A teázás meglepő haszna: Így segíthet a káros fémek kiszűrésében

Sokan ismerik a tea jótékony hatásait, de egy friss kutatás egy eddig kevésbé ismert tulajdonságára világított rá: a tea természetes módon segíthet megtisztítani a vizet bizonyos szennyezőanyagoktól.

A Northwestern Egyetem kutatói felfedezték, hogy a tealevelek képesek megkötni a vízben oldott nehézfémionokat, különösen az ólmot és a kadmiumot. Ezek a töltéssel rendelkező fémrészecskék egyszerűen megtapadnak a tealevél felületén, így kevesebb kerülhet belőlük a szervezetünkbe iváskor.

A szűrés hatékonyságát több tényező is befolyásolja. Az egyik legfontosabb az áztatási idő: minél tovább hagyjuk a teát a vízben, annál több káros fémet képes megkötni. Egy egész éjszakás áztatás szinte a teljes mennyiséget eltávolíthatja. Számít a tealevelek felületének nagysága is, hiszen nagyobb felületen több ion tapadhat meg.

Érdekes módon még a teafilter anyaga is szerepet játszik: a növényi alapú, cellulóztartalmú filterek jobban teljesítettek a fémek megkötésében, mint a pamut vagy nejlon társaik.

A kutatók szerint egy átlagos, 3-5 percig áztatott csésze tea még erősen szennyezett víz esetén is képes eltávolítani az ólom körülbelül 15 százalékát. Fontos hangsúlyozni, hogy a teázás önmagában nem jelent megoldást az ivóvízellátási problémákra, de ez a felfedezés új utakat nyithat a vízszűrési technológiák fejlesztésében. Az eredményeket az ACS Food Science & Technology szaklapban közölték.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük