Sikeresen erjesztettek miszót a Nemzetközi Űrállomáson

Hosszú távú űrutazások tervezésekor kulcsfontosságú kérdés az élelmiszer-ellátás biztosítása. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) végzett friss kísérlet erre a problémára keresett választ, méghozzá a japán gasztronómia egyik alapkövének, a miszónak az űrben történő előállításával. Ez a szója, rizs vagy árpa erjesztésével készülő paszta fontos része a japán étrendnek.

A kutatás 2020 márciusában vette kezdetét, amikor egy nemzetközi kutatócsoport alapanyagokat – szójababot, koji rizst és sót – küldött fel az ISS-re. Az űrhajósok feladata az volt, hogy megfigyeljék, elindul-e az erjedési folyamat mikrogravitációs környezetben. A miszóra több okból esett a választás: mikrobiális összetétele érdekes kutatási téma, szilárd állaga biztonságosabbá tette a kezelését az űrben, fermentációs ideje belefért a kísérleti időkeretbe, továbbá magas tápértéke és karakteres íze is ideális jelöltté tette.

Az asztronauták 30 napon keresztül figyelték a folyamatot, majd a mintát visszajuttatták a Földre. Itt alapos vizsgálatok vártak rá: elemezték kémiai összetételét, mikrobiomját, és ellenőrizték, hogy tartalmaz-e káros mikroorganizmusokat. Természetesen az ízét is tesztelték.

A kutatók aggódtak, hogy az űrbéli körülmények, mint a sugárzás vagy a súlytalanság, negatívan befolyásolják a fermentációt, de a kísérlet sikeresnek bizonyult. Az iScience tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint az űrben készült miszo ugyan különbözött földi társától – például az alkotó mikrobák arányában –, de egyértelműen miszónak volt tekinthető. Az íztesztek alapján az űrmiszo pörkölt, diósabb ízjegyeket mutatott, és kifejezetten finomnak találták.

Ez a sikeres kísérlet fontos lépést jelent a jövőbeli, hosszú távú űrmissziók élelmezési kihívásainak megoldása felé, és további kutatások előtt nyitja meg az utat más élelmiszerek űrben történő előállítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük