Puha fánk házilag – Az omlós finomság, amit mindenki imádni fog

A fánk mindig is a kedvenc édességek közé tartozott. Azonban nem mindegy, hogy milyen fánkot készítünk otthon. A tökéletes fánk titka a puha, omlós tészta, amit egy jól megválasztott recepttel könnyedén elérhetünk. Most egy egyszerű, mégis ínycsiklandó receptet hoztunk, amely garantáltan minden családtagot elvarázsol.

Hozzávalók a puha fánkhoz

A következő alapanyagokra lesz szükséged ahhoz, hogy elkészítsd ezt a finom fánkot:

  • 500 g liszt
  • 1 evőkanál élesztő
  • 100 g cukor
  • 1/2 teáskanál tejaroma
  • egy csipet szerecsendió
  • egy csipet só
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 csésze langyos víz (kb. 500 ml)

Elkészítési útmutató: A tökéletes fánk lépésről lépésre

A fánk elkészítése egy kis időt vesz igénybe, de megéri, mert a végeredmény egy igazán finom, puha és illatos édesség lesz. Íme a lépések, amiket követve biztosan sikerrel jársz:

1. Élesztő felfuttatása

Először is, egy kis edényben futtasd fel az élesztőt egy kevés langyos vízzel. Hagyjuk állni néhány percig, amíg az élesztő habos nem lesz. Ekkor tudjuk, hogy az élesztő aktív és megfelelően dolgozni fog a tésztánkban.

2. A tészta előkészítése

Ezután vegyél egy nagy tálat, és add hozzá a lisztet, a sót, a tejaromát, a szerecsendiót, valamint a cukrot. A fűszeres illatú tejaroma és szerecsendió igazán különleges ízt ad a tésztának. Az alapkeverékhez öntsd hozzá az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Ezt követően öntsük hozzá a 500 ml langyos vizet, és kezdjük el jól összekeverni az összes hozzávalót.

3. Dagasztás és kelés

Most jön a gyúrás. Kézzel gyúrd a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. A tészta készítésének kulcsa, hogy a tészta a kenyértésztához hasonlóan kell, hogy legyen: rugalmas, de nem ragacsos. Ha kész, fedd le a tálat egy fedővel vagy fóliával, és hagyjuk kelni egy meleg helyen legalább 1 órán keresztül. Ekkor a tészta szépen meg fog nőni, és a fánk pufóssá válik.

4. Formázás

Miután a tészta megkelt, oszd kisebb darabokra, és kézzel formázd kerek korongokká. Ha szeretnél, készítheted őket kisebb vagy nagyobb méretben is, attól függően, hogy milyen fánkokat szeretnél készíteni. Hagyjuk a formázott tésztát még 30 percig kelni, hogy a fánkok még jobban megdagadjanak.

5. Sütés

Ezután jöhet a sütés! Melegíts olajat egy serpenyőben, de ne túl forróra, mert akkor kívül megég, belül pedig nyers marad a tészta. A fánkokat süsd mindkét oldalukon, amíg szép aranybarnák nem lesznek. A sütési időt mindig a fánk méretétől függően kell igazítani, de nagyjából 2-3 perc mindkét oldalon elég ahhoz, hogy a fánk megsüljön. Miután kész, tedd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj felszívódjon.

6. Tálalás

A legjobb, ha még melegen tálalod a fánkot. Az íze így lesz igazán friss és zamatos. Ha szeretnéd még finomabbá tenni, porcukorral is megszórhatod, vagy akár egy kis csokoládéval, lekvárral is díszítheted. A puha, omlós fánkokat mindenki imádni fogja, és hamar eltűnnek a tányérról!

Miért válaszd ezt a receptet?

Ez a puha fánk recept tökéletes választás mindazok számára, akik szeretnék otthon elkészíteni a legfinomabb édességet. A tészta könnyed és puha, az ízek pedig harmonikusak, köszönhetően a tejaromának és a szerecsendiónak. Emellett a recept gyorsan elkészíthető, és nem igényel bonyolult hozzávalókat. A család minden tagja biztosan örömét leli majd benne!

Hogyan tároljuk a fánkot?

Ha maradt néhány fánk, a legjobb, ha légmentesen záródó edényben tárolod őket, hogy megőrizzék frissességüket. A fánkok akár egy-két napig is finomak maradnak, de ha szeretnéd, le is fagyaszthatod őket, és később újra felhasználhatod. Az olajban sült fánkokat érdemes pár napnál tovább nem tárolni, mert elveszíthetik a frissességüket.

Most már mindent tudsz ahhoz, hogy elkészítsd ezt a finom puha fánkot! Jó étvágyat kívánunk hozzá, és ne felejtsd el megosztani másokkal is ezt a csodás receptet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük