
Manapság egyre többen törekszünk az egészségesebb életmódra, és ennek egyik alappillére a tudatos táplálkozás. Szeretjük, ha pontosan tudjuk, mi kerül az asztalunkra, és ehhez nagyban hozzájárul a házilag készült ételek preferálása. Ebben a szellemben íródott ez a cikk is, amelyben egy egyszerű, ám annál sokoldalúbb finomság elkészítését mutatjuk be: a cukormentes almaszószét. Felejtsük el a bolti, adalékanyagokkal és rejtett cukrokkal teli változatokat! Készítsünk valami igazán ízleteset, táplálót és persze egészségeset.
Miért éppen az almaszósz?
Az alma az egyik leggyakoribb és legkedveltebb gyümölcsünk, nem véletlenül. Tele van vitaminokkal, rostokkal és antioxidánsokkal, így rendszeres fogyasztása hozzájárul szervezetünk jó működéséhez. Az almaszósz pedig remek módja annak, hogy nagyobb mennyiségben is élvezhessük jótékony hatásait. Ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható: kiváló desszertekhez, reggeli zabkásához, palacsintához, de akár húsételek mellé is. A cukormentes változat különösen ajánlott azoknak, akik csökkenteni szeretnék cukorfogyasztásukat, vagy valamilyen étrendi megfontolás miatt kerülik a hozzáadott cukrot.
Az alapanyagok kiválasztása: a minőség a lényeg
A tökéletes almaszósz alapja a jó minőségű alma. Fontos, hogy érett, lédús gyümölcsöket válasszunk. Bármilyen almafajta megfelel, de érdemes figyelembe venni, hogy egyes fajták édesebbek, savanykásabbak, vagy éppen jobban szétfőnek. Például a Jonagold, Golden Delicious, Fuji vagy az Idared fajták kiválóak lehetnek. Én személy szerint szeretem a különböző fajták keverékét használni, mert így egy komplexebb ízvilágot kapok. Ha tehetjük, válasszunk bio almát, így elkerülhetjük a peszticidek maradványait.
A cukormentes verzióhoz a természetes édességet az alma adja, de ha valaki egy kicsit édesebbre vágyik, minimális mennyiségű természetes édesítőszert (pl. eritrit, stívia) adhat hozzá, vagy édesebb almával kompenzálhatja a hiányzó édességet. Fontos, hogy kóstoljuk meg az almát, mielőtt bármit hozzáadnánk!
Az elkészítés lépésről lépésre: egyszerűen és gyorsan
Az almaszósz elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és viszonylag gyorsan elkészül. Nézzük a részleteket!
Hozzávalók:
- 1,5-2 kg alma (bármilyen fajta, ízlés szerint vegyesen)
- kb. 1-2 dl víz (az alma lédússágától függően)
- Fél citrom leve (opcionális, az íz kiemelésére és az oxidáció gátlására)
- Fűszerek ízlés szerint (opcionális: fahéj, szegfűszeg, vanília, gyömbér)
Elkészítés:
- Előkészítés: Mossuk meg alaposan az almákat. Hámozzuk meg őket, magozzuk ki, majd vágjuk kisebb, nagyjából egyforma darabokra. Minél kisebbek a darabok, annál gyorsabban főnek meg. A meghámozás nem kötelező, ha alaposan megtisztítottuk az almát és szeretnénk megőrizni a héjban található értékes tápanyagokat, de akkor a végén egy kicsit rusztikusabb lesz az állag.
- Főzés: Tegyük az alma darabokat egy vastag aljú lábosba. Öntsünk hozzá annyi vizet, amennyi éppen ellepi az alja felét. A cél nem az, hogy ússzon a vízben, hanem az, hogy ne égjen le, amíg elkezdi engedni a saját levét. Közepes lángon kezdjük el főzni, fedő alatt. Időnként kevergessük meg, hogy egyenletesen puhuljon.
- Puhulás és fűszerezés: Az almának körülbelül 15-25 perc alatt kell megpuhulnia, attól függően, hogy milyen fajtát használunk, és mekkora darabokra vágtuk. Akkor van kész, amikor könnyedén szétnyomhatjuk egy villával. Ekkor hozzáadhatjuk a citromlevet, ami nem csak az ízét frissíti fel, de segít megakadályozni, hogy megbarnuljon. Most jöhetnek a fűszerek is, ha használunk: egy csipet fahéj, egy-két szem szegfűszeg vagy egy kevés vanília is remekül illik hozzá. Kísérletezzünk bátran!
- Pürésítés: Amikor az alma teljesen megpuhult, vegyük le a tűzről. Kétféleképpen pürésíthetjük:
- Botmixerrel: Ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módszer. Merülőmixerrel közvetlenül a lábosban pépesíthetjük a kívánt állagúra. Ha teljesen sima almaszószt szeretnénk, addig mixeljük, amíg el nem érjük.
- Krumplinyomóval: Ha rusztikusabb, darabosabb állagot kedvelünk, krumplinyomóval is áttörhetjük az almát. Ez egy kicsit több munkát igényel, de az eredmény is kellemesen otthonias lesz.
- Utólagos ízesítés (ha szükséges): Kóstoljuk meg az elkészült almaszószt. Ha úgy érezzük, túl savanyú, vagy egyszerűen édesebbre vágyunk, most adhatunk hozzá egy kevés természetes édesítőszert. Fontos, hogy kis adagokban adagoljuk, és folyamatosan kóstoljunk!
- Hűtés és tárolás: Hagyjuk teljesen kihűlni az almaszószt, mielőtt steril befőttesüvegekbe töltjük. Légmentesen lezárva, hűtőszekrényben akár 1-2 hétig is eláll.
Variációk és felhasználási tippek
Az almaszósz rendkívül sokoldalú, és nem csak édes ételekhez illik. Íme néhány inspiráló ötlet:
- Reggeli: Keverjük zabkásába, joghurtba, vagy kenjük teljes kiőrlésű pirítósra.
- Desszertek: Tálaljuk palacsintával, gofrival, sütemények mellé, vagy egyszerűen magában, egy kis fahéjjal megszórva. Nagyszerű alapja lehet cukormentes almás pitének is.
- Húsételek: Meglepő lehet, de az almaszósz kiválóan illik sültekhez, különösen sertés- vagy szárnyashúsokhoz. Kellemesen frissítő, enyhén savanykás íze remekül kiegészíti a húsok zsírosságát.
- Babyétel: Kisbabáknak is adható, hiszen természetes és adalékanyag-mentes. Fontos, hogy ne fűszerezzük be a babáknak szánt adagot.
- Fagyasztás: Ha nagyobb mennyiséget készítettünk, fagyaszthatjuk is. Kis adagokban, fagyasztóálló dobozokban vagy zacskókban tárolva hónapokig eláll. Felhasználás előtt egyszerűen csak ki kell olvasztani a hűtőben.
Összegzés
Az otthon készített cukormentes almaszósz egy igazi kincs a konyhában. Egészséges, finom, és rendkívül sokoldalú. Az elkészítése egyszerű, az alapanyagok könnyen beszerezhetők, és a végeredmény mindenki megelégedésére szolgál majd. Kísérletezzünk bátran a fűszerekkel és a különböző almafajtákkal, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb ízt. Jó étvágyat és kellemes főzést!