagy amíg a sütemény aranybarnára sül.
  5. Végezz tűpróbát: ha a tű vagy fogpiszkáló tisztán jön ki a süteményből, készen van.

Tippek a tökéletes citromos süteményhez

  • Díszítés: Miután a sütemény kihűlt, megszórhatod porcukorral, vagy készíthetsz rá egy egyszerű citrommázat porcukorból és citromléből.
  • Extra ízek: Ha szeretnéd feldobni, adhatsz hozzá egy kevés vaníliaesszenciát vagy őrölt gyömbért.
  • Tárolás: Hűtőben 2-3 napig frissen tartható, de légmentesen záródó dobozban szobahőmérsékleten is eláll egy napig.

Miért érdemes kipróbálni ezt a süteményt?

Ez a citromos sütemény nemcsak finom és puha, hanem gyorsan elkészíthető, és garantáltan mindenkit elvarázsol az asztalnál. A friss citromos íz tökéletesen kiegészíti a krémes pudingot és a könnyű tésztát. Próbáld ki, és élvezd ezt a mennyei édességet!

Ide kattintva pedig találhatsz egy nagyon egyszerűen elkészíthető mégis mennyei húsvéti süteményt ami akár nem csak húsvétra alkalmas!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük