
Manapság egyre többen választják a cukormentes életmódot, vagy legalábbis próbálják csökkenteni a finomított cukor bevitelét. Ennek egyik legkézenfekvőbb módja az édesítőszerek, a cukor helyettesítőinek használata. Ott vannak az üdítőitalokban, a joghurtokban, a rágógumikban, sőt még a süteményekben is. Azt gondolhatnánk, hogy ezzel jót teszünk a testünknek és a fogainknak is, hiszen a köztudatban a cukor a „fogszuvasodás főbűnöse”. De vajon tényleg ilyen egyszerű a képlet? Valóban ártalmatlanok az édesítőszerek a fogaink számára? Vagy csak egy másik „mézes csapda” rejtőzik a csillogó, cukormentes címkék mögött?
Ahhoz, hogy megértsük az édesítőszerek és a fogak kapcsolatát, érdemes először a fogszuvasodás alapjait áttekinteni. A szánkban természetesen is élnek baktériumok. Ezek a baktériumok bizonyos szénhidrátokat, különösen a cukrot, táplálékként használják fel, és anyagcseréjük során savakat termelnek. Ezek a savak pedig lassan lebontják a fogzománcot, amely a fogak legkülső, legkeményebb védőrétege. Ez a folyamat vezet végül a fogszuvasodáshoz, a lyukak kialakulásához.
Nos, itt jön a képbe az édesítőszerek látszólagos előnye: a legtöbb mesterséges édesítőszer – mint például az aszpartám, a szacharin vagy a szukralóz – nem képez táptalajt a szájban lévő baktériumok számára. Ez azt jelenti, hogy a cukorral ellentétben ezek a vegyületek nem alakulnak át savakká, így közvetlenül nem okoznak fogszuvasodást. Ez egy remek hír, ugye? A reklámok is gyakran hangoztatják ezt az előnyt, hangsúlyozva a fogbarát jellegüket.
Azonban a kép korántsem ilyen egyszerű. A szájüregünk egy rendkívül komplex ökoszisztéma, és nem csupán arról van szó, hogy mi az, ami savat termel, és mi az, ami nem. Gondoljunk például az édesítőszereket tartalmazó termékek pH-értékére. Sok cukormentes üdítőital – annak ellenére, hogy nem tartalmaz cukrot – rendkívül savas. A savasság pedig, függetlenül attól, hogy honnan származik, erodálhatja a fogzománcot. Ez egy teljesen másfajta károsodás, mint a szuvasodás, de éppolyan veszélyes. Az erózió során a zománc elvékonyodik, a fogak érzékenyebbé válnak, és hajlamosabbak lesznek a szuvasodásra, mivel a belső, kevésbé ellenálló dentinréteg szabaddá válik. Képzeljük el, mintha a fogunk védőpáncélja egyre vékonyabbá válna – egy idő után már a legkisebb ütés is kárt tehet benne.
De ne álljunk meg itt! Gondoljunk azokra a termékekre, amelyek édesítőszereket tartalmaznak. Sok feldolgozott élelmiszer, például a diétás sütemények vagy kekszek, amellett, hogy édesítőszerekkel készülnek, tartalmazhatnak olyan összetevőket is, amelyek tapadósak, és hajlamosak a fogakon maradni. Ezek a tapadós részecskék, még ha nem is cukorból vannak, hosszú ideig a fogfelszínen maradhatnak, és kedvező környezetet biztosíthatnak a baktériumok elszaporodásához, még akkor is, ha azok nem közvetlenül az édesítőszert bontják. Ráadásul, az ilyen termékek gyakran tartalmaznak egyéb szénhidrátokat is, amelyek – bár nem feltétlenül finomított cukrok – mégis táplálékul szolgálhatnak a szájban lévő baktériumoknak.
Fontos megemlíteni a cukoralkoholokat is, mint például a xilit vagy az eritrit. Ezek olyan édesítőszerek, amelyek a cukorhoz hasonlóan néznek ki és viselkednek, de sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak, és nem okoznak olyan drasztikus vércukorszint-emelkedést. A xilitről például tudjuk, hogy valójában védelmező hatása van a fogakra nézve. Ez azért van, mert a szájüregi baktériumok nem tudják metabolizálni, sőt, bizonyos kutatások szerint gátolja is a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Ezért találhatunk xilitet sok fogkrémben és rágógumiban. Az eritrit is hasonlóan pozitív hatásokkal bír. Tehát nem minden édesítőszer egyforma! Fontos különbséget tenni a különböző típusok között.
Ami viszont talán a leginkább árnyalja a képet, az a viselkedési tényező. Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy ha valami cukormentes, akkor korlátlanul fogyaszthatják. Egy „cukormentes” üdítőből könnyedén többet is megiszunk, mint egy cukrosból, hiszen „nem árt”. Ez a gyakoribb fogyasztás azonban azt jelenti, hogy a fogaink gyakrabban vannak kitéve a savas környezetnek, ami, ahogy már említettük, erózióhoz vezethet. A gyakori, hosszú ideig tartó savas behatás még a legerősebb fogzománcot is kikezdi. Gondoljunk csak bele: sokkal rosszabb, ha egész nap kortyolgatunk egy savas üdítőt, mint ha egyszerre meginnánk egy pohár cukros vizet, és utána alaposan megmosnánk a fogunkat.
A nyál szerepe is kiemelten fontos. A nyál természetes módon semlegesíti a savakat a szájban, és segít remineralizálni a fogzománcot. A gyakori, savas italok vagy ételek fogyasztása azonban túlterhelheti a nyál pufferkapacitását, ami azt jelenti, hogy a savak hosszabb ideig fejthetik ki káros hatásukat. Ezért rendkívül fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása, függetlenül attól, hogy milyen édesítőszereket fogyasztunk.
Összefoglalva tehát, a válasz a kérdésre, hogy „Vajon az édesítőszerek is roncsolhatják a fogakat?”, nem egy egyszerű igen vagy nem. A mesterséges édesítőszerek közvetlenül nem okoznak fogszuvasodást, de a savasságuk miatt eróziót idézhetnek elő. A cukoralkoholok, mint a xilit, sőt, kifejezetten védelmező hatásúak lehetnek. A feldolgozott édesítőszeres termékek összetevői és a fogyasztási szokások is nagyban befolyásolják a fogak egészségét.
Mit tehetünk hát a fogaink védelmében?
- Olvassuk el a címkéket! Ne csak a „cukormentes” feliratot keressük, hanem nézzük meg az összetevőket és a pH-értéket is, ha az fel van tüntetve.
- Mértékletesség! Még a „fogbarát” édesítőszerekkel is érdemes mértékletesnek lenni. A gyakori savas behatás a fő ellenség.
- Öblögessünk vízzel! Ha savas italt fogyasztottunk, öblögessünk vízzel, hogy semlegesítsük a savat és lemossuk a maradékokat.
- Ne mosson fogat közvetlenül étkezés után! Várjunk legalább 30 percet a fogmosással, különösen savas ételek vagy italok után, hogy a zománc kissé regenerálódjon.
- Rendszeres fogászati ellenőrzés! Látogassuk meg rendszeresen a fogorvosunkat és a szájhigiénikusunkat, hogy időben felismerjék és kezeljék a problémákat.
- Xilit tartalmú rágógumi! Étkezések után rágjunk xilit tartalmú rágógumit, ez segíthet a nyáltermelés fokozásában és a szájüreg tisztításában.
A tudatos választásokkal és a megfelelő szájhigiéniával sokat tehetünk azért, hogy az édes íz élvezetét a fogaink egészségének feláldozása nélkül élvezhessük. Ne dőljünk be a marketingfogásoknak, és legyünk tájékozottak a mindennapi fogyasztási szokásainkat illetően! A mosolyunk megéri a gondoskodást.